Σε «καλό» και «κακό» διαχωρίζεται ο λογαριασμός για τις ΑΠΕ.

07 04 2021 | 09:01Χρύσα Λιαγγου

Σενάριο διαχωρισμού του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του ΕΛΑΠΕ, σε «καλό» και «κακό», εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει την πρότασή της για ενίσχυσή του με 202 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ποσό που έχει προϋπολογιστεί στα μέτρα Χατζηδάκη για τον μηδενισμό του ελλείμματος. 

Η Ε.Ε. κρατάει ανοικτή τη συζήτηση για τη χρηματοδότηση του ΕΛΑΠΕ από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αφού διαπίστωσε ότι ο εν λόγω λογαριασμός δεν εξαρτάται από τον κρατικό προϋπολογισμό, έχει θέσει ωστόσο όρους και προϋποθέσεις για την τελική έγκρισή της, η ικανοποίηση των οποίων θα κρίνει και το εάν θα ανοίξει εκ νέου η «τρύπα» του ελλείμματος. 

Η Ε.Ε. έχει συνδέσει τη χρηματοδότηση με τον δομικό ανασχηματισμό του ΕΛΑΠΕ έτσι ώστε να διασφαλίζεται μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητά του. Στο πλαίσιο αυτό, η χρηματοδότηση του ΕΛΑΠΕ έχει συμπεριληφθεί στη λίστα έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, ως δράση που συνοδεύεται με: «α) δομικές παρεμβάσεις στον υφιστάμενο ΕΛΑΠΕ για την εξασφάλιση της οικονομικής του βιωσιμότητας μετά το πλήγμα που υπέστη λόγω της πανδημίας και β) δημιουργία νέου ΕΛΑΠΕ αποκλειστικά για τις νέες ΑΠΕ (που εντάσσονται μετά την 1η.1.2021), με εγγενώς εξασφαλισμένη την βιωσιμότητά του». Η μεταρρύθμιση, όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα, στοχεύει στην αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και διευκολύνει τη χρηματοδότηση των νέων έργων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η παράγραφος αυτή συμπυκνώνει τη βάση ενός σχεδίου που εξετάζει η κυβέρνηση για το σπάσιμο του ΕΛΑΠΕ σε «καλό» και «κακό», το οποίο όμως δεν έχει εξειδικευθεί στη λεπτομέρειά του και, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, δεν είναι απλό στην εφαρμογή του, ενώ προϋποθέτει και νομοθετική ρύθμιση. 

Στον «κακό» ΕΛΑΠΕ θα παραμείνουν όλα τα έργα που έχουν ενταχθεί στο σύστημα μέχρι και την 31η.12.2020, η πλειονότητα των οποίων είναι έργα με υψηλές εγγυημένες τιμές. Ο λογαριασμός αυτού του ΕΛΑΠΕ θα καλύπτεται από τους ήδη διασφαλισμένους πόρους. Υπό διερεύνηση παραμένει το πώς θα καλυφθούν τυχόν νέα ελλείμματα. 

Ενα σενάριο που, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται είναι η έκδοση ομολόγου από τον ΔΑΠΕΕΠ, τον διαχειριστή δηλαδή των ΑΠΕ, το οποίο όμως δεν θα πρέπει να έχει την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, για να περάσει η συνολικότερη πρόταση από την Κομισιόν. 

Ο «καλός» ΕΛΑΠΕ θα ξεκινήσει από μηδενική βάση, καθαρός από ελλείμματα, και θα ενταχθούν σε αυτόν έργα που εισέρχονται στο σύστημα μετά την 1η.1.2021. Μελλοντικά ελλείμματα αυτού του ΕΛΑΠΕ θα καλύπτονται, σύμφωνα με το σχέδιο του ΥΠΕΝ, από ένα νέο ρυθμιζόμενο δυναμικό έσοδο.

Οπως εξηγούν κύκλοι του υπουργείου Ενέργειας, το έσοδο αυτό θα αυξομειώνεται και θα έχει τη μορφή τέλους αντίστοιχου με το υφιστάμενο ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή από τους καταναλωτές ρεύματος. 

Το μέτρο θα ισχύσει από την αρχή του 2021, στη διάρκεια του οποίου ο ΔΑΠΕΕΠ εκτιμά ότι θα εγκατασταθούν νέες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1.601 MW, εκ των οποίων τα 640 MW αιολικά, τα 932 MW φωτοβολταϊκά, τα 10 MW από μικρά υδροηλεκτρικά, τα 15 MW από βιομάζα και 2 MW από ΣΗΘΥΑ. Ο δομικός ανασχηματισμός του ΕΛΑΠΕ, με μορφή που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του, κρίνεται αναγκαίος για τη βιώσιμη ανάπτυξη των ΑΠΕ και την επίτευξη των εθνικών στόχων, και η Ε.Ε. το έχει επισημάνει και στην τελευταία έκθεσή της για τη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. 

 

 

4 Απριλίου 2021

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ