Superhot rock energy: Πώς μπορεί να επωφεληθεί η Ευρώπη από την «άγνωστη» και πολλά υποσχόμενη πηγή καθαρής ενέργειας

Η ΕΕ χρειάζεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την ευρύτερη απορρόφηση της γεωθερμικής ενέργειας. Και σύμφωνα με ανάλυση της Clean Air Task Force, η Superhot rock energy θα πρέπει να είναι βασικό συστατικό αυτής της στρατηγικής, παρέχοντας ένα μονοπάτι προς επίδειξη και ανάπτυξη σε ευρεία κλίμακα.  

Ορισμένες χώρες μπορεί επίσης να ωφεληθούν από την ανάπτυξη εθνικών γεωθερμικών στρατηγικών. Εναλλακτικά, τα Εθνικά Σχέδια Ενέργειας και Κλίματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον προγραμματισμό ανάπτυξης και επίδειξης υπερθερμικής ενέργειας από βράχους. 

 

Επιπλέον, η έρευνα της CATF σε έξι ευρωπαϊκές χώρες δείχνει ότι, παρά τα αρχικά χαμηλά επίπεδα ευαισθητοποίησης για την συγκριμένη μιρφή ενέργειας, μετά την ανάγνωση μιας περιγραφής της τεχνολογίας, οι ερωτηθέντες έδειξαν ισχυρή υποστήριξη για την εξάπλωσή της σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα (με το 63% να δείχνει υποστήριξη, το 30% να τηρεί μια στάση αναμονής και μόνο το 7% δείχνει απόρριψη). 

Η ενεργειακή ζήτηση στην Ευρώπη

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη προβλέπεται να αυξηθεί τις επόμενες δεκαετίες. Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει επίσης να υιοθετήσουν πιο ενεργοβόρες τεχνολογίες για να προσαρμοστούν στις αυξανόμενες θερμοκρασίες και τις εκτεταμένες ξηρασίες –η Ευρώπη είναι η ήπειρος που θερμαίνεται ταχύτερα στον κόσμο– ενώ θα απομακρύνουν τους ενεργειακούς τους τομείς από τα ορυκτά καύσιμα.

Εάν αναπτυχθεί και χρησιμοποιηθεί πλήρως, το συγκεκριμένο δυναμικό πόρων της Ευρώπης θα μπορούσε να βοηθήσει στην κάλυψη της ενεργειακής ζήτησης της περιοχής και θα μπορούσε ακόμη και να παράγει επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια που θα μπορούσε να εξαχθεί με τη μορφή προϊόντων υψηλής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ή καυσίμων μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

Γ

 

Τολμηρή ερευνητική ατζέντα  

 
 

Η χρηματοδότηση πιλοτικών επιδείξεων είναι καίριας σημασίας σε αυτό το στάδιο. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας Superhot Rock μπορεί να ξεκινήσει σήμερα με γεωτρήσεις κοντά σε υπάρχοντα γεωθερμικά πεδία όπου η θερμότητα της γης είναι κοντά στην επιφάνεια.  

Θα πρέπει επίσης να διατεθεί περισσότερη χρηματοδότηση για έρευνα που στοχεύει στην ωρίμανση των στοιχείων του συστήματος, ώστε να μπορούν να λειτουργούν υπό συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και υψηλής πίεσης.  

Η δημόσια χρηματοδότηση μπορεί να διαδραματίσει ένα ρόλο στην Ε&Α σε πρώιμο στάδιο που θα μείωνε τον κίνδυνο και θα προσελκύσει έτσι τις ιδιωτικές επενδύσεις. Για το σκοπό αυτό θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τόσο κοινοτικά όσο και εθνικά χρηματοδοτικά μέσα. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 65% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της επένδυσης των κυβερνήσεών τους στο superhot rock.  

Σύνδεση των ενδιαφερόμενων μερών

Η επίδειξη και η εμπορευματοποίηση της superhot rock energy θα απαιτήσει τη συνεργασία των ενδιαφερομένων, την ανταλλαγή γνώσεων και τη δημιουργία κοινοπραξιών. Αυτές οι διαδικασίες θα μπορούσαν να διευκολυνθούν μέσω της δημιουργίας εθνικών και ενωσιακών πλατφορμών, ώστε να καταστεί δυνατή η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Αυτές οι πλατφόρμες θα πρέπει να εξετάζουν και να αναλαμβάνουν συγκεκριμένες ροές εργασίας που σχετίζονται με την superhot rock energy. 

Aποθετήριο δεδομένων της ΕΕ  

Τα υποεπιφανειακά δεδομένα είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσουν τις εταιρείες να ερευνούν για τη θερμότητα και να μειώσουν τον κίνδυνο αστοχίας φρέατος. Οι εθνικές κυβερνήσεις μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στη χρηματοδότηση της χαρτογράφησης γεωθερμικών πόρων και των διερευνητικών γεωτρήσεων όπου λείπουν τέτοια δεδομένα. Στη συνέχεια, τα δεδομένα θα πρέπει να εναρμονιστούν και να συλλέγονται σε μια κεντρική πύλη της ΕΕ που είναι προσβάσιμη σε όλους.   

Κ

 

Ενώ διάφορα έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ έχουν ήδη πραγματοποιήσει γεωτρήσεις σε θερμοκρασίες άνω των 400˚C, το ορόσημο της δημιουργίας ενός βελτιωμένου γεωθερμικού συστήματος από άκρο σε άκρο σε αυτό το περιβάλλον παραμένει αζήτητο. Διαμορφώνοντας μια ξεκάθαρη στρατηγική, επενδύοντας στην Ε&Α, φέρνοντας κοντά τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς και καθιστώντας τα υπόγεια δεδομένα ευρέως διαθέσιμα, η Ευρώπη μπορεί να οδηγήσει τον αγώνα αξιοποίησης αυτής της εξαιρετικά πολλά υποσχόμενης καθαρής πηγής ενέργειας. 

Ξεκλειδώνει 63 τεραβάτ καθαρής, σταθερής ισχύος παγκοσμίως

Σε συνεργασία με το ολλανδικό πανεπιστήμιο του Twente, η CATF κυκλοφόρησε ένα νέο είδος εργαλείο μοντελοποίησης το οποίο υπογραμμίζει το τεράστιο ενεργειακό δυναμικό αυτού του υποσυνόλου γεωθερμικής ενέργειας, εκτιμώντας το ενεργειακό δυναμικό της τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο.  

«Ενώ αυτή η μοντελοποίηση είναι προκαταρκτική, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν μια τεράστια ευκαιρία να ξεκλειδώσουμε τεράστιες ποσότητες καθαρής ενέργειας κάτω από τα πόδια μας», δήλωσε η Terra Rogers, Διευθύντρια Superhot Rock Energy στο CATF. «Η αξιοποίηση μόνο του 1% του παγκόσμιου δυναμικού υπερκαυτών πετρωμάτων θα μπορούσε να παράγει 63 τεραβάτ καθαρής σταθερής ισχύος, ή αρκετά για να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το 2021 σχεδόν οκτώ φορές περισσότερο. Δεκάδες πηγάδια σε όλο τον κόσμο έχουν φθάσει σε υπερθερμές συνθήκες και με τις κατάλληλες τεχνικές και εμπορικές εξελίξεις, θα μπορούσαμε να δούμε πρώιμα εργοστάσια εμπορικής κλίμακας σε χρόνια και όχι σε δεκαετίες. Η ενεργειακή ασφάλεια που υποστηρίζεται από πάντα διαθέσιμη ενέργεια μηδενικού άνθρακα δεν είναι ένα μακρινό όνειρο – και οι άνθρωποι που παρακολουθούν εκδηλώσεις όπως το CERAWeek είναι μοναδικά τοποθετημένοι για να κάνουν αυτό το όνειρο πραγματικότητα». 

Η Superhot Rock Energy χρησιμοποιεί τεχνολογίες βαθιάς γεώτρησης αιχμής για πρόσβαση σε υπερθερμές συνθήκες (400°C ή υψηλότερες) που θα μπορούσαν ενδεχομένως να παρέχουν άφθονη, πάντα διαθέσιμη, ανανεώσιμη, οικονομικά ανταγωνιστική ενέργεια χωρίς άνθρακα – όλες με πολύ μικρότερο αποτύπωμα χρήσης γης σε σχέση με άλλες πηγές ενέργειας.  

Για να αποδείξει περαιτέρω την ανεκμετάλλευτη υπόσχεση της υπερκαυτής ενέργειας από βράχους, η CATF χρησιμοποίησε εκτιμήσεις της παγκόσμιας παροχής θερμότητας για να εκτιμήσει τις χρηματοοικονομικές και οικονομικές δυνατότητες που θα μπορούσαν να ξεκλειδωθούν εάν ήταν πλήρως εμπορευματοποιημένες σε συγκεκριμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. 

 

Γ

Άλλα ευρήματα περιλαμβάνουν: 

  • Μόλις το 1% του δυναμικού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να παράγει 4,3 τεραβάτ καθαρής σταθερής ισχύος – που ισοδυναμεί με 21 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, ή αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει τη Νέα Υόρκη 687 φορές περισσότερο. 
  • Μόλις το 1% των πηγών στην Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να παρέχει 2,1 τεραβάτ ενεργειακής χωρητικότητας – ή αρκετή για να καλύψει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του Βερολίνου το 2022, σχεδόν 1400 φορές περισσότερο. 
  • Superhot πόροι είναι διαθέσιμοι σε όλο τον κόσμο, με χιλιάδες τεραβατώρες σε κάθε κατοικημένη ήπειρο (δηλαδή, σε κάθε ήπειρο εκτός από την Ανταρκτική). 
  • Η προκαταρκτική μοντελοποίηση της CATF υποδηλώνει ότι η υπερκαυτή ενέργεια βράχου σε εμπορική κλίμακα θα ήταν ανταγωνιστική από πλευράς κόστους με τις τρέχουσες τιμές ισχύος στην αγορά.

φωτογραφία: freepik.com

 

Γ