Τέλη Γενάρη στην Κομισιόν το ελληνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα

16 01 2019 | 08:06

Ολοκληρώνεται η επεξεργασία του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα και κατατίθεται στην Κομισιόν στα τέλη Ιανουαρίου, απαντούν κύκλοι του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην euractiv.

Θυμίζουμε ότι η euractiv αποκάλυψε ότι η Ελλάδα και ακόμη 6 κράτη μέλη έχασαν την προθεσμία του Δεκεμβρίου που είχε τεθεί για την υποβολή όλων των εθνικών σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα  στις Βρυξέλλες.

Ενώ επιβεβαιώνεται και από την Αθήνα ότι η Ελλάδα δεν έχει υποβάλλει ακόμη στην Κομισιόν το σχέδιο, που εν συντομία ονομάζεται ήδη ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα), υψηλόβαθμοι παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος τονίζουν ότι «δεν υπάρχει καθυστέρηση αποστολής του ΕΣΕΚ», επικαλούμενοι ότι «έχει συμφωνηθεί η αποστολή του σχεδίου στο τέλος Ιανουαρίου» και σημειώνουν ότι «έχουμε πολύ καλή συνεργασία με την DG Energy».

Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις της euractiv, κυβερνητικοί παράγοντες από το ΥΠΕΝ σχολίαζαν ότι «πολλές χώρες, ναι μεν υπέβαλαν ένα πρώτο σχέδιο πριν από την πρώτη προθεσμία στο τέλος Δεκεμβρίου, όμως ουσιαστικά η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά όσον αφορά στο επίπεδο επεξεργασίας και ολοκλήρωσης του ΕΣΕΚ, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το κείμενο που βγήκε σε δημόσια διαβούλευση τον Νοέμβριο στην Ελλάδα».

Οι ίδιοι κύκλοι, που βρίσκονται κοντά στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, σημειώνουν στην euractiv ότι «καμία άλλη χώρα δεν έβγαλε σε δημόσια διαβούλευση τόσο αναλυτική επεξεργασία, ενώ αντικειμενικά υπήρξε εκτενής διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους φορείς σε επίπεδο τεχνικών ομάδων εργασίας, δημόσιων ημερίδων και επιμέρους συναντήσεων».

Το μήνυμα της κυβέρνησης από την Αθήνα είναι σαφές: «Επιβεβαιώνεται ότι στο τέλος Ιανουαρίου θα υποβληθεί το κείμενο του ΕΣΕΚ σύμφωνα και με το πρότυπο της Κομισιόν».

 

Από Theodore KaraoulanisκαιΘοδωρής Καραουλάνης | EurActiv.gr