Στα 53 ευρώ ανά MWh η χαμηλότερη τιμή στο μεικτό διαγωνισμό ΑΠΕ – Δεν «πέρασε» το φωτοβολταϊκό 200 MW της ΔΕΗ

Εκτός έμεινε το μεγάλο φωτοβολταϊκό έργο 200 MW που κατέβασε η ΔΕΗ στον κοινό διαγωνισμό (αιολικών και φωτοβολταϊκών) που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, πήραν το πράσινο φως όλα τα υπόλοιπα έργα που κατέβηκαν από άλλες εταιρείες.

Η κατώτερη τιμή στην οποία «πέρασε» έργο ήταν 53 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Είναι η χαμηλότερη τιμή ΑΠΕ που έχει μέχρι σήμερα προκύψει στη χώρα μας.

Η τιμή εκκίνησης ήταν 64,7 ευρώ ανά Μεβατώρα και έμειναν αδιάθετα περί τα 17 MW.

Η ισχύς που δημοπρατήθηκε ήταν 455,56 MW και συμμετείχαν 8 έργα, συνολικής δυναμικότητας 637,78 MW. Στο κοινό αυτό διαγωνισμό συμμετέχουν ως γνωστόν αιολικά πάνω από 50 MW, φωτοβολταϊκά πάνω από 20 MW και έργα με κοινό σημείο σύνδεσης.

Τα κυριότερα από τα μεγάλα project που κατέβηκαν στο διαγωνισμό είναι εκείνα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για το μεγάλο φωτοβολταϊκό έργο των 200 MW στην Κοζάνη που έχει από παλιά στο χαρτοφυλάκιό της, της JUWI Hellas για το επίσης μεγάλο φωτοβολταϊκό των 200 MW, της Spes Solaris (όμιλος Παναγάκου) που κατέβηκε με δύο έργα συνολικής δυναμικότητας 104 MW που είναι ενταγμένα στο καθεστώς fast track, ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό έργο της EDF και το μοναδικό αιολικό έργο της ΤΕΡΝΑ, το οποίο στην πραγματικότητα αποτελεί ένα σύμπλεγμα αιολικών πάρκων.

 

του Θοδωρή Παναγούλη

15 Απριλίου 2019

ENERGYPRESS