Στο επίκεντρο της ΕΕ η αναβάθμιση των διασυνοριακών ενεργειακών διασυνδέσεων – Συστάσεις της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

24 01 2024 | 00:19

Τα διασυνοριακά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της Ευρώπης θα πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω με στοχευμένες επενδύσεις, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (EESC).

Όπως τονίζει η Επιτροπή σε πρότασή της προς την Προεδρία της ΕΕ, οι ροές ενέργειας μεταξύ των κρατών μελών αποτελούν το κλειδί για τον ενεργειακό εφοδιασμό τους. Αυτό συνεπάγεται την ανάγκη αναβάθμισης των διασυνδέσεων μεταξύ των γειτονικών χωρών, προκειμένου να αυξηθεί η βιώσιμη ενεργειακή δυναμικότητα του μπλοκ.

Βαρύνουσα σημασία δίνεται στην ανάπτυξη των δικτύων, μέσω βιώσιμων επενδύσεων. “Πιστεύουμε ότι για να επιτευχθεί η πράσινη μετάβαση και η στρατηγική ενεργειακή αυτονομία, είναι θεμελιώδης η διαρθρωτική αλλαγή του ενεργειακού μας συστήματος”, τόνισε ο Πρόεδρος της EESC, Oliver Röpke, κατά τη διάρκεια συζήτησης της Επιτροπής.

Τώρα είναι η ώρα να αντιμετωπίσουμε πραγματικά τα ζητήματα που αποτελούν τον ίδιο τον ιστό του ενεργειακού συστήματος της ΕΕ, ξεκινώντας από τα ενεργειακά μας δίκτυα”, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ενέργειας του Βελγίου,  Tinne Van der Straeten -το οποίο ηγείται της Προεδρίας της ΕΕ-, σημείωσε: “Οι φιλοδοξίες της Ευρώπης για τις ΑΠΕ υπερβαίνουν σήμερα τα σχέδιά της για τις υποδομές, επομένως χρειαζόμαστε γρήγορα διευρωπαϊκές υποδομές. Και πρέπει να είναι οικονομικά αποδοτικές, ασφαλείς, βιώσιμες και ευέλικτες”.

Ποιος θα πληρώσει το κόστος;

Το ερώτημα που τίθεται αναμφίβολα είναι το ποιος θα επωμιστεί το πρόσθετο κόστος υλοποίησης της επέκτασης των ευρωπαϊκών δικτύων. Σύμφωνα με τον Thomas Kattnig, εισηγητή της πρότασης της Επιτροπής, χρειάζεται μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων φορέων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι ώστε και οι αναγκαίες επιδοτήσεις να προέρχονται από ένα μείγμα αυτών.

Η Μαρία Νικολοπούλου, εκπροσωπώντας την Ομάδα Εργασίας της EESC, προειδοποίησε για τη σημασία της κινητοποίησης του ιδιωτικού τομέα για τη χρηματοδότηση του νέου έργου, χρησιμοποιώντας τα μεγάλα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών για να αποφευχθεί η επιβάρυνση των καταναλωτών με υψηλό κόστος.

Από την άλλη, εκ μέρους της επικεφαλής του Τμήματος Μεταφορών, Ενέργειας, Υποδομών και Πληροφοριών της Επιτροπής, υπογράμμισε πως οι υποδομές για τη μεταφορά και τη διανομή της ενέργειας δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως “τυπικό εμπόρευμα”, αλλά θα πρέπει να ταξινομούνται ως υπηρεσία κοινής ωφέλειας τόσο για την οικονομία όσο και για τον πληθυσμό.

Δ