Πλωτά ηλιακά πάρκα: Βιώσιμη και οικονομικά αποδοτική λύση.

08 06 2021 | 08:40

73.000 ηλιακοί συλλέκτες, 13 μετασχηματιστές και 338 μετατροπείς. Βρισκόμαστε στο μεγαλύτερο πλωτό ηλιακό πάρκο έξω από την Ασία που χτίστηκε πέρυσι σε μια λίμνη 180 στρεμμάτων κοντά στο Zwolle στην Ολλανδία. Παράγει το 6% των ενεργειακών αναγκών της πόλης. Υψηλή τεχνολογία με ενα μοναδικό σχεδιασμό.

Σύμφωνα με τον Βίλεμ Μπίσεχέβελ, επικεφαλής πρότζεκτ Floating Solar της BayWa r.e.:«Η πλωτή ηλιακή ενέργεια λειτουργεί, υποθέτω, σαν ένα κανονικό επίγειο ηλιακό πάρκο ή τα ηλιακά πάνελ στη στέγη σας. Αλλά σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχουν βασικά ηλιακοί συλλέκτες τοποθετημένοι σε ένα μικρό σκάφος, τρόπον τινά, με τέσσερις πλωτήρες. Αυτή είναι η βάση του σκάφους. Και μετά γύρω από τους πλωτήρες είναι η χαλύβδινη κατασκευή σαν στέγη».

Το προτζεκτ είναι της BayWa ,πρόκειται για εναν Ευρωπαϊκό πάροχο ηλιακής ενέργειας. Η γερμανική εταιρεία δραστηριοποιείται παγκοσμίως και αναζητά λύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που μπορούν να κάνουν χρήση ανεκμετάλλευτων πόρων - όπως αυτή της άμμου στις Κάτω Χώρες.

Όπως εξηγεί ο Μπενεντίκτ Ορτμαν ,γενικός διευθυντής των ηλιακών προγραμμάτων της BayWa r.e.:«Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι σε χώρες που έχουν πυκνό πληθυσμό αλλά λίγη διαθέσιμη γη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χώρο για τον οποίο δεν υπάρχει πλέον πρόσφορη χρήση.Οι εγκαταστάσεις μας στην Πολωνία στην Ανατολική Ευρώπη αποδεικνύουν ότι για πρώτη φορά μπορούμε να παράγουμε ηλιακή ενέργεια για το ίδιο ή ακόμα και λιγότερο κόστος από το φυσικό αέριο, τον άνθρακα ή το πετρέλαιο».

Μια σημαντική πτυχή, καθώς το επενδυτικό κόστος για συστήματα ανανεώσιμης ενέργειας εξακολουθεί να είναι υψηλό. Με την ενσωμάτωση προηγμένων εξαρτημάτων, το ηλιακό πάρκο καθίσταται εξαιρετικά αποδοτικό και μακροχρόνιο, γεγονός που μακροπρόθεσμα μειώνει το κόστος για τον καταναλωτή και τον προμηθευτή. «Το καλό με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ότι ο ήλιος και ο άνεμος είναι δωρεάν. Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερο λειτουργεί ένα ηλιακό ή αιολικό πάρκο, τόσο φθηνότερο είναι το ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό σημαίνει επίσης ότι χρειαζόμαστε εξαρτήματα ανθεκτικά στο χρόνο».

Ένα από τα βασικά συστατικά οποιουδήποτε ηλιακού πάρκου είναι οι μετατροπείς του. Οι μετατροπείς σαν αυτούς από την Huawei μετατρέπουν συνεχές ρεύμα από τα ηλιακά πάνελ σε εναλλασσόμενο που μπορεί να ρέει στο ηλεκτρικό δίκτυο και να τροφοδοτεί τα σπίτια μας. Όπως λέει ο Βίλεμ Μπιεσχέβελ,επικεφαλής του προγραμματος:«Προς το παρόν χρησιμοποιούμε ακόμη υψηλότερους μετατροπείς χωρητικότητας, επομένως χρειαζόμαστε ακόμη λιγότερους μετατροπείς στο σύστημα, για να εξοικονομήσουμε χώρο και κόστος».

Αυτό το τεράστιο πλωτό ηλιακό πάρκο έχει διάρκεια ζωής τουλάχιστον 30 ετών. Το μεγαλύτερο μέρος του χρησιμοποιημένου υλικού είναι ανακυκλώσιμο. «Αυτό το είδος καινοτομίας είναι το κλειδί για την ενδυνάμωση του μέλλοντος. Αυτό είναι το πρώτο βήμα σε αυτήν τη διαδικασία, αλλά το επόμενο βήμα είναι προφανώς μεγαλύτερες λίμνες ή ακόμη και η θάλασσα».

*Euronews

 

 

7 Ιουνίου 2021

energypress