ΥΠΕΝ: Βγαίνει η Υπουργική Απόφαση για τον τελευταίο διαγωνισμό ΑΠΕ του "παλιού" καθεστώτος - Κοινός για 350 MW αιολικών και φωτοβολταϊκών.

07 12 2020 | 08:21

Ζήτημα ημερών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης του ΥΠΕΝ που θα καθορίζει τους όρους, προϋποθέσεις και χρονικό "παράθυρο" εντός του οποίου θα πραγματοποιηθεί ο τελευταίος, κοινός διαγωνισμός ΑΠΕ υπό το ισχύον καθεστώς, μέσω του οποίου θα δημοπρατηθεί ισχύς 350 MW στις αρχές του 2021.

Ο διαγωνισμός θα αφορά φωτοβολταϊκά και αιολικά, αλλά είναι άγνωστο εάν θα υιοθετηθεί ποσόστωση ανάμεσα στις δύο τεχνολογίες.

Αμέσως μετά την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, η ΡΑΕ θα προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού που θα γίνει στις αρχές του νέου χρόνου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα δοθεί στους ενδιαφερόμενους επενδυτές περισσότερος χρόνος από ό,τι συνήθως, λόγω των ειδικών συνθηκών που έχει δημιουργήσει το lockdown και της πιθανής δυσκολίας στη λήψη των απαραίτητων δικαιολογητικών για συμμετοχή.

Τα 350 MW είναι το "υπόλοιπο" που έχει υπάρξει από τους διαγωνισμούς του 2020, με την ισχύ μάλιστα αυτή να έχει μείνει αναξιοποίητη στα φωτοβολταϊκά, ενώ στα αιολικά είχε απορροφηθεί όλη η προγραμματισμένη ισχύς.

 Ως γνωστόν, με βάση τα όσα έχει ανακοινώσει το ΥΠΕΝ, η χώρα μας υποβάλλει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για νέο σχήμα διαγωνισμών μετά το 2020. Συγκεκριμένα ο κ. Χατζηδάκης έχει ανακοινώσει επέκταση των διαγωνιστικών διαδικασιών για έργα ΑΠΕ το αργότερο έως το 2024, με διενέργεια έξι κοινών διαγωνισμών για αιολικά και φωτοβολταϊκά, με ποσόστωση ανά τεχνολογία και δημοπρατούμενη ισχύ 350 MW σε καθέναν από αυτούς (2,1GW συνολικά).

Το νέο σχήμα θα ενσωματώνει και βελτιώσεις στην αρχιτεκτονική του σε σχέση με το υφιστάμενο, με γνώμονα την αύξηση του ανταγωνισμού μέσω της πιο ενεργής συμμετοχής στο Target Model και τη μείωση των τιμών προς όφελος των καταναλωτών, εξασφαλίζοντας όμως ένας σαφές πλαίσιο και για τους παραγωγούς ΑΠΕ.

 

 

7 Δεκεμβρίου 2020

energypress