Προς δεύτερη ευκαιρία για όσους δεν πρόλαβαν να πληρώσουν το τέλος διακράτησης για άδειες παραγωγής ΑΠΕ για τα έτη 2017-2019.

Μικρό διάστημα της τάξης των 20 ημερών προέβλεπε η απόφαση του ΥΠΕΝ για το θέμα της διατήρησης αδειών παραγωγής σταθμών ΑΠΕ σχετικά με την πληρωμή των τελών για τα παρελθόντα έτη 2017, 2018 και 2019. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρχει μερίδα των επενδυτών που διαμαρτύρεται τώρα ότι δεν ενημερώθηκε και συνεπώς δεν ήταν εφικτή η έγκαιρη καταβολή των τελών και η "διάσωση" των αδειών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εν λόγω διάταξη αφορά συνολικά 961 παλιές άδειες παραγωγής αιολικών, φωτοβολταϊκών, μικρών υδροηλεκτρικών κ.λ.π. Από αυτές, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός που δεν προσήλθε στον ΔΑΠΕΕΠ για να πληρώσει τα τέλη διακράτησης και να ανανεώσει την ισχύ των αδειών. Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις (που δεν προσήλθαν), οι επενδυτές προτίμησαν να αφήσουν τις άδειες να καταργηθούν κρίνοντας, πλέον, τις επενδύσεις μη αποδοτικές. Υπάρχει όμως πρόβλημα με αρκετούς κατόχους που δεν ενημερώθηκαν και έτσι δεν προέβησαν εγκαίρως στην πληρωμή. 

Υπάρχουν πολλοί, δηλαδή, που δεν αντιλήφθηκαν την προθεσμία και σήμερα ζητούν να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία για να πληρώσουν τα τέλη και να μην χάσουν τις άδειες. Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΕΝ, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, σχεδιάζει να δώσει πράγματι μια δεύτερη ευκαιρία, πράγμα που θα υλοποιηθεί, κατά πάσα πιθανότητα, με ρύθμιση στο επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου για το χωροταξικό. Σημειώνεται ότι από φέτος, το τέλος διακράτησης καταργείται, αφού επήλθε ριζική αλλαγή στην αδειοδοτική διαδικασία πρώτης φάσης, με την αντικατάσταση της Άδειας Παραγωγής από μια απλή Βεβαίωση Παραγωγού.

 

 

15 Σεπτεμβρίου 2020

energypress