Επίθεση στα μικροπλαστικά.

20 07 2018 | 08:43

Οι Ευρωβουλευτές  ψήφισαν την Τρίτη 10 Ιουλίου υπέρ της τροποποίησης του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης, και πρόσθεσαν ειδική αναφορά στην απαγόρευση της χρήσης των μικροπλαστικών στα καλλυντικά και άλλα προϊόντα μετά το 2020, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αρχίζει την εξέταση της στρατηγικής του στο ζήτημα των πλαστικών.

 

Η επιτροπή περιβάλλοντος  αποφάσισε να υποστηρίξει μια στοχοθετημένη απαγόρευση προϊόντων μεταξύ των οποίων και είδη προσωπικής φροντίδας, απορρυπαντικά και προϊόντα καθαρισμού, καθώς και την πλήρη απαγόρευση των ονομαζόμενων οξο-διασπώμενων πλαστικών.

 

Οι ευρωβουλευτές κατέστησαν επίσης σαφές ότι δε πρέπει να στηριζόμαστε σε βιοαποδομήσιμα και λιπασματοποιήσιμα πλαστικά ως λύση στο πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης των ωκεανών. Όπως ανέφερε ο εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής ομάδας “Φίλοι της Γης” (Friends of the Earth Europe), Meadhbh Bolger, «τα υλικά αυτά δεν αποτελούν πανάκεια για τη μείωση της ρύπανσης, αλλά μάλλον αποπροσανατολισμό από τις πραγματικές λύσεις».

 

Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τα μικροπλαστικά και παρά το γεγονός ότι ελάχιστα είναι γνωστά για τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία, ο Frans Timmermans, πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Στρατηγικής για τα πλαστικά, επεσήμανε την ανάγκη να αποτρέψουμε την κατάληξή τους στην τροφική αλυσίδα: "πρέπει να εμποδίσουμε τα πλαστικά να εισέρχονται σοτ νερό μας, στην τροφή μας και στο κορμί μας.".

 

Εκτός από τη βιομηχανία καλλυντικών, τα μικροπλαστικά περιέχονται επίσης σε προϊόντα όπως ο συνθετικός χλοοτάπητας, που χρησιμοποιείται ευρέως ανά τον κόσμο, κυρίως σε αγωνιστικές επιφάνειες, καθώς η συντήρηση του φυσικού χλοοτάπητα είναι ιδιαίτερα δαπανηρή, ιδιαίτερα αν η επιφάνεια χρησιμοποιείται πολύ ή είναι εκτεθειμένη σε δύσκολες καιρικές  συνθήκες.

 

Δημοφιλή στάδια ανά τον κόσμο, όπως της Liverpool ή το Millenium Stadium της Ουαλίας, χρησιμοποιούν πλήρως ή μερικώς συνθετικές επιφάνειες.

 

Ο τεχνητός χλοοτάπητας έχει σχεδιαστεί για να προσομοιώνει τον φυσικό χλοοτάπητα και να παρέχει προστασία εάν οι παίκτες πέσουν στο έδαφος. Δυστυχώς, όμως, τα μικροπλαστικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τους μπορούν να βρουν εεύκολη το δρόμο τους στα συστήματα ύδρευσης.

 

Σύμφωνα με τη διεθνή ομοσπονδία ποδοσφαίρου FIFA, οι αγωνιστικές επιφάνειες συνθετικού τάπητα έχουν διάρκεια ζωής περίπου 8 ετών, μετά το πέρας της οποίας η επιφάνεια πολυαιθυλενίου και πολυπροπυλενίου πρέπει να απορριφθεί με υγειονομική ταφή , να αποτεφρωθεί ή να ανακυκλωθεί.

 

Σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής εταιρείας Eunomia, η ανακύκλωση, αντί αποτέφρωσης κάθε τάπητα θα μπορούσε να αποτρέψει την έκλυση περίπου 400 τόνων ισοδύναμου CO2. Η έρευνα καταλήγει ότι, τουλάχιστον για τη Δυτική Ευρώπη, δε δικαιολογείται να μην ανακυκλώνονται οι συνθετικοί τάπητες.

 

Τέλος, σε εκδήλωση της Euractiv την Τετάρτη 11 Ιουλίου για τα πλαστικά απορρίμματα στις θάλασσες, ο ιδρυτής της Eunomia Dominic Hogg, επεσήμανε ότι τα ελαστικά αποτελούν επίσης πηγή μόλυνσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η φθορά των ελαστικών στους δρόμους, μεταξύ άλλων, προκαλεί το 10% των θαλάσσιων ρύπων μικροπλαστικών. Τόνισε δε, ότι πρέπει να επανεξεταστεί η σύνθεση των ελαστικών, ειδικά εν όψει των αυξανόμενων πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων, τα οποία ως βαρύτερα των συμβατικών, προκαλούν ταχύτερη φθορά στα ελαστικά. 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τον καθορισμό προτύπων για το ποσοστό φθοράς των ελαστικών.

 

 

13 Ιουλίου 2018

 

Του Sam Morgan

 

Πηγή: Euractiv

 

Περισσότερα:  Circular economy   Energy & Environment     Frans Timmermans   Health    plastic pollution    Plastics Strategy   single-use plastics   Sports