Κίνδυνος για τις τηγανητές πατάτες. Το τελευταίο θύμα του καύσωνα στο Βέλγιο.

10 08 2018 | 17:49

Οι μειωμένες αποδόσεις των καλλιεργειών θέτουν σε κίνδυνο το εθνικό πιάτο και σύμβολο του Βελγίου.


Οι πωλητές τροφίμων στο Βέλγιο είναι σε απόγνωση και προσεύχονται για βροχή καθώς ο καιρός πλέον απειλεί την προμήθεια του εθνικού πιάτου της χώρας. Το ευρωπαϊκό κύμα καύσωνα έχει συρρικνώσει την πρώιμη καλλιέργεια πατάτας στο Βέλγιο κατά περίπου ένα τρίτο σε σύγκριση με το μέσο όρο για την εποχή. Αν δεν υπάρξουν σημαντικές βροχοπτώσεις κατά τις επόμενες εβδομάδες, οι βασικές συγκομιδές Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου μπορεί να είναι ακόμα μικρότερες.


Η θερμότητα επηρεάζει όχι μόνο την απόδοση της καλλιέργειας, αλλά και το μέγεθος των πατατών καθώς και την τραχύτητα της φλούδας τους. Αν είναι πολύ σκληρές, δεν μπορούν να τις χειριστούν εύκολα οι μηχανές αποφλοίωσης, που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές των τηγανητών πατατών.


Η τιμή της πατάτας bintje, η παραδοσιακή ποικιλία που χρησιμοποιείται για τη παραγωγή της τηγανητής πατάτας ή frite ή frieten, όπως την αποκαλούν στην φλαμανδική γλώσσα στο βορρά της χώρας ο οποίος κυρίως αισθάνθηκε την κρίση, έχει ήδη εκτοξευθεί. Και είναι πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω, μετατρέποντας το φτηνό βελγικό σνακ σε ένα αρκετά ακριβό έδεσμα.

Ο Bernard Lefèvre, πρόεδρος του Unnafri-Navefri, δήλωσε στο Politico: «Είναι ένα θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο της δουλειάς μας. Οι τιμές έχουν ήδη αυξηθεί και οι πατάτες θα είναι μικρότερες, αν και δεν είναι ακόμα σαφές πόσο. Ελπίζουμε. Είναι η πρώτη φορά που οι Βέλγοι προσεύχονται για περισσότερη βροχή ...»

«Οι «Frites» είναι απαραίτητες. Είναι ζωτικής σημασίας. Είναι μέρος του πολιτισμού μας. Είναι κάτι παραπάνω από ένα προϊόν - είναι το σύμβολο του Βελγίου


Το Βέλγιο, το οποίο δεν έχει ποτέ πρόβλημα έλλειψης βροχής, έχει υποβάλει αίτηση στην ΕΕ για οικονομική βοήθεια έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση της ξηρασίας, η οποία έχει επηρεάσει σε μεγαλύτερο βαθμό το βόρειο τμήμα της Φλάνδρας, από την άποψη της ποσότητας και της ποιότητας των καλλιεργειών πατατών.


«Δεν θα γνωρίζουμε αν η συγκομιδή είναι 100% καλή ή κακή μέχρι να έρθει ο Σεπτέμβριος, αλλά είναι αλήθεια ότι αν όλα συνεχίσουν όπως είναι τώρα, δεν θα είναι καλό για τις τηγανητές πατάτες.» ανέφερε ο Lefèvre.


Ο Romain Cools, ο γενικός γραμματέας της Belgapom, του μεγαλύτερου καλλιεργητή πατατών της χώρας, δήλωσε: «Η ξηρασία σε συνδυασμό με τη θερμότητα σκοτώνει τα φυτά. Αυτό είναι μειονεκτικό, ειδικά για τις πρώιμες πατάτες που η συγκομιδή τους γίνεται τώρα.»


«Είναι καταστροφή στα χωράφια που οι αγρότες δεν μπόρεσαν να ποτίσουν. Καταγράφουμε απώλειες περίπου 30% ... Φέτος, η αγορά φαίνεται πολύ διαφορετική από πέρυσι.»

«Το 2017, ένας τόνος πατάτας διαπραγματευόταν στα € 25, επειδή η προσφορά ήταν πολύ καλή. Τώρα, μιλάμε για € 250 έως € 300 ανά τόνο

 

10 Αυγούστου 2018

Του Daniel Boffey

Πηγή  Guardian

Περισσότερα