Απάντηση της ΕΒΙΚΕΝ σε Μ. Φιλίππου: Πληρώσαμε ακριβά τις "ιερές αγελάδες", η πραγματικότητα θα κρίνει τη βιωσιμότητα των παικτών της αγοράς

25 07 2018 | 09:31

Το επίπεδο συνεργασίας κατανόησης και αμοιβαίου σεβασμού που επετεύχθη τα προηγούμενα χρόνια με όλους τους φορείς της αγοράς ενέργειας και φυσικά με το διαχειριστή και λειτουργό της αγοράς αποτελεί πολύ σημαντική κατάκτηση, αναφέρει μεταξύ άλλων σε απάντηση που έστειλε προς το Energypress η ΕΒΙΚΕΝ. Σε απάντηση του άρθρου του διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικά Χρηματιστήρια, η ΕΒΙΚΕΝ σημειώνει ότι το χαμηλό ενεργειακό κόστος μπορεί να επιτευχθεί μακροπρόθεσμα μέσα από την εφαρμογή βασικών αρχών όπως η πλήρης εφαρμογή του Ευρωπαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου, η διαφάνεια και η αναγνώριση του καταναλωτή ως ισότιμου εταίρου. 

Αναλυτικά η απάντηση της ΕΒΙΚΕΝ αναφέρει:

Με αφορμή την δημόσια απάντηση στις ανησυχίες που εκφράσαμε σχετικά με το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του νέου μοντέλου της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας  («Target Model») και χωρίς καμία διάθεση να εισέλθουμε σε προσωπικές αντιπαραθέσεις, επισημαίνουμε τα εξής: 

Θεωρούμε πολύ σημαντική κατάκτηση το επίπεδο συνεργασίας, κατανόησης και αμοιβαίου σεβασμού που επετεύχθη τα προηγούμενα χρόνια με όλους τους φορείς της αγοράς ενέργειας και φυσικά με τον Διαχειριστή και το Λειτουργό της Αγοράς. Η υλοποίηση μέτρων που εναρμονίζουν τη χώρα με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο σε όφελος της ανταγωνιστικότητας της Εθνικής Οικονομίας αποτελεί το επιστέγασμα αυτής της συνεργασίας. 
Ασφαλώς και το ενεργειακό κόστος αποτελεί καταστατικό σκοπό για την ΕΒΙΚΕΝ. Έχουμε ωστόσο καταλήξει εδώ και καιρό στο συμπέρασμα πως ο μοναδικός δρόμος για να επιτευχθεί αυτό μακροπρόθεσμα και βιώσιμα περνά μέσα από ορισμένες βασικές αρχές: 
Πλήρη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου
Διαφάνεια, Λογοδοσία και Διάκριση ρόλων στη λειτουργία των ενεργειακών αγορών
Αναγνώριση του Καταναλωτή ως ισότιμου εταίρου για την εύρυθμη λειτουργία των αγορών
Αυτές οι αρχές αποτελούν τη βάση όλων μας των παρεμβάσεων και με αυτές αξιολογούμε τις τοποθετήσεις τρίτων. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν κατανοούμε πώς ένας φορέας όπως το Χρηματιστήριο Ενέργειας παίρνει θέση για τη «βιωσιμότητα» μιας μερίδας παικτών της αγοράς. Γιατί μόνο αυτών; 
Είναι καλύτερο και πιο παραγωγικό ο κάθε αρμόδιος φορέας να επιτελέσει το ρόλο του για την λειτουργία του νέου μοντέλου αγοράς το ταχύτερο δυνατόν, προστατεύοντας την αμεροληψία του ως κόρη οφθαλμού. Ας αφήσουμε την οικονομική πραγματικότητα να κρίνει τη «βιωσιμότητα» όλων των παικτών της αγοράς, των καταναλωτών περιλαμβανομένων. 
Οι Καταναλωτές και η Εθνική Οικονομία έχουν πληρώσει πανάκριβα τις διάφορες «ιερές αγελάδες» τα προηγούμενα χρόνια.