ΥΠΕΝ: Συμφέρουσα η λειτουργία των φωτοβολταϊκών στέγης παρά την έκτακτη εισφορά του 6% - Έρχεται νέα ΚΥΑ για Ειδικό Πρόγραμμα.

Το ΥΠΕΝ υπεραμύνθηκε της απόφασης για την επιβολή εφάπαξ έκτακτης εισφοράς 6% και στους μικρούς παραγωγούς ΑΠΕ με φωτοβολταϊκά στέγης, καθώς εκτιμά ότι και πάλι υπάρχει οικονομικό όφελος, ενώ σε κάθε περίπτωση το μέτρο έχει προσωρινό χαρακτήρα στα πλαίσια της αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με απάντηση του υπουργείου στο βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Γ. Μουλκιώτη, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, υπολογίζεται ότι από την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 6 kWp, με Τ.Α. 87 €/MWh, για οικιακή χρήση, προκύπτει προσεγγιστικά ένα οικονομικό όφελος της τάξης των 700 - 750€/έτος, ενώ η απόσβεση της επένδυσης λαμβάνει χώρα σε περίπου 8 - 9 έτη, στοιχεία τα οποία θεωρούνται εύλογα για την υλοποίηση της επένδυσης. Τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε μεμονωμένου έργου, οι κλιματικές συνθήκες κ.ά. ενδέχεται να προκαλέσουν διαφοροποιήσεις από τα παραπάνω στοιχεία.

Σημειώνεται ότι για τους υπόλοιπους ιδιώτες οι οποίοι εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά στη γη, η τιμή είναι 63 ευρώ. Σε ό,τι αφορά στις ενεργειακές κοινότητες και στους αγρότες, η τιμή είναι 65 ευρώ ανά MWh. Δηλαδή για τους εγκαταστάτες φωτοβολταϊκών στέγης, υφίσταται αυξημένη τιμή σε σχέση με την τιμή την οποία απολαμβάνουν οι υπόλοιποι παραγωγοί, όπως παρατηρεί το υπουργείο.

Επίσης, στο κείμενο τονίζεται ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας στηρίζει εμπράκτως τα φωτοβολταικά στέγης, και στο πλαίσιο αυτό, επεξεργάζεται νέο σχέδιο ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, σχετικά με το Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων μέχρι 6 kWp που είναι συνδεδεμένα με παροχή οικιακής χρήσης και ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα όχι επιτηδευματίες.

Το Πρόγραμμα θα αφορά σε φωτοβολταϊκά συστήματα για παραγωγή ενέργειας που εγχέεται στο Δίκτυο, τα οποία εγκαθίστανται επί κτιρίων (στο δώμα ή τη στέγη κτιρίου, συμπεριλαμβανόμενων των στεγάστρων βεραντών, προσόψεων και σκιάστρων, όπως αυτά ορίζονται στις διατάξεις των άρθρων 16 και 19 του ν. 4067/2012, όπως ισχύει, καθώς και βοηθητικών χώρων του κτιρίου, όπως αποθήκες και χώροι στάθμευσης, όπως αυτά ορίζονται στη διάταξη της παραγράφου 96 του άρθρου 2 του ίδιου νόμου) ή επί εδάφους. Σημειώνεται ότι σε συνεργασία με τους θεσμικούς εκπροσώπους των ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών στέγης, εξετάζεται η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων εγκατεστημένης ισχύος, η οποία να ανέρχεται στα 10 kWp.

 

 

 

4 Μαρτίου 2021

energypress