Σενάριο πανευρωπαϊκών διαγωνισμών ΑΠΕ και «πράσινες» διευκολύνσεις για τα κορονοδάνεια βάζει στο τραπέζι η ΕΕ.

Τα εργαλεία για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και την πρόσβαση όλων στους απαιτούμενους ενεργειακούς πόρους και την επόμενη μέρα του ενεργειακού τομέα, καθώς περνάμε πλέον σε νέα φάση, μετά τη διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας, συζήτησαν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ σε τηλεδιάσκεψη στις 28 Απριλίου.

Μεταξύ των μέτρων που τέθηκαν στο τραπέζι είναι η επιτάχυνση των διαγωνισμών ΑΠΕ στα κράτη-μέλη, καθώς και η διεξαγωγή ενιαίων διαγωνισμών σε επίπεδο ΕΕ.

Επίσης, η εισαγωγή προβλέψεων στους όρους δανειοδότησης και τις πιστωτικές γραμμές με τις οποίες οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες στηρίζουν την ρευστότητα των επιχειρήσεων, ώστε να ευνοείται η «πράσινη» μετάβαση.

Τα βασικά στοιχεία των σχεδιασμών των επιτελείων της ΕΕ αποτυπώνονται στο έγγραφο που προετοίμασαν οι αξιωματούχοι της Κομισιόν μπροστά στην τηλεδιάσκεψη (βλ. συνημμένο).

Όπως σημειώνεται σε αυτό, τα εργαλεία που θα πρέπει να εφαρμοστούν θα πρέπει να αναπτυχθούν σε πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, όχι μόνο ως προς την αντιμετώπιση ενδεχόμενων έκτακτων καταστάσεων, αλλά και προληπτικά.

Η ΕΕ θέτει ως ζητούμενο, μετά και την εκτίμηση της αποδοτικότητας των ενεργειακών συστημάτων και των μέτρων που υιοθετήθηκαν μέχρι τώρα, την προετοιμασία των κρατών-μελών και των βιομηχανιών ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις διαφόρων σεναρίων για κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν εφεξής, ανάλογα και με την εξέλιξη της πανδημίας και των πολιτικών διαχείρισης της κατάστασης. 

Ως βασικοί άξονες, μεταξύ άλλων, αναδεικνύονται οι εξής:  

-Μεγαλύτερη ευελιξία για τη μετακίνηση εξειδικευμένου προσωπικού για τον έλεγχο, λειτουργία και συντήρηση κρίσιμων και άλλων σημαντικών υποδομών

- Ιεράρχηση των αναγκών του προσωπικού που απαιτείται για τη λειτουργία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών και όσων εκτίθενται σε συχνή επαφή με άλλους κατά την κατανομή του προσωπικού εξοπλισμού προστασίας και τεστ

- Διασφάλιση της λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας για τα εξαρτήματα και αναλώσιμα των ενεργειακών υποδομών

- Ενσωμάτωση στα σενάρια ανάλυσης κινδύνου σε επίπεδο ΕΕ και περιφερειών των συμπερασμάτων από τη διαχείριση της πανδημίας.

Παράλληλα, η ΕΕ επισημαίνει την ανάγκη να παραμείνουν σε ισχύ φιλόδοξοι στόχοι για τον ενεργειακό τομέα, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά και τη διαφοροποίηση της κατάστασης σε αυτά πριν και μετά την πανδημία.

 

 

 

30 Απριλίου 2020

energypress