Προσφορές σύνδεσης για έργα ΑΠΕ 4.250 Μεγαβάτ έχει ήδη δώσει ο ΑΔΜΗΕ – "Καταιγίδα" αιτήσεων και για σύνδεση standalone μπαταριών 5.340 Μεγαβάτ!

Με «φουλ τις μηχανές» προχωρά ο ΑΔΜΗΕ στις προσφορές όρων σύνδεσης σε έργα ΑΠΕ που διεκδικούν ηλεκτρικό «χώρο» στο σύστημα μεταφοράς, εξετάζοντας τα σχετικά αιτήματα με βάση τις σειρές προτεραιότητας που θεσπίστηκαν με την Υπουργική Απόφαση του Αυγούστου του 2022 και οι οποίες επικαιροποιήθηκαν με τη νέα ΥΑ στο τέλος του Ιανουαρίου. 

Απόδειξη των εντατικών ρυθμών του Διαχειριστή αποτελεί το γεγονός ότι έχει ήδη καλύψει πάνω από το μισό της συνολικής ισχύος της Ομάδας Α. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, έως τώρα έχουν εκδοθεί ΟΠΣ ή/και ετοιμαστεί προσφορές για «πράσινες» μονάδες ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 4.250 Μεγαβάτ. 

 

Η δυναμικότητα αυτή αντιστοιχεί σε αιτήσεις περίπου 5.100 Μεγαβάτ, με δεδομένο ότι σχεδόν σχεδόν σε όλες τις υποομάδες της Ομάδας Α (με μοναδική εξαίρεση την υποομάδα Α7) προβλέπεται απόκλιση ισχύος 20%. Κάτι που σημαίνει πως αν π.χ. κάποια αίτηση από όσες έχουν διεκπεραιωθεί αφορούσε ένα έργο ισχύος 100 Μεγαβάτ, στην περίπτωση που ο επενδυτής συναίνεσε στο σχετικό «ψαλίδι», ο ΑΔΜΗΕ εξέδωσε όρους σύνδεσης (ή έχει ετοιμάσει προσφορά) για 80 Μεγαβάτ. 

Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των υποομάδων της Ομάδας Α αθροίζεται σε ένα χαρτοφυλάκιο 7.700 ΜW (μετά το «ψαλίδι» του 20%) που θα κατακυρώσει «χώρο» στο ΕΣΜΗΕ. Επομένως, με όρους ισχύος, ο Διαχειριστής έχει ολοκληρώσει περίπου το 55% του πρώτου «κύματος» νέων έργων. 

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στον Διαχειριστή έχουν ήδη καταφθάσει αιτήσεις σύνδεσης από ένα μεγάλο πρώτο «κύμα» standalone μπαταριών. Πιο συγκεκριμένα, τα έως τώρα αιτήματα για ΟΠΣ αθροίζονται σε ένα χαρτοφυλάκιο συσσωρευτών συνολικής ισχύος 5.340 Μεγαβάτ με χωρητικότητα 11.482 Μεγαβατώρες.

Όπως είναι φυσικό, το παραπάνω portfolio έχει ξεπεράσει ήδη το στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, μπαίνοντας επομένως στην τρίτη φάση αδειοδοτικής ωρίμανσης. Επομένως, εκτιμάται ότι αποτελεί μία ικανοποιητική υποψήφια «δεξαμενή» πρότζεκτ για συμμετοχή στο πρώτο διαγωνισμό για τη λήψη επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης, ο οποίος όπως έχει γράψει το energypress, πρόκειται να διεξαχθεί έως τα τέλη Ιουνίου. 

Όπως είναι γνωστό, με βάση τις σειρές προτεραιότητας οι αιτήσεις σύνδεσης για standalone μπαταρίες θα εξεταστούν από τον Διαχειριστή παράλληλα με τα αιτήματα ΑΠΕ της Ομάδας Β. Μία διαδικασία που προφανώς θα εκκινήσει μετά την ολοκλήρωση όλης της Ομάδας Α από τον Διαχειριστή. 

Σε αυτό το πλαίσιο, με δεδομένο πως για να επιτευχθούν οι προθεσμίες του RRF θα πρέπει εντός του μήνα να βγει η Υπουργική Απόφαση για την πρώτη δημοπρασία, και αμέσως μετά η προκήρυξη από τη ΡΑΕ, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι για τα έργα που θα διεκδικήσουν «ταρίφα» και χρηματοδότηση μέρους του CAPEX τους, θα απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση, χωρίς να έχουν κατακυρώσει ηλεκτρικό «χώρο».  

s