Συνέδριο Ευρωπαίων Πρασίνων: Με το βλέμμα στους αγρότες, στόχος η «Πράσινη και Κοινωνική Συμφωνία»

06 02 2024 | 05:40

Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα (EGP) ανανέωσε τη δέσμευσή του απέναντι στους αγρότες και ταυτόχρονα υποσχέθηκε να προωθήσει τους στόχους της ΕΕ για την κλιματική ουδετερότητα και τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων στο συνέδριο  του κόμματος που πραγματοποιήθηκε στη Λυών το Σαββατοκύριακο.

Λέξεις όπως «θάρρος», «επίθεση» και «θυμός» – όλα τους κοινά θέματα στο συνέδριο – έδωσαν τον τόνο για μια σκληρή εκστρατεία που στόχο θα έχει να κερδίσει ψηφοφόρους και να υπερασπιστεί την Πράσινη Συμφωνία  έναντι μιας ακροδεξιάς που καλπάζει στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις του Euractiv.

Το EGP, στο εκλογικό του μανιφέστο που εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, αύξησε τελικά τις φιλοδοξίες του για το κλίμα, ζητώντας από την ΕΕ να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα έως το 2040 – 10 χρόνια πριν από τον σημερινό στόχο της ΕΕ – καθώς και την πλήρη κατάργηση των ορυκτών καυσίμων έως την ίδια ημερομηνία.

Όλα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο μιας νέας λεγόμενης «Πράσινης και Κοινωνικής Συμφωνίας», με ενισχυμένη εστίαση στην άμυνα, την ασφάλεια και την εξωτερική διάσταση της ΕΕ – και, ως απάντηση στο σημερινό πολιτικό τοπίο, καθώς και στους αγρότες και τη γεωργία.

Το μανιφέστο κατακεραυνώνει όλους εκείνους που «προσπάθησαν να πατήσουν φρένο» τονίζοντας ότι «πρέπει να ενισχύσουμε τους τομείς όπου οι συμβιβασμοί άφησαν κενά και παραθυράκια και να αυξήσουμε το επίπεδο φιλοδοξίας».  Παράλληλα, το μανιφέστο έχει μια ισχυρή εστίαση στην κοινωνική πολιτική, η οποία όπως είναι σήμερα μόνο τροφοδοτεί την κοινωνική αναταραχή.

Οι Γερμανοί Πράσινοι προσπάθησαν αρχικά να αποδυναμώσουν τους στόχους, μεταθέτοντας το στόχο για την κλιματική ουδετερότητα στο 2045 και αμβλύνοντας τα περιθώρια σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων, όπως ανέφερε πρώτο το Euractiv. Μετά από διαπραγματεύσεις, ωστόσο, τελικά υποχώρησαν.

Οι Πράσινοι ενίσχυσαν επίσης το γεωπολιτικό τους διακύβευμα, συνδέοντας τις εκκλήσεις για μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επίσης στο πλαίσιο της μείωσης της εξωτερικής εξάρτησης από τους προμηθευτές ορυκτών καυσίμων.

«Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επειδή σε βγάζει από αυτές τις ανθυγιεινές εξαρτήσεις, και νομίζω ότι αυτή είναι απλώς η πραγματικότητα των γεωπολιτικά πολύ δύσκολων καιρών … για να κάνουμε τις, τις κοινωνίες μας πιο ανθεκτικές στις κρίσεις και ασφαλείς», δήλωσε η Αυστριακή υπουργός Περιβάλλοντος, Κλίματος και Ενέργειας Leonore Gewessler στο Euractiv.

Ο περίεργος

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου συμφωνήθηκε με ευρύτερους συμβιβασμούς, η αντιπροσωπεία των Σουηδών Πρασίνων κατέθεσε τροπολογίες για τη διαγραφή αιτημάτων όπως η δημιουργία μιας πιο ομοσπονδιακής Ευρώπης, η καθιέρωση ενός φόρου πλούτου σε επίπεδο ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι η φορολογία πρέπει να παραμείνει σε εθνικό επίπεδο καθώς και όσον αφορά τη νομιμοποίηση της κάνναβης. Οι εν λόγω τροπολογίες εν τέλει απορρίφθηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία.

Το μανιφέστο των 55 σελίδων εγκρίθηκε τελικά με 98,7% ψήφους υπέρ και πέντε κατά. Μιλώντας στο Euractiv η συμπρόεδρος του EGP Mélanie Vogel δήλωσε για την κομματική διακήρυξη, πως είναι ένας «τρόπος να δείξουμε πόσο αξιόπιστο, ουσιαστικό και περιεκτικό είναι το σχέδιό μας», σε αντίθεση με άλλες πολιτικές οικογένειες των οποίων τα μανιφέστα είναι λιγότερο συγκεκριμένα λόγω έλλειψης συμφωνίας μεταξύ των εθνικών κομμάτων, είπε.

«Έχουμε λύσεις για όλα τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει η ΕΕ τα επόμενα πέντε χρόνια», πρόσθεσε η Vogel.

Οι Πράσινοι «δέχονται επίθεση»

Η ατμόσφαιρα στο συνέδριο ήταν μια αντανάκλαση της δύσκολης προεκλογικής μάχης που έπεται για τους Πράσινους ενάντια στις «επιθέσεις», όπως λένε, των συντηρητικών και της ακροδεξιάς που κατηγορούν την Πράσινη Συμφωνία – και τους Πράσινους – για τα αυξημένα γραφειοκρατικά βάρη και τις εκτεταμένες διαμαρτυρίες των αγροτών.

«Δεχόμαστε επιθέσεις επειδή βρισκόμαστε στο επίκεντρο της συζήτησης τώρα, η διάγνωση και οι λύσεις των Πρασίνων είναι η συζήτηση του σήμερα», δήλωσε η συμπρόεδρος του EGP Mélanie Vogel στο Euractiv.

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) ζητά στο μανιφέστο του να αναθεωρηθεί η νομοθεσία για την Πράσινη Συμφωνία, ως προς την απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης, ενώ άλλες δεξιές και φιλελεύθερες δυνάμεις ζητούν επίσης μια πράσινη ρυθμιστική «παύση».

Οι συντηρητικές δυνάμεις έχουν χαρακτηρίσει την πράσινη πολιτική ως την παθογένεια πίσω από τις διαμαρτυρίες των αγροτών σε ολόκληρη την ήπειρο, ενώ ισχυρίζονται πως  η Πράσινη Συμφωνία  χρησιμοποιείται ως «δόλωμα», παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι δημιούργησαν το σημερινό αποτυχημένο αγροτικό μοντέλο, δήλωσε ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής υποψήφιος Bas Eiockhout στο Euractiv, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε ότι οι Πράσινοι ήταν πάντα στο πλευρό των αγροτών.

«Η βασική γραμμή πίσω από αυτό είναι ότι έχουν πάρα πολλές δυσκολίες στο να βγάλουν αξιοπρεπώς τα προς το ζην, έχουν ελάχιστα κέρδη από όλα όσα κάνουν, αυτό δεν οφείλεται στις πράσινες πολιτικές», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το σημερινό γεωργικό πλαίσιο της ΕΕ που σχεδιάστηκε από τις δεξιές δυνάμεις πρέπει να αναθεωρηθεί, καθώς σήμερα είναι «ένα πολύ κεφαλαιοποιημένο σύστημα με υψηλές εισροές» που ευνοεί τις μεγάλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Αντίθετα, οι Πράσινοι θέλουν να ενισχύσουν τους μικρούς παραγωγούς, τις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις και την οικολογική γεωργία.

«Για δεκαετίες, οι αγρότες ήταν σαν πιόνια στο παιχνίδι των μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων. Οπότε, ναι, ας υποστηρίξουμε τους αγρότες στην αλλαγή μιας αγροτικής πολιτικής που θα αποφέρει πραγματικά το εισόδημά τους», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Gewessler στο Euractiv.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η συμπρόεδρος των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρόσφατα εκλεγμένη επικεφαλής υποψήφια Terry Reintke επιβεβαίωσε ότι προτεραιότητά της είναι η αναμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Eickhout: Πράσινοι και βιομηχανία, οι καλύτεροι φίλοι για πάντα

Οι Πράσινοι υποστηρίζουν ότι είναι οι καταλληλότεροι για την αντιμετώπιση της τρέχουσας γεωργικής κρίσης και υπερασπίζονται ότι το «σταθερό τους όραμα» είναι αυτό που χρειάζεται η ευρωπαϊκή βιομηχανία.

«Οι Πράσινοι είναι περισσότερο σύμμαχοι της βιομηχανίας από αυτή την απρόβλεπτη συμπεριφορά της ακροδεξιάς και της δεξιάς», δήλωσε ο επικεφαλής υποψήφιος των Πρασίνων Bas Eickhout.

«Για παράδειγμα, τώρα το ΕΛΚ [Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα] θέλει να γυρίσει πίσω την απαγόρευση της μηχανής εσωτερικής καύσης. Η αυτοκινητοβιομηχανία είχε επιτέλους ένα ξεκάθαρο όραμα για το πού να πάει και πού να επενδύσει. Τώρα λαμβάνουν και πάλι ένα ανάμεικτο σήμα», δήλωσε ο Eickhout, ενώ καταφέρθηκε επίσης εναντίον του φιλελεύθερου Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron, ο οποίος πρόσφατα επέτρεψε και πάλι τη χρήση φυτοφαρμάκων ως απάντηση στις διαμαρτυρίες των αγροτών.

Ο Eickhout δήλωσε ακόμα πως οι Πράσινοι επιδιώκουν να αναπτύξουν ένα επενδυτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της βιώσιμης βιομηχανίας της Ευρώπης στο πλαίσιο της νέας «Πράσινης και Κοινωνικής Συμφωνίας», στόχος που αντικατοπτρίζεται στο μανιφέστο. Ενδεικτικές είναι οι βαριές φορολογίες για «τους ρυπαντές, τις πολυεθνικές και τους υπερπλούσιους»  που αναφέρονται στη διακήρυξη.

Το ζήτημα von der Leyen

Καθώς οι Πράσινοι άσκησαν έντονη επιρροή κατά τη διάρκεια της τελευταίας νομοθετικής περιόδου της ΕΕ για τη δημιουργία της Πράσινης Συμφωνίας, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν που υπάαρχει το ενδεχόμενο να μην αποτελούν μέρος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην επόμενη θητεία του ΕΚ, ιδίως σε μια εποχή που το ΕΛΚ της σημερινής προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στρέφεται κατά βασικών πράσινων πολιτικών.

«Δεν θα μπούμε ποτέ σε έναν συνασπισμό όπου είναι η ακροδεξιά…και νομίζω ότι ήρθε η ώρα το ΕΛΚ να απαντήσει ξεκάθαρα σε αυτό το ερώτημα…θέλουν να πάνε και να κοιτάξουν προς τα δεξιά τους ή θέλουν να κοιτάξουν προς τα αριστερά τους; Μπορούν να μας βρουν και είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε», τόνισε ο Eickhout.

Η Reintke τόνισε επίσης ότι οι Πράσινοι είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν τη von der Leyen για μια δεύτερη θητεία, εάν προωθήσει μια ισχυρή πράσινη ατζέντα, όπως το 2019.

«Μπορούν να πάρουν ψήφους από το ECR, και μπορούν να προσπαθήσουν να κατευνάσουν τμήματα του ΕΛΚ και να πάνε ενάντια στην Πράσινη Συμφωνία, να κινηθούν πιο δεξιά, αλλά υπάρχει και άλλη επιλογή, και νομίζω ότι αυτό είναι για εμάς το σημαντικό μήνυμα που πρέπει να σταλεί», είπε, προσθέτοντας: «Προφανώς θα υπάρξει μια πολύ σαφής εστίαση στην Πράσινη Συμφωνία, διότι η Πράσινη Συμφωνία δέχεται σφοδρή επίθεση».

(euractiv.gr)

η