WindEurope: Ωριμάζει η τεχνολογία των πλωτών αιολικών - Εφικτά 330 MW ως το 2022.

10 09 2020 | 09:43

Η τεχνολογία των πλωτών υπεράκτιων αιολικών δεν είναι πλέον περιθωριακή, δήλωσε ο επικεφαλής του συνδέσμου WindEurope, Ζιλ Ντίξον, μιλώντας σε πρόσφατη εκδήλωση του κλάδου στη Μασσαλία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τεχνολογία αυτή έχει ωριμάσει και έχει μειώσει σημαντικά το κόστος της τα τελευταία χρόνια ενώ οι περαιτέρω μειώσεις θα εξαρτηθούν από την εγκατεστημένη ισχύ. Όπως πρόσθεσε, εφόσον η Ευρώπη υιοθετήσει τις κατάλληλες πολιτικές, οι αυξημένες εγκαταστάσεις θα μειώσουν το κόστος στα 40-60 ευρώ ανά μεγαβατώρα ως το 2030 βάσει των εκτιμήσεων του συνδέσμου.

"Η περίοδος της επίδειξης τελείωσε. Τα πλωτά αιολικά είναι έτοιμα να αναβαθμιστούν. Η συμβολή των ευρωπαϊκών χωρών στα εθνικά τους ενεργειακά και κλιματικά σχέδια δείχνει το υψηλό ενδιαφέρον για πλωτά αιολικά. Τα ΕΣΕΚ παρέχουν ορατότητα για μελλοντικά σχέδια και θα ξεκλειδώσουν νέες επενδύσεις. Ο κλάδος είναι έτοιμος να αυξήσει την παραγωγή", ανέφερε.

Σύμφωνα με τον WindEurope, η Ευρώπη είναι ηγέτης στο συγκεκριμένο τομέα με δύο έργα των 30 και 24 μεγαβάτ σε Σκωτία και Πορτογαλία ενώ τουλάχιστον επτά χώρες έχουν σχέδια να εγκαταστήσουν τέτοιες μονάδες στην επόμενη δεκαετία. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, 330 μεγαβάτ πλωτών αιολικών μπορούν να εγκατασταθούν ως το 2022 και έως 7 γιγαβάτ ως το 2030 ενώ με ορίζοντα το 2050 η ποσότητα μπορεί να φτάσει τα 150 γιγαβάτ ή το ένα τρίτο του συνόλου των υπεράκτιων αιολικών.

 

 

10 Σεπτεμβρίου 2020

energypress