Υπό συζήτηση το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ενεργειακού νησιού της Δανίας.

12 03 2021 | 10:59

Διάλογο με φορείς της αγοράς για μελλοντικές συμπράξεις με βιομηχανίες στην ανάπτυξη των σχετικών υποδομών για την δημιουργία του τεχνητού ενεργειακού νησιού στη Βόρεια Θάλασσα εγκαινίασε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Δανίας (Danish Energy Agency).

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της αρχής, ο διάλογος με την αγορά αποτελεί μέρος της συνολικότερης προετοιμασίας για τις επερχόμενες διαδικασίες προμηθειών και αφορά το καθεστώς συνιδιοκτησίας του νησιού με το κράτος της Δανίας.

Πρόσθεσε πως το ειδικό πλαίσιο για την προσεχή διαδικασία προμηθειών θα καθοριστεί σε μεταγενέστερη πολιτική διαδικασία, ενώ, υπογράμμισε πως ο διάλογος με φορείς της αγοράς αφορά την συνιδιοκτησία του νησιού και δεν θα ασχοληθεί με τους όρους για την δημιουργία αιολικών πάρκων και υποδομών διασύνδεσης για την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Μάλιστα, η αρμόδια αρχή της Δανίας ανακοίνωσε πως έχει καλέσει 10 εμπορικούς διαχειριστές να συμμετάσχουν σε σχετικό meeting που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Αρχής, μετά το πέρας των συζητήσεων με την αγορά, η DEA θα δημοσιεύσει μια μικρή έκθεση με τα βασικά συμπεράσματα του διαλόγου και στη συνέχεια θα προχωρήσει σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και προσκλήσεις για τον δεύτερο γύρο συζητήσεων κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, όπου και αναμένεται να συζητηθούν συγκεκριμένα οι διαδικασίες προμηθειών για την υλοποίηση του έργου.

Να θυμίσουμε ότι το ενεργειακό νησί προβλέπεται αρχικά να «φιλοξενήσει» ισχύ έως και 3 GW με δυνατότητα επέκτασης μελλοντικά στα 10 GW.  

 

 

8 Μαρτίου 2021

energypress