Πρώτο βήμα για να στηθεί η αγορά βιομεθανίου – Στο ΥΠΕΝ η μελέτη για το θεσμικό πλαίσιο του κλάδου – Ζητούμενο το πλαίσιο των ενισχύσεων

Σε φάση επεξεργασίας από το ΥΠΕΝ βρίσκεται, όπως αναφέρουν πληροφορίες του energypress, η μελέτη που εκπόνησε το ΕΜΠ για το θεσμικό πλαίσιο του βιομεθανίου στην Ελλάδα με σκοπό να αποτυπωθούν παρατηρήσεις και να επανέλθει το κείμενο στους συντάκτες του για να πάρει την τελική του μορφή.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η εν λόγω μελέτη πιάνει το νήμα από την κλειστή σύσκεψη του Δεκεμβρίου, ενσωματώνοντας μια σειρά παρατηρήσεις και γνώμες που είχαν εκφράσει φορείς του κλάδου και εκπρόσωποι της αγοράς. Να διευκρινίσουμε, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, ότι το υπό επεξεργασία θεσμικό πλαίσιο που θα ενσωματωθεί σε επικείμενο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, θα αφορά τις γενικές κατευθύνσεις του πλαισίου για το πως θα εισαχθεί το βιομεθάνιο στην αγορά,  παραπέμποντας την εξειδίκευση σε μεταγενέστερες Υπουργικές Αποφάσεις.

 

Συγκεκριμένα, η μελέτη απαριθμεί μια σειρά σενάρια, που περιγράφουν την είσοδο του καυσίμου στην αγορά είτε μέσω του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, είτε μέσω του συστήματος διανομής αερίου είτε με την λύση του υγροποιημένου καυσίμου. Με δεδομένη την γεωγραφία της χώρας αλλά και την έκταση των δικτύων μεταφοράς και διανομής, η βέλτιστη στρατηγική πιθανόν να είναι  ο συνδυασμός των 3 σεναρίων.

Σε αυτή την κατεύθυνση, οι συντάκτες της μελέτης, όπως αναφέρουν πληροφορίες, στο σημείωμα τους προς το ΥΠΕΝ προτείνουν την εκπόνηση ανάλυσης για κάθε περίπτωση προκειμένου να τεκμαίρεται συγκεκριμένα ποιο σενάριο είναι βέλτιστο για την κάθε περίπτωση.

Μια οριζόντια λύση ενδεχομένως να αποβεί «μοιραία» για μια σειρά έργα που έχουν εγγύτητα με το δίκτυο διανομής ή μεταφοράς ή ακόμη απέχουν σημαντικά από αυτά, καθώς, σε κάθε περίπτωση, η οριζόντια λύση θα αποβεί εξαιρετικά κοστοβόρα για μια σειρά έργα παραγωγής βιομεθανίου σε σχέση με άλλα, καθιστώντας τα μη βιώσιμα.

Χρειάζεται επίσης να σημειωθεί, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η διαμόρφωση του πλαισίου ενισχύσεων που θα απολαμβάνουν τα έργα παραγωγής βιομεθανίου αποτελεί «κλειδί» για την ωρίμανσή και υλοποίησή τους. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα είχε απασχολήσει στη σύσκεψη του Δεκεμβρίου, ωστόσο, απέχουμε ακόμη από την λήψη οριστικών αποφάσεων και σίγουρα αυτές θα έπονται της θέσπισης του θεσμικού πλαισίου.

Τα επόμενα βήματα αφορούν στη διαβούλευση του νομοσχεδίου που δεν αναμένεται πριν τον Ιούνιο για να ακολουθήσει η κατάθεση και ψήφιση στη Βουλή περί τα τέλη Ιουλίου το νωρίτερο. Κατά συνέπεια, οι υπόλοιπες αποφάσεις που αφορούν το καθεστώς ενίσχυσης, τις ταρίφες, την αποζημίωση των έργων και άλλες κρίσιμες λεπτομέρειες αναμένονται κατά τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο.

Αν και, όπως αναφέρθηκε, το πλαίσιο ενισχύσεων αποτελεί το «κλειδί» που πραγματικά θα ξεκλειδώσει επενδύσεις στον τομέα παραγωγής βιομεθανίου, ωστόσο, η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου αναγνωρίζεται από την αγορά ως ένα σημαντικό πρώτο βήμα, στη βάση του οποίου, «οι επενδυτές θα μπορούν να αρχίσουν να σκέφτονται ένα business plan που τώρα δεν μπορούν λόγω ανυπαρξίας πλαισίου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε.

 

Σημειώνεται τέλος ότι το θέμα του βιομεθανίου είχε απασχολήσει στη πρόσφατη συνάντηση της Υφυπουργού ΠΕΝ Αλ. Σδούκου με την ευρωπαϊκή Task Force για το Ταμείο Ανάκαμψης, με την ελληνική πλευρά να δεσμεύεται να προχωρήσει την διαδικασία κατά τον βέλτιστο τρόπο.

D