Σενάρια για δημοπράτηση μόνο 1,5 GW αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων κατά την νέα περίοδο διαγωνισμών μετά το 2021.

Στο 1,5 GW εκτιμά η αγορά ότι θα κινηθεί η συνολική ισχύς των έργων ΑΠΕ κατά την νέα περίοδο διαγωνιστικών διαδικασιών που εξασφαλίζουν σταθερές "ταρίφες", μετά την λήξη της υφιστάμενης, η οποία εκπνέει στα τέλη του έτους. Η χρονική διάρκεια της νέας αυτής περιόδου, όσο και η συνολική προς δημοπράτηση ισχύς έργων τα οποία θα συνεχίσουν μέσω διαγωνισμών να “κλειδώνουν” σταθερές ταρίφες, εξετάζεται την περίοδο αυτή από το ΥΠΕΝ. 

Νούμερα δεν έχουν κλειδώσει, όπως μεταφέρουν πηγές του υπουργείου, ωστόσο ένα από τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι η ισχύς να κυμαίνεται στο 1,5 GW, αντί για 2 GW που ζητά η αγορά. Αν και τίποτα δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, εντούτοις η αγορά πιέζει το νούμερο να αυξηθεί σημαντικά, θεωρώντας το 1,5 GW εξαιρετικά μικρό για τις ανάγκες της. Σύμφωνα με πληροφορίες σε ένα τέτοιο σενάριο αντιδρούν καιξένες εταιρείες που αναπτύσσουν χαρτοφυλάκια ΑΠΕ στην Ελλάδα, με το επιχείρημα ότι αν ισχύσουν τα παραπάνω, τότε θα στένευε υπερβολικά ο ζωτικός για αυτές χώρος. Αντίθετα, φορείς που εκπροσωπούν κατά κύριο λόγο τους επενδυτές που ήδη έχουν πραγματοποιήσει τις επενδύσεις τους, όπως ο ΣΠΕΦ, προτείνουν να μην ξεπεράσει το 1,5 GW η ισχύς που θα βγεί σε διαγωνισμούς.

Σε κάθε περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι η χώρα, παρά το μεγάλο σημερινό ενδιαφέρον, θα δημοπρατήσει κατά την τριετία 2021-2023μέσω διαγωνισμών που εξασφαλίζουν κλειδωμένη “ταρίφα” αρκετά λιγότερα μεγαβάτ από εκείνα της τριετίας 2018-2020, δηλαδή τα 2.700 μεγαβάτ.

Το κλίμα αυτό έγινε σαφές και κατά την συνάντηση της περασμένης Παρασκευής μεταξύ του ΥΠΕΝ και παραγόντων της αγοράς, γεγονός που φαίνεται ότι επηρεάζει και την τύχη του τελευταίου διαγωνισμού, αυτού του Δεκεμβρίου. Και αυτό, καθώς η προς δημοπράτηση, στη χρονιά αυτή, ισχύς των αιολικών, έχει εξαντληθεί από τους διαγωνισμούς του Ιουλίου. Αντίθετα, υπάρχει αδιάθετη ισχύς στα φωτοβολταϊκά, της τάξης των 340 Μεγαβάτ.

Προς ώρας τα πάντα είναι ανοικτά, όπως λένε πηγές του ΥΠΕΝ. Από το να μην γίνει καθόλου ο διαγωνισμός, έως του να γίνει μόνον για φωτοβολταϊκά ή ακόμη και να είναι κοινός, για αιολικά και φωτοβολταϊκά.

Σε κάθε περίπτωση στόχος του υπουργείου με βάση και την έκθεση της τεχνικής ομάδας (GIZ) που μελέτησε την εμπειρία των διαγωνισμών της τελευταίας τριετίας, είναι:

Αφενός να διατηρηθεί η ορμή που έχει αποκτήσει η αγορά ΑΠΕ,γεγονός που σημαίνει ότι οι σταθερές "ταρίφες" μέσω διαγωνισμών είναι απαραίτητες καθώς εξασφαλίζουν την χρηματοδότηση των επενδύσεων από το τραπεζικό σύστημα, δηλαδή την υλοποίησή τους.

Αφετέρου να μην υπάρξει υπερδέσμευση του συστήματος και του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, δεδομένου του πολύ μεγάλου σημερινού επενδυτικού ενδιαφέροντος και από ξένα funds. Διαφορετικά ένα πολύ μεγάλο  φωτοβολταϊκό και αιολικό δυναμικό θα "κλειδώσει" τιμές 20ετίας δημιουργώντας μελλοντικές υποχρεώσεις για το σύστημα της χώρας.

Επειτα το υπουργείο θέλει να μείνει “χώρος” για την εγκατάσταση νέων ΑΠΕ που θα στηρίζονται στα διμερή συμβόλαια (PPAs) και στα έσοδα από τις αγορές του target model. Δηλαδή τα έσοδα από τις υπηρεσίες εξισορρόπησης, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει το σχήμα στήριξης να δίνει και κίνητρα για το συνδυασμό ΑΠΕ με αποθήκευση ενέργειας.

 

 

 

 

24 Σεπτεμβρίου 2020

energypress