Στρατηγική συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αιγύπτου για 10 GW ΑΠΕ και πράσινο υδρογόνο - Τι σημαίνει για τη διασύνδεση με την Ελλάδα

Η διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου είναι ένα κρίσιμο ενεργειακό και γεωπολιτικό έργο το οποίο χαίρει της σταθερής στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης στα πλαίσια και του στόχου μετατροπής της χώρας μας σε ενεργειακό κόμβο.

Προαπαιτούμενο, όμως, για να υλοποιηθεί το εν λόγω έργο είναι η ύπαρξη σημαντικής παραγωγής ΑΠΕ στην ίδια την Αίγυπτο, σε ποσότητες που να δικαιολογούν τη μαζική εξαγωγή της πράσινης ενέργειας.

 

Εξελίξεις σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα σημειώθηκαν κατά την επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην Αίγυπτο αυτή την εβδομάδα για την κλιματική σύνοδο COP27.

Όπως έγινε γνωστό, οι δύο πλευρές στοχεύουν στην αντικατάσταση 5.000 μεγαβάτ ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, που αντιστοιχούν στο 5% της ζήτησης στη χώρα, με 10.000 μεγαβάτ ΑΠΕ. Μάλιστα, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την απόσυρση των παλαιών συμβατικών μονάδων αρχικά με 35 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι οι ΑΠΕ συνολικά να καλύπτουν το 42% της ηλεκτροπαραγωγής ως το 2035.

Παράλληλα, η Ε.Ε. και η Αίγυπτος υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη του πράσινου υδρογόνου, που περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση, τις υποδομές και την τεχνογνωσία.

Η Ε.Ε. έχει θέσει στόχο την εξασφάλιση 20 εκατ. τόνων πράσινου υδρογόνου ως το 2030 στα πλαίσια του σχεδίου REPower EU, εκ των οποίων οι μισοί θα πρέπει να προέλθουν από εισαγωγές, εξ ου και η σημασία της στρατηγικής συνεργασίας με την Αίγυπτο.

Χαρακτηριστική είναι η ακόλουθη δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς:

"Η Αίγυπτος είναι ευλογημένη με απεριόριστο δυναμικό για ηλιακή και αιολική ενέργεια. Το δυναμικό αυτό ξεπερνά κατά πολύ τις δικές της ανάγκες σε ηλεκτρισμό, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου που μπορεί να γίνει μεγάλο κομμάτι της αειφόρου εκβιομηχάνισης της χώρας και να την καταστήσει νέα παγκόσμια αγορά για το πράσινο υδρογόνο".

Με βάση τα παραπάνω, ερώτημα για τη διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου αποτελεί το πως μεταφράζει η Κομισιόν την ανάπτυξη του υδρογόνου στην Αίγυπτο σε σχέση με τις δυνατότητες εξαγωγής ηλεκτρισμού. Αν μεγαλύτερο μέρος της παραγόμενης ενέργειας στη χώρα μετατρέπεται σε υδρογόνο, τότε απομένει λιγότερο μερίδιο για να κατευθυνθεί στο εξωτερικό μέσω καλωδίου.