Διεθνείς κινήσεις για αυξημένες δεσμεύσεις για τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

26 07 2018 | 08:37

Μια μέρα μετά την ανακοίνωση της ΕΕ ότι μπορεί να αυξήσει τις δεσμεύσεις της για τη Συμφωνία του Παρισιού, οκτώ από τα κράτη μέλη της έχουν υπογράψει μια πρόσκληση για αήξηση της φιλοδοξίας των δεσμεύσεων για την κλιματική αλλαγή.

Η κοινή δήλωση εκδόθηκε παράλληλα με τη Δεύτερη Υπουργική Διάσκεψη για τη Δράση για το Κλίμα (Moca), η οποία φιλοξενήθηκε από την ΕΕ, την Κίνα και τον Καναδά στις Βρυξέλλες.

Η δήλωση, η οποία υπογράφηκε από 23 χώρες συνολικά, έθεσε την πιθανότητα οι κυβερνήσεις να επανεξετάσουν και να αυξήσουν τις δεσμεύσεις τους (NDCs) για τη Συμφωνία του Παρισιού.

Η διακήρυξη ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres να «επικεντρώσει τη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα τον Σεπτέμβριο του 2019 στις δυνατότητες κατάθεσης ενισχυμένων NDCs έως το 2020».

Στη συνάντηση της Moca, ο επικεφαλής της ΕΕ για το κλίμα Miguel Arias Cañete δήλωσε ότι η ΕΕ είναι τώρα σε θέση να αυξήσει τη δέσμευση της για τη Συμφωνία του Παρισιού από 40% μείωση των αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030, σε 45%.

Είναι αξιοσημείωτο ότι συμβαλλόμενο μέρος της αλλαγής αυτής ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο όμως πιθανόν να έχει αποχωρήσει από την ΕΕ μέχρι τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα του 2019.

Οι Νήσοι Μάρσαλ συντόνισαν τη προετοιμασία της δήλωσης. Η πρόεδρος των νησιών Μάρσαλ που βρίσκονται στον Ειρηνικό, Χιλντ Χάιν, τόνισε τη σημασία της διεθνούς κοινότητας να αυξήσει τις φιλοδοξίες για ευάλωτα έθνη όπως τα δικής της. «Αν δεν επιτύχουμε αύξηση των δεσμεύσεων μέχρι το 2020, θα είναι πολύ αργά», είπε.

Οι σημερινοί υπογράφοντες είναι η Αργεντινή, ο Καναδάς, η Χιλή, η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, οι Μαλδίβες, οι Νήσοι Μάρσαλ, το Μεξικό, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην σύνοψη της διήμερης συνάντησης Moca οι υπουργοί προέτρεψαν τους διαπραγματευτές να ολοκληρώσουν το Rule Book (Βιβλίο Κανόνων) της Συμφωνίας του Παρισιού, μια και η πρόοδος είναι αργή.

Δήλωσαν ότι στην έκτακτη σύνοδο, η οποία προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο στην Μπανγκόκ, πρέπει να παράχθεί ένα κείμενο με όσο το δυνατόν λιγότερα εκκρεμή πολιτικά θέματα, στο οποίο θα μπορούν να βασιστούν οι τελικές συνομιλίες του Δεκεμβρίου για το Rule Book.

 

21 Ιουνίου 2018

Της Soila Apparicio

Πηγή: climatechangenews

Περισσότερα: