Η Παλαιστίνη στρέφεται στον ήλιο για να καλύψει την έλλειψη ενέργειας.

10 08 2018 | 08:42

Από τα φωτοβολταϊκά που είναι τοποθετημένα τακτικά σε  σειρές κάπου στη Δυτική Όχθη, μέχρι τις χαοτικές εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σε στέγες της Γάζας, οι Παλαιστίνιοι ελπίζουν ότι η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας θα μειώσει την εξάρτησή τους από το Ισραήλ για ηλεκτρική ενέργεια.


Η Δυτική Όχθη εισάγει περίπου τα τρία τέταρτα της ηλεκτρικής ισχύος που χρειάζονται τα 3 εκατομμύρια των κατοίκων της κυρίως από το Ισραήλ και, σε πολύ μικρότερο βαθμό, από την Ιορδανία.


Στη Λωρίδα της Γάζας όμως, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι τόσο ασήμαντη που, ακόμη και με τις εισαγωγές από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, παίρνει μόνο το ένα τρίτο της ενέργειας που χρειάζεται κι έτσι τα 2 εκατομμύρια κατοίκων αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα με κατά μέσο όρο μόλις τέσσερις ώρες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας την ημέρα.


Έτσι, μεμονωμένα, πολίτες εγκατέστησαν ηλιακούς συλλέκτες, για να κρατήσουν τους ανεμιστήρες τους να γυρίζουν ή για να τροφοδοτήσουν τηλεοράσεις και άλλες συσκευές.

Ο αριθμός των φωτοβολταϊκών πάνελ έχει τετραπλασιαστεί μέσα σε τέσσερα χρόνια και τώρα είναι πλέον διακριτά στις περισσότερες στέγες και μπαλκόνια σε σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία, καταστήματα, τράπεζες και τζαμιά, σε ένα μέρος όπου ο ήλιος λάμπει 320 μέρες το χρόνο.


Στο στρατόπεδο προσφύγων Nusseirat της Γάζας, η Sabreen Abu Shawiesh δήλωσε ότι η εγκατάσταση ηλιακών πάνελ στη μεταλλική στέγη της μονοκατοικία της είχε αλλάξει τη ζωή της οικογένειάς της: «Δεν είχαμε σχεδόν καθόλου ηλεκτρική ενέργεια, και τώρα οι ανεμιστήρες δουλεύουν όλη μέρα».

 

1
 

Ο ήλιος μπορεί να είναι δωρεάν, αλλά η τεχνολογία δεν είναι και οι Παλαιστίνιοι ισχυρίζονται ότι η δυνατότητα εισαγωγής ηλιακών πάνελ παρεμποδίζεται από τους ισραηλινούς συνοριακούς ελέγχους.


Στη Γάζα, η οποία έχει ζήσει χρόνια με Ισραηλινές και Αιγυπτιακές κυρώσεις με στόχο την απομόνωση της Ισλαμικής Χαμάς η οποία ελέγχει την περιοχή, οι εντάσεις που προέκυψαν από την εβδομαδιαία πλέον διαμαρτυρία στα σύνορα με το Ισραήλ, από τις 30 Μαρτίου, έχουν διογκώσει περισσότερο το πρόβλημα.

 

5
Το Ισραήλ έχει μπλοκάρει όλες τις εισαγωγές στο θύλακα της Γάζας, εκτός από τις ανθρωπιστικές προμήθειες.


Ακόμη και πριν, οι επιχειρηματίες στη Γάζα λένε ότι μερικές φορές τους είχε απαγορευθεί να εισάγουν διάφορα είδη μπαταριών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούνται για ηλιακή ενέργεια, με το σκεπτικό ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς.


Ένας εκπρόσωπος του Ισραηλινού Συντονιστή Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα εδάφη της Γάζας δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν είχε επιβάλει περιορισμούς στην εισαγωγή της τεχνολογίας των ηλιακών πάνελ και δεν το θεωρούσαν ότι έχει «διττή χρήση».


Στη Δυτική Όχθη, που κυβερνάται από την Παλαιστινιακή Αρχή του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, που υποστηρίζεται από τη Δύση, δημόσιοι και ιδιωτικοί τομείς έχουν ξεκινήσει έργα για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, ώστε να παράγουν φθηνότερα την ηλεκτρική ενέργεια και για να αποκτήσουν μεγαλύτερη ενεργειακή αυτάρκεια.


«Η κυβέρνηση έχει τεράστια ανάγκη από ιδιωτικές πρωτοβουλίες και επενδύσεις για την παραγωγή ηλεκτρικής ισχύος, ώστε να καταστεί ανεξάρτητη από την κατοχή (του Ισραήλ), βήμα προς βήμα,» Shifa "Abu Sa'adi, επικεφαλής των φυσικών πόρων στο υπουργείο οικονομίας της Παλαιστίνης, δήλωσε στο Reuters.

Το Παλαιστινιακό Ταμείο Επενδύσεων (PIF) της Παλαιστινιακής Αρχής σχεδιάζει την κατασκευή τριών ηλιακών φωτοβολταϊκών πάρκων και την εγκατάσταση πάνελ ηλιακής ενέργειας σε 500 σχολεία.

Τα τρία νέα πάρκα παραγωγής καθαρής ενέργειας θα έχουν ισχύ 22 MW. Η ζήτηση ισχύος στη Δυτική Όχθη ξεπερνάει τα 1.400 MW, αλλά αυτή τη στιγμή έχει στη διάθεση της μόνο 1.100 MW.

 

3
Μεγαλύτερα ηλιακά έργα θα απαιτούσαν περισσότερη έκταση αλλά αυτό είναι ένα σπάνιο είδος εδώ, επειδή, σύμφωνα με τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο στα μέσα της δεκαετίας του 1990, το Ισραήλ διατηρεί τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος της γης της Δυτικής Όχθης.


«Θα είναι καλά εάν φτάσουμε να καλύπτουμε το 5 ή 10 % του απαιτούμενου ηλεκτρισμού για την Παλαιστίνη, γενικά από την ηλιακή ενέργεια», δήλωσε ο Azem Bishara, διευθύνων σύμβουλος της Massader, θυγατρικής της PIF.

Ο Bishara δήλωσε ότι η Massader σκοπεύει να επενδύσει 200 ​​εκατομμύρια δολάρια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τα επόμενα έξι χρόνια για να εγκαταστήσει επιπλέον 200 MW .


Η Λωρίδα της Γάζας διαθέτει μόνο ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, το οποίο όταν κατασκευάστηκε το 1999 είχε ισχύ 140 MW, αλλά τώρα παράγει μόνο 23 MW. Η Γάζα εισάγει 30 MW από την Αίγυπτο και 120 από το Ισραήλ. Αυτό είναι λιγότερο από το ένα τρίτο των ημερήσιων αναγκών της Γάζας που υπολογίζονται σε περίπου 600 MW την ημέρα.

 

3
Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Γάζας, ισχύος 0,5 MW (500 kW) για την τροφοδοσία της μονάδας αφαλάτωσης της Νότιας Γάζας, η οποία επίσης χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ.


Ο αναπληρωτής Ειδικός Συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Jamie McGoldrick, ζήτησε από το Ισραήλ να επιτρέψει την αγορά καυσίμων έκτακτης ανάγκης από τα Ην.  Έθνη, που απαιτούνται για εφεδρικές γεννήτριες σε ζωτικής σημασίας καταναλώσεις υγείας, ύδρευσης και αποχέτευσης.


«Η ευημερία 2 εκατομμυρίων ανθρώπων, τα μισά εκ των οποίων είναι παιδιά, διακυβεύεται. Είναι απαράδεκτο ότι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα στερούνται επανειλημμένα τα βασικότερα στοιχεία μιας αξιοπρεπούς ζωής», δήλωσε ο McGoldrick.

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ δεν σχολίασε τη δήλωση.

 

 

9 Αυγούστου 2018

 

 

Ali Sawafta, Nidal al-Mughrabi

 

Reporting by Nidal Almughrabi and Ali Sawafta; Writing by Nidal al-Mughrabi and Stephen Farrell; Editing by Ori Lewis and Robin Pomeroy

Πηγή REUTERS

Our Standards:The Thomson Reuters Trust Principles.