ΣΕΦ: Χρονιά ρεκόρ το 2023 για τα φωτοβολταϊκά - Στα 2 γιγαβάτ η νέα ισχύς που θα εγκατασταθεί το 2024

Το 2023 ήταν χρονιά ρεκόρ για την αγορά φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα, όπως δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ). Όπως αναφέρει ο ΣΕΦ σε ανακοίνωσή του για την ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου, στην Ελλάδα διασυνδέθηκαν στο δίκτυο 1,6 GW νέων φωτοβολταϊκών, ανεβάζοντας τη συνολικά διασυνδεδεμένη ισχύ σε 7 GW.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο ρεκόρ σημειώθηκε μόλις το προηγούμενο έτος, με τη σύνδεση 1,4 GW. Για την ακρίβεια, η νέα εγκατεστημένη ισχύς ηλιακών πάρκων βρίσκεται σε ανοδική πορεία από το 2018. Μάλιστα, ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι εκτός απροόπτου το έτος που διανύουμε θα πάρει τα σκήπτρα από το 2023, με νέο ρεκόρ νέων φωτοβολταϊκών, το οποίο θα κινείται στα επίπεδα των 2 GW.

Από τη νέα ισχύ, σχεδόν 250 MW ήταν συστήματα net-metering, το 20% των οποίων ήταν οικιακά. Η συνολική ισχύς των συστημάτων αυτοκατανάλωσης αγγίζει πλέον τα 450 MW.

Παγκόσμιο ρεκόρ

Τα φωτοβολταϊκά κάλυψαν το 2023 το 19% περίπου της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής, ποσοστό που κατατάσσει τη χώρα μας δεύτερη στον κόσμο, μετά τη Χιλή. Για σύγκριση, το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπερτριπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου.

Το 2023 ήταν όμως χρονιά ρεκόρ για τη διεθνή αγορά, με τις νέες εγκαταστάσεις να αγγίζουν τα 400 GW περίπου. Όπως επισημαίνει ο ΣΕΦ, το νούμερο αυτό σημαίνει πως κάθε ημέρα είχαμε πάνω από 1 GW νέων φωτοβολταϊκών. Πέρσι, επενδύθηκαν σχεδόν 1,1 δις ευρώ στα φωτοβολταϊκά, συντηρώντας περί τις 15.400 ισοδύναμες θέσεις απασχόλησης (άμεσες και έμμεσες).

Στην εκδήλωση έδωσε το «παρών» η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου. Κατά τη συζήτηση που έγινε, με τη συμμετοχή της υφυπουργού, κάλυψε ένα ευρύ φάσμα των θεμάτων που απασχολούν τα φωτοβολταϊκά και κυρίως τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει το ΥΠΕΝ τους προσεχείς μήνες.

Το φράγμα των 5.000 MW έσπασαν τα αιολικά

g