Στ. Ψωμάς: Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για φωτοβολταϊκά και αποθήκευση.

28 12 2020 | 12:28Στέλιος Ψωμάς

Όταν έχει προηγηθεί ένα annus horribilis, όπως ήταν το 2020, τείνει κανείς να θέλει να είναι πιο αισιόδοξος για την επόμενη χρονιά. Όταν μάλιστα εστιάσει κανείς στην αγορά φωτοβολταϊκών, τότε έχει κάθε λόγο να είναι αισιόδοξος. Και αυτό γιατί, ακόμη και στο δύσκολο 2020, η ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών πέτυχε να υπερτριπλασιάσει τη νέα εγκατεστημένη ισχύ σε σχέση με το 2019, ενώ το 2021 εκτιμάται ότι θα είναι έτος ρεκόρ για νέες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, τις οποίες εκτιμούμε σε πάνω από 1 GW.

Το 2021 θα είναι η τελευταία χρονιά που θα πρωταγωνιστήσουν τα μικρομεσαία έργα (400-500 kW ή/και 1 MW για τις Ενεργειακές Κοινότητες). Τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, η κατηγορία αυτή θα έχει ένα μικρό σχετικό μερίδιο. Αντιθέτως θα δούμε να αποκτούν ολοένα και αυξανόμενο μερίδιο τα συστήματα μεγαλύτερης ισχύος που θα κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια. Δεν περιμένουμε δυστυχώς εντυπωσιακές αλλαγές στα οικιακά και μικρά εμπορικά συστήματα παρά τις πρόσφατες θετικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του net-metering και το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτοπαραγωγή που περιμένουμε εντός του 2021. Το κομμάτι αυτό της αγοράς παραμένει καθηλωμένο σε χαμηλά νούμερα και χρειάζεται μια σημαντική προσπάθεια για να απογειωθεί, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες.

Το 2021 θα είναι η χρονιά των πρώτων έργων χωρίς κρατικές ενισχύσεις, έργων δηλαδή που είτε συμμετέχουν απ’ ευθείας στην αγορά μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας είτε αφορούν σε διμερείς συμβάσεις μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών. Οι διαγωνισμοί θα συνεχιστούν αλλά με μικρότερη σχετικά βαρύτητα στο σύνολο των έργων.

Το 2021 θα είναι επίσης η χρονιά κατά την οποία θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με την αποθήκευση ενέργειας και τις θεσμικές ρυθμίσεις που απαιτούνται για να ξεκινήσει επιτέλους και στη χώρα μας η εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης σε συνδυασμό με μικρά ή μεγάλα φωτοβολταϊκά.

Εντός του 2021 αναμένεται επίσης να ολοκληρωθεί η προσπάθεια απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης ώστε αυτές να ολοκληρώνονται σε 1-2 χρόνια, σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν όπου η αδειοδοτική ωρίμανση των έργων απαιτούσε επίπονες και πολύχρονες διαδικασίες.

Σε επίπεδο τεχνολογίας, είναι σαφές ότι περνάμε πλέον σε φωτοβολταϊκά πλαίσια μεγαλύτερης ονομαστικής ισχύος, με μεγαλύτερες κυψέλες, με ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο των bifacial και των μονοκρυσταλλικών πλαισίων. Σε ότι αφορά το κόστος, μετά από μια περίοδο αυξητικής τάσης των τιμών των πλαισίων το δεύτερο εξάμηνο του 2020, θα υπάρξει αποκλιμάκωση το πρώτο εξάμηνο του 2021 και οι τιμές θα επανέλθουν σε “φυσιολογική” πτωτική τροχιά το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Εκείνο πάντως που θα συνεχίσει να πέφτει είναι το σταθμισμένο κόστος της παραγόμενης ηλιακής ενέργειας, παγιώνοντας τη διάκριση των φωτοβολταϊκών ως τη φθηνότερη τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς.

------------------------------------

Ο κ. Στέλιος Ψωμάς είναι Σύμβουλος σε θέματα Ενέργειας και Περιβάλλοντος

(To άρθρο περιλαμβάνεται στο αφιέρωμα του energypress για τις προοπτικές του 2021)

 

 

23 Δεκεμβρίου 2020

energypress