Προβληματική κρίνει η βιομηχανία τη μεθοδολογία υπολογισμού και τον τρόπο εφαρμογής της ρήτρας CO2 από τη ΔΕΗ.

Μπορεί η θέσπιση ρήτρας CO2 σε όλα τα τιμολόγια της ΔΕΗ εφεξής να θεωρείται από την κυβέρνηση και τη διοίκηση της επιχείρησης ως ένα από τα μέτρα που θα συμβάλλουν στο να αλλάξει η οικονομική της εικόνα, όμως δεν είναι λίγα τα παράπονα όσων έχουν ήδη δει τη ρήτρα να ισχύει στα τιμολόγια τους.

Η αναφορά έχει να κάνει με τους βιομηχανικούς καταναλωτές, στα τιμολόγια των οποίων η ΔΕΗ έχει ήδη εισάγει τη ρήτρα, με τις διαμαρτυρίες για την επιλεχθείσα μεθοδολογία να είναι έντονες από κύκλους που απηχούν τις απόψεις τους.

Όπως επισημαίνουν στο energypress, μάλιστα, η ΔΕΗ έχει απορρίψει όλες τις προτάσεις της βιομηχανίας για αναδιαμόρφωση της μεθοδολογίας που χρησιμοποιεί για τον υπολογισμό της χρέωσης CO2.

Συγκεκριμένα, όπως εξηγούν, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο η ΔΕΗ χρεώνει τη ρήτρα στους βιομηχανικούς καταναλωτές, αυτοί, σε αντίθεση με τη ΔΕΗ, δεν μπορούν να κάνουν hedging, καθώς δεν ξέρουν ούτε το μείγμα της ΔΕΗ τον εκάστοτε προηγούμενο μήνα, ούτε, επομένως, τις ποσότητες δικαιωμάτων που πρέπει να αγοραστούν.

Επίσης, ενστάσεις εκ μέρους της βιομηχανίας εγείρει η πρακτική της ΔΕΗ να μην υπολογίζει τη χρέωση κάθε μήνα με βάση το τρέχον μειγμα.

Για παράδειγμα, τους πρώτους 4 μήνες του 2019 η βιομηχανία χρεώθηκε με 17,4 ευρω/ΜWh , τιμή που προέκυπτε από το μείγμα του Δεκεμβριου 2018. Όμως, οι χρεώσεις για Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο ήταν αντίστοιχα 15,00, 10,00 και 10,82 ευρω/MWh.

Αδόκιμος ο μηχανισμός αναπροσαρμογής

Ένα από τα βασικά προβλήματα που εντοπίζει η βιομηχανία είναι ότι ο μηχανισμός αναπροσαρμογής της χρέωσης του κόστους εκπομπών CO2 που εφαρμόζει η ΔΕΗ είναι αδόκιμος.

Όπως τονίζουν στο energypress κύκλοι της ενεργοβόρου βιομηχανίας, ο εφαρμοζόμενος μηχανισμός δεν αντανακλά τις διακυμάνσεις στο αποτύπωμα άνθρακα, το οποίο μεταβάλλεται σημαντικά από μήνα σε μήνα.

Μάλιστα, ένα συγκεκριμένο, πραγματικό παράδειγμα που μας μεταφέρουν οι συνομιλητές μας, δείχνει πως ακριβώς λειτουργεί ο μηχανισμός.

Η τιμή χρέωσης του κόστους εκπομπών CO2 που έχει ενσωματώσει η ΔΕΗ στο τιμολόγιο του Ιανουαρίου 2019 ήταν ιδιαίτερα υψηλή (17,4 Ευρώ/MWh για την ΥΤ και 18 Ευρώ/MWh για τη ΜΤ), γεγονός το οποίο οφείλεται συγκυριακά στο πολύ υψηλό αποτύπωμα άνθρακα τον Δεκέμβριο 2018, σε συνδυασμό με την πολύ υψηλή τιμή δικαιωμάτων CO2.

Παρά το γεγονός ότι το αποτύπωμα άνθρακα έχει μειωθεί σημαντικά για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2019, ο μηχανισμός αναπροσαρμογής της χρέωσης του κόστους εκπομπών CO2 δεν δύναται να ενεργοποιηθεί, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα συνεχίσει να εφαρμόζει την ίδια υψηλή χρέωση και τους επόμενους μήνες, κατά τους οποίους το αποτύπωμα άνθρακα εμφανίζει σημαντική μείωση. 

 

 

30 Αυγούστου 2019

energypress