Πως επηρεάζει ο καύσωνας το ενεργειακό σύστημα - Σε ποιό βαθμό είναι ευάλωτες οι διάφορες μονάδες και το δίκτυο

Πολύς λόγος έχει γίνει τον τελευταίο καιρό για την κατάσταση του ελληνικού ενεργειακού συστήματος κάτω από συνθήκες πίεσης λόγω καιρικών φαινομένων και συγκεκριμένα για το δίκτυο και τις αντοχές του. Συγκεκριμένα, η καταστροφή στη Χαλκιδική και το κύμα καύσωνα των τελευταίων ημερών έφεραν στο προσκήνιο τα παραπάνω σημαντικά ζητήματα και οδήγησαν μάλιστα και σε αντιπαραθέσεις.

Στα πλαίσια αυτά, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στο πως ακριβώς επηρεάζει ο καύσωνας το σύστημα ηλεκτρισμού και στα αίτια που οδηγούν σε ελλείψεις και διακοπές ρεύματος.

Η επίδραση του θερμού αέρα και νερού στη διαθεσιμότητα και αποδοτικότητα των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής

Η αυξημένη θερμοκρασία του αέρα και του νερού ως αποτέλεσμα καύσωνα μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στη συμβατική και πυρηνική παραγωγή, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο ποσσοτό της ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη. Η υψηλή θερμοκρασία του αέρα επηρεάζει για διαφορετικούς λόγους τις μονάδες αερίου, πετρελαίου, ΑΠΕ και πυρηνικής ενέργειας, αλλά όχι τόσο τις μονάδες με άνθρακα ή βιομάζα. 

Διεισδύοντας στην κάθε τεχνολογία χωριστά, διαπιστώνουμε ότι στις συμβατικές μονάδες, η υψηλή θερμοκρασία του αέρα οδηγεί σε χαμηλότερη ατμοσφαιρική πίεση και μειώνει την αποδοτικότητα της καύσης λόγω της χαμηλότερης συγκέντρωσης οξυγόνου. Η μείωση της απόδοσης των μονάδων αερίου είναι 0,1% για κάθε παραπάνω βαθμό Κελσίου στον αέρα και των πυρηνικών είναι 0,5%. Σε αυτά προστίθεται η απώλεια 1% για κάθε αύξηση 5 βαθμών Κελσίου της θερμοκρασίας του νερού.

Στην περίπτωση των υδροηλεκτρικών, η επίδραση είναι εύκολα αντιληπτή, καθώς αυξάνεται η εξάτμιση του νερού και περιορίζεται η διαθεσιμότητά του. Στα φωτοβολταϊκά, επειδή μιλάμε για αγωγούς και ημιαγωγούς, όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία τόσο μειώνεται η απόδοση. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, για κάθε βαθμό Κελσίου που ανεβαίνει η θερμοκρασία, η απόδοση των φ/β υποχωρεί κατά 0,4-0,5%.

Επίσης, υπάρχει και το θέμα της ψύξης μέσω νερού, καθώς ιδίως οι πυρηνικές μονάδες εξαρτώνται άμεσα από το νερό και τη θερμοκρασία του για να λειτουργήσουν σωστά. Φέτος, όπως και άλλες χρονιές, είδαμε σε χώρες σαν τη Γαλλία να διακόπτεται η λειτουργία πυρηνικών μονάδων για ακριβώς αυτό το λόγο.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι ως το 2030 ορισμένοι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί στη Μεσόγειο μπορεί να αντιμετωπίσουν ακόμα και ολοκληρωτική απώλεια ισχύος σε περιπτώσεις υψηλής θερμοκρασίας νερού λόγω και των περιορισμών που υπάρχουν σε ότι αφορά την απελευθέρωσή του στο περιβάλλον μετά τη χρήση.

Η ευαισθησία του δικτύου ηλεκτρισμού

Σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι αν ορισμένες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής υπολειτουργούν, τότε υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για να διασφαλιστεί η επάρκεια, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για το δίκτυο, το οποίο επίσης είναι ευάλωτο στον καύσωνα και τα φαινόμενα που μπορεί να προκαλέσει.

Η υψηλή θερμοκρασία περιορίζει την απόδοση των μετασχηματιστών και των καλωδίων, υπέργειων και υπόγειων. Οι απώλειες δικτύου αυξάνονται κατά 1% για κάθε αύξηση 3 βαθμών Κελσίου, ενώ πολύ έντονος γίνεται και ο κίνδυνος πυρκαγιών, όπως είδαμε δυστυχώς πέρυσι με το χειρότερο τρόπο στην Καλιφόρνια.

Επιτακτική ανάγκη η προσαρμογή

Με βάση τα παραπάνω, καλό είναι να θυμόμαστε ότι ολόκληρο το ενεργειακό μας σύστημα έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με συγκεκριμένες παραδοχές και παραμέτρους που παραπέμπουν σε παλαιότερες εποχές δίχως παγκόσμια θέρμανση και κλιματική αλλαγή. Πλέον, οι υποδομές αυτές καλούνται να λειτουργήσουν κάτω από διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες που προκαλούν αβεβαιότητα και δυσκολία πρόβλεψης. Ως εκ τούτου, η αξιοπιστία τους μπορεί μόνο να χειροτερέψει εκτός αν επενδύσουμε στην ενίσχυση και την σταδιακή αντικατάστασή τους με νεώτερες λύσεις.

Μετά το 2010, χώρες όπως η Γαλλιά σχεδίασαν και εφήρμοσαν σχέδια προσαρμογής του συστήματος στις νέες συνθήκες, αλλά δεδομένου του απρόσμενα επιταχυμένου ρυθμού με τον οποίο αποσταθεροποιείται το κλίμα, ακόμα και αυτά ενδέχεται να χρειαστούν αναθεώρηση.

 

 

5 Αυγουστου 2019

energypress