Στις 6 Σεπτεμβρίου ο επόμενος διαγωνισμός για 1000 Μεγαβάτ αιολικά και φωτοβολταϊκά – Δείτε την προκήρυξη

Προκηρύχθηκε από τη ΡΑΕ ο κοινός διαγωνισμός ΑΠΕ για ισχύ 1.000 μεγαβάτ του Σεπτεμβρίου.

Εδώ μπορείτε να δείτε την απόφαση της Αρχής.

Εδώ μπορείτε να δείτε την προκήρυξη και εδώ το υπόδειγμα αίτησης συμμετοχής.

Στο χθεσινό του ρεπορτάζ, το energypress έγραφε:

Στις 6 Σεπτεμβρίου, μετά από κυοφορία μηνών, θα γίνει ο πρώτος διαγωνισμός ΑΠΕ υπό το νέο καθεστώς στήριξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η προκήρυξη του διαγωνισμού, στη βάση όσων περιλαμβάνονται στη σχετική Υπουργική Απόφαση του ΥΠΕΝ (δείτε ολόκληρη την απόφαση στο τέλος του κειμένου στα συνοδευτικά αρχεία), θα δημοσιευθεί κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα και θα δίνει στους επενδυτές προθεσμία μέχρι τις 5 Αυγούστου για να υποβάλλουν τις αιτήσεις συμμετοχής τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ολομέλεια της ΡΑΕ ενέκρινε την προκήρυξη, η οποία ωστόσο πρέπει να σταλεί για ΦΕΚ αφού πρώτα δημοσευθεί σε ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση του ΥΠΕΝ. Με βάση τον προγραμματισμό που αποφασίστηκε:

Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνει έως την Πέμπτη 25 Αυγούστου, ώστε στη συνέχεια να εγκριθεί από την Ολομέλεια ο προσωρινός πίνακας συμμετεχόντων. Ο οριστικός πίνακας, μετά από πιθανές ενστάσεις θα εγκριθεί την 1η Σεπτεμβρίου.

Μετά τη διενέργεια του διαγωνισμού στις 5 Σεπτεμβρίου, ο πίνακας των επιτυχόντων θα εγκριθεί από την ολομέλεια της Αρχής στις 8 Σεπτεμβρίου.

Όπως έχει γράψει το energypress, πρόκειται για κοινό διαγωνισμό, στον οποίο δηλαδή θα συμμετάσχουν τόσο φωτοβολταϊκά όσο και αιολικά, στο πλαίσιο του οποίου θα «κλειδώσουν» ταρίφες έργα συνολικής ισχύος 1.000 Μεγαβάτ

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί με την προηγούμενη «φόρμουλα» υποβολής προσφορών. Κάτι που σημαίνει ότι και πάλι οι επενδυτές θα μπορούν να υποβάλουν συνεχείς και διαρκώς μειούμενες προσφορές. Ο αλγόριθμος διεξαγωγής της δημοπρασίας όμως έχει αλλάξει και έχει προσαρμοστεί από την CosmoONE έτσι ώστε να αντιμετωπίζει τα νέα δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία κάθε μία από τις δύο τεχνολογίες θα πρέπει να λάβει τουλάχιστον το 30% της δημοπρατούμενης δυναμικότητας, στο πλαίσιο επίτευξης μίας ελάχιστης διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου των έργων που θα προκριθούν από τη διαδικασία.

Επίσης, για κάθε μία τεχνολογία καθορίζεται διαφορετική τιμή εκκίνησης: Στα 54 €/MWh για την τεχνολογία των φωτοβολταϊκών και στα 63 €/MWh για την τεχνολογία των αιολικών.

Το ελάχιστο ποσοστό ανταγωνισμού καθορίζεται σε ογδόντα τοις εκατό (80%) ανά τεχνολογία σταθμού ΑΠΕ που συμμετέχει σε ανταγωνιστική διαδικασία.

Βρείτε ολόκληρη την Υπουργική Απόφαση σε μορφή pdf στα "συνοδευτικά αρχεία".

Θοδωρής Παναγούλης

Στις 6 Σεπτεμβρίου ο επόμενος διαγωνισμός για 1000 Μεγαβάτ αιολικά και φωτοβολταϊκά – Δείτε την προκήρυξη

Συνοδευτικα Αρχεια