Πρωτοποριακή τεχνολογία αξιοποίησης της σεξουαλικής ενέργειας παρουσίασε ελληνική startup - Έγχυση στο δίκτυο με Net billing και χωρίς επιδότηση λέει το ΥΠΕΝ

04 04 2024 | 07:14

Με μια ανακάλυψη ικανή να αναδιατάξει το σκηνικό στον τομέα της καθαρής ενέργειας και να δώσει ώθηση στην επίτευξη των στόχων της ενεργειακής μετάβασης, χωρίς μάλιστα να απαιτούνται κονδύλια για επιδοτήσεις, κάνει την πρώτη της δημόσια εκδήλωση σήμερα, 1η Απριλίου 2024, η ελληνική startup επιχείρηση GreenSexRevolution.

Στη σημερινή εκδήλωση θα παρουσιαστεί η τεχνολογία αξιοποίησης της ενέργειας που παράγεται κατά την σεξουαλική πράξη και η μετατροπή της σε ηλεκτρική ενέργεια που θα εγχέεται στο δίκτυο.

 

«Η αρχική ιδέα ήταν απλή: Γιατί να πηγαίνει χαμένη η ενέργεια που παράγουν δύο ή περισσότεροι άνθρωποι που κάνουν σεξ; Πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί; Όσο απλή είναι όμως η ιδέα, τόσο μεγάλη είναι η επιστημονική προσπάθεια που απαιτήθηκε, καθώς τεχνολογικά ο μηχανισμός που δημιουργήθηκε είναι ιδιαίτερα σύνθετος και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ)», εξηγούν τα στελέχη της εταιρείας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται, πλέον, για πειραματική τεχνολογία, αλλά για έτοιμο εμπορικό προϊόν που μπορεί άμεσα να βγεί στην αγορά. «Η περίοδος των δοκιμών ήταν μακρά και εντατική, στηρίχτηκε, δε, κατά κύριο λόγο από εθελοντές φοιτητές και φοιτήτριες που προσφέρθηκαν αφιλοκερδώς, και τους ευχαριστούμε για αυτό» δηλώνουν οι εμπνευστές του εγχειρήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν στο energypress, το κόστος εγκατάστασης του μηχανισμού, σε οικιακό επίπεδο, είναι ανταγωνιστικό κάθε άλλης αντίστοιχης τεχνολογίας ΑΠΕ (π.χ. φωτοβολταϊκά στέγης κ.λπ.), ενώ ο χώρος που απαιτείται είναι πολύ μικρός. Πρόκειται για μια συσκευή μεγέθους χειραποσκευής που μπαίνει άνετα κάτω από ενα κρεβάτι (και συνδέεται με αυτό), η οποία συνοδεύεται από τον κεντρικό μετατροπέα που τοποθετείται στο μπαλκόνι και είναι μεγέθους αντίστοιχου με τους ατομικούς καυστήρες φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τους startuppers, η παραγόμενη ενέργεια είναι ικανή να καλύψει μεγάλο μέρος της κατανάλωσης ενός νοικοκυριού, έως και το 100%, (σε συσχέτιση βεβαίως με παραμέτρους όπως η συχνότητα και η διάρκεια), το όφελος μάλιστα πολλαπλασιάζεται εάν ο μηχανισμός συνοδεύεται από εγκατάσταση μπαταρίας αποθήκευσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για την εμπορική αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας έχουν ήδη ενδιαφερθεί κάποια από τα μεγαλύτερα δίκτυα τεχνολογικών προϊόντων και υπηρεσιών, ωστόσο δημιουργούνται ευκαιρίες και για τα υφιστάμενα δίκτυα πώλησης εξοπλισμού ΑΠΕ.

Εκκρεμότητα που πρέπει να λυθεί είναι η δημιουργία θεσμικού και ρυθμιστικού πλαισίου, η ένταξη της νέας μορφής ενέργειας στον κατάλογο των ΑΠΕ, οι αλλαγές στους κανονισμούς των πολυκατοικιών κλπ. Ήδη το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επεξεργάζονται τις σχετικές διατάξεις, είναι πιθανόν, δε, να περιληφθούν στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που θα δοθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση.

Πηγές από την ηγεσία του ΥΠΕΝ ξεκαθαρίζουν ότι το καθεστώς που θα διέπει την έγχυση ενέργειας στο δίκτυο θα είναι το net billing καθώς το μοντέλο net metering θα σταματήσει να εφαρμόζεται στη χώρα μας. Ξεκαθαρίζουν επίσης ότι δεν πρόκειται να επιδοτηθεί ο εξοπλισμός παραγωγής ενέργειας, παρά μόνον η εγκατάσταση μπαταρίας. "Πρέπει να γίνει σαφές ότι η εποχή των επιδοτήσεων, τουλάχιστον από την πλευρά του ΥΠΕΝ, τελείωσε" τονίζεται χαρακτηριστικά, παρότι οι ίδιες πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιδοτηθεί η νέα τεχνολογία από ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση του δημογραφικού.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι η ανακάλυψη των νέων ελλήνων επιστημόνων θα βρεθεί το επόμενο διάστημα στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, σε μια περίοδο που πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για την ταχύτητα, το εύρος και το βάθος των αλλαγών που θα οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων της ενεργειακής μετάβασης.

(Όπως προφανώς καταλάβατε, το "ρεπορτάζ" αποτελεί τη συμβολή του energypress στο έθιμο της πρωταπριλιάς. Και του χρόνου!)