WindEurope: Στα αιολικά υπάρχουν τα κεφάλαια, αλλά δεν υλοποιούνται αρκετά έργα λόγω των προβλημάτων αδειοδότησης

14 04 2021 | 08:52

Η Ευρώπη επένδυσε 43 δις. ευρώ για νέα αιολικά πέρυσι, δηλαδή το δεύτερο μεγαλύτερο ετήσιο ποσό στα χρονικά, σύμφωνα με το σύνδεσμο WindEurope.

Ταυτόχρονα, οι επενδύσεις αυτές εκπροσωπούν 20 γιγαβάτ νέας ισχύος που θα υλοποιηθεί στα επόμενα χρόνια με τα 13 γιγαβάτ εξ αυτών επί ευρωπαϊκού εδάφους. Εντούτοις, η επένδυση είναι χαμηλότερη από αυτή που χρειάζεται για το στόχο του 2030, καθώς απαιτούνται 27 γιγαβάτ νέων αιολικών ετησίως, όπως προειδοποιεί ο σύνδεσμος που ταυτόχρονα εντοπίζει ως βασικότερο πρόβλημα την αργή αδειοδότηση. Όπως το έθεσε χαρακτηριστικά ο WindEurope, "τα χρήματα υπάρχουν, αλλά δεν έρχονται αρκετά νέα έργα".

Ο επικεφαλής του συνδέσμου, Ζιλ Ντίξον, ανέφερε σχετικά ότι "η αιολική ενέργεια παρέμεινε μια ελκυστική επένδυση παρά την πανδημία. Καθώς υπάρχουν οι κατάλληλοι μηχανισμοί σταθεροποίησης εσόδων, υπάρχει και αρκετό κεφάλαιο για τη χρηματοδότηση των αιολικών. Αυτό επιβεβαιώνει πως η αιολική ενέργεια βρίσκεται σε εξαιρετική θέση για να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης. Κάθε νέα ανεμογεννήτρια παράγει 10 εκατ. ευρώ οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη και η επέκταση των αιολικών με βάση τα ΕΣΕΚ μπορεί να δημιουργήσει 150.000 θέσεις εργασίας ως το 2030".

Όσον αφορά τις δυσκολίες στην αδειοδότηση, ο σύνδεσμος τονίζει ότι οι διαδικασίες και οι κανόνες είναι υπερβολικά περίπλοκοι με καθυστερήσεις έργων και πρόσθετο κόστος που έχουν ως αποτέλεσμα την υλοποίηση λιγότερων έργων. Παράλληλα, δεν υπάρχει επαρκής στελέχωση στις αρμόδιες αδειοδοτικές αρχές για να στηρίξουν τους υφιστάμενους όγκους, πόσο μάλλον αυτούς που χρειάζονται για τους στόχους.

"Η Ευρώπη θέλει περισσότερη αιολική ενέργεια και η τεχνολογία και τα χρήματα είναι διαθέσιμα. Λείπουν όμως οι κατάλληλες πολιτικές, ιδίως στην αδειοδότηση. Η αναθεώρηση της ευρωπαϊκής οδηγίας ΑΠΕ πρέπει να το αντιμετωπίσει αυτό. Οι κυβερνήσεις πρέπει να απλοποιήσουν τις διαδικασίες και να εξασφαλίσουν ότι υπάρχει επαρκές προσωπικό, αλλιώς δεν έχει νόημα να θέτουμε υψηλότερους στόχους ΑΠΕ", τόνισε ο Ντίξον.

Όλα αυτά ενώ τα αιολικά πάρκα συνεχίζουν να χρηματοδοτούνται κατά 70-90% μέσω δανεισμού και κατά 10-30% μέσω αξίας. Η τραπεζική χρηματοδότηση παραμένει κρίσιμη και ολοένα και περισσότερο αφορά τα επιμέρους έργα παρά το εταιρικό χρέος, ιδίως στα υπεράκτια αιολικά. Τα μεγαλύτερα πάρκα μετατρέπονται σε αυτοτελείς επιχειρηματικές οντότητες με δικές τους ομάδες διοίκησης και ανακοίνωση αποτελεσμάτων, ικανά να συγκεντρώσουν κεφάλαια αυτούσια.

Τέλος, ο WindEurope αναγνωρίζει ακόμη μια σημαντική τάση στην υπογραφή διμερών συμβολαίων για νέα αιολικά. Το 2020 υπεγράφησαν 24 τέτοιες συμφωνίες για πάνω από 2 γιγαβάτ αιολικής ισχύος.

 

 

 

14 Απριλίου 2021

energypress