Τα έργα για επεξεργασία και διαχείριση λυμάτων στην Ήπειρο με πόρους της πολιτικής συνοχής της Ε.Ε.

26 07 2021 | 09:13

Κομβικό τμήμα της βιώσιμης διαχείρισης του αστικού περιβάλλοντος, της προστασίας του περιβάλλοντος εν γένει αλλά και της διαβίωσης στα αστικά κέντρα, είναι η ορθή διαχείριση και κατά το μέτρο του δυνατού η επεξεργασία των παραγόμενων λυμάτων των πόλεων. Για την Ήπειρο, στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, έχουν δρομολογηθεί μια σειρά από έργα, των οποίων η χρηματοδότηση έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Πράγματι στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014 – 2020 έχουν ενταχθεί συνολικά επτά μεγάλα έργα που αφορούν την διαχείριση των λυμάτων με συνολικό προϋπολογισμό λίγο πάνω από τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι ένα μεγάλο μέρος της Ηπείρου αποκτά πρόσβαση σε ολοκληρωμένο δίκτυο αποχέτευσης με τους πόρους του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014 – 2020. Τα έργα αυτά είναι τα εξής:

1. «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Λυμάτων Δήμου Ιωαννιτών για την Προστασία της Λίμνης Παμβώτιδας – Β Φάση (Ολοκλήρωση)»: Το μεγαλύτερο έργο από πλευράς προϋπολογισμού, ο οποίος ανέρχεται στα 36.276.420 ευρώ, εκ των οποίων έχουν ήδη απορροφηθεί πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ. Αφορά στην ολοκλήρωση της μελέτης των έργων αποχέτευσης Δήμου Ιωαννιτών, στην κατασκευή των υποδομών σε δίκτυα ακαθάρτων στον οικισμό Γ΄ προτεραιότητας Καρδαμίτσια – Εξοχή και στην επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Ιωαννίνων, ώστε να καλύψει τις ανάγκες των νέων οικισμών που θα αποκτήσουν δίκτυο αποχέτευσης.

2. «Έργα συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων του πρώην Δήμου Ζαλόγγου (νυν Δήμος Πρέβεζας) και οικισμών Λούτσας και παραλίας Λούτσας Δήμου Πάργας, Περιφέρειας Ηπείρου»: Το έργο έχει προϋπολογισμό 15.938.345 ευρώ, εκ των οποίων έχουν απορροφηθεί κοντά στα 10 εκατομμύρια. Αφορά στην κατασκευή αποχετευτικών δικτύων συλλογής λυμάτων στους οικισμούς Βράχου, Παραλίας Βράχου, Παραλίας Λυγιάς, Ριζών, Παραλίας Ριζών, Καστροσυκιάς, Παραλίας Καστροσυκιάς, Καναλίου, Νέας Σινώπης, Νέας Σαμψούντας, Λούτσας και Παραλίας Λούτσας, μεταφοράς και επεξεργασίας αυτών σε ΕΕΛ δυναμικότητας 17.630 ισοδύναμων κατοίκων για την κάλυψη των αναγκών της 20ετίας, καθώς και της διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων στην περιοχή του βόρειου άκρου της παραλίας “Λεύκας”.

3. «Αποχέτευση ακαθάρτων οικισμών Δήμου Αρταίων»: Το έργο έχει προϋπολογισμό 13.821.502 ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης την 31.12.2023. Αφορά στην κατασκευή των εσωτερικών δικτύων και των αντλιοστασίων αποχέτευσης ακαθάρτων των οικισμών Βλαχέρνας, Γραμμενίτσας, Ελεούσας, Γλυκορρίζου, Λιμίνης και Αγίας Τριάδας Κεραματών, καθώς και των αγωγών μεταφοράς του συνόλου των λυμάτων των οικισμών στην υφιστάμενη ΕΕΛ της πόλης της Άρτας.

4. «Έργα συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων για την εξυπηρέτηση των οικισμών Συβότων, Πλαταριάς, Πέρδικας και Αρίλλα Δήμου Ηγουμενίτσας»: Το έργο έχει προϋπολογισμό 12.882.975 ευρώ εκ των οποίων έχουν απορροφηθεί κοντά στα 11 εκατομμύρια (ποσοστό απορρόφησης 83,10%). Περιλαμβάνει την κατασκευή των δικτύων συλλογής αποχέτευσης λυμάτων των οικισμών Συβότων, Πλαταριάς, Πέρδικας και Αρίλλα, την μεταφορά και την επεξεργασία τους από την επέκταση της ΕΕΛ Ηγουμενίτσας και τη διάθεσή τους.

5. «Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης Δ.Κ. Κόνιτσας και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων(ΕΕΛ) Δήμου Κόνιτσας Π.Ε. Ιωαννίνων». Στο, κομβικό για την συγκεκριμένη περιοχή, έργο έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν και στα προβλήματα υλοποίησης του, που δεν φαίνεται να διορθώνονται.

6. «Κατασκευή Δικτύων Αποχέτευσης Ακαθάρτων Δ.Κ. Νεοχωρόπουλου & Σταυρακίου του Δήμου Ιωαννιτών»: Το έργο έχει προϋπολογισμό 6.622.000 ευρώ και προβλεπόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης την 25/4/2023. Αφορά την κατασκευή ολοκληρωμένων δικτύων συλλογής και μεταφοράς ακαθάρτων, στους οικισμούς Νεοχωρόπουλο και Σταυράκι και την ενσωμάτωση τους στο αποχετευτικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής.

7. «Έργα συλλογής και μεταφοράς λυμάτων οικισμών του πρώην Δήμων Αμβρακικού (νυν Δήμος Αρταίων) και Άραχθου (νυν Δήμου Νικολάου Σκουφά) της Περιφέρειας Ηπείρου»: Το έργο έχει προϋπολογισμό 6.466.889 ευρώ εκ των οποίων έχουν απορροφηθεί για την ολοκλήρωση του πάνω από 4,5 εκατομμύρια.

 

 

24 Ιουλίου 2021

Euractiv