Μετατροπή των σχολικών αυλών σε χώρους πρασίνου: το πλάνο για να δροσιστεί το Παρίσι

23 08 2018 | 11:13

Είναι μόνο 10 το πρωί αλλά η θερμότητα εκπέμπεται ήδη από την άσφαλτο του δημοτικού σχολείου École Riblette στο Παρίσι. Σύμφωνα με έναν υπεύθυνο της πόλης, τον Sébastien Maire, οι σχολικές αυλές αποτελούν παγίδες θερμότητας, αφού το φως ανακλάται στις επιφάνειες και τσιμέντου και δημιουργεί μια ασφυκτική ατμόσφαιρα, φτάνοντας μέχρι και θερμοκρασίες 55 °C μέσα στον Ιούνιο.

Η θερμοκρασία αυτή θεωρήθηκε άκρως επικίνδυνη για τα παιδιά, και το σχολείο παρέμεινε κλειστό για 3 μέρες.

Το συγκεκριμένο σχολείο αποτελεί τον ιδανικό χώρο για το πείραμα του Project Oasis, τη μετατροπή δηλαδή της σχολικής αυλής σε έναν δροσερό χώρο πρασίνου. Η μετατροπή βασίζεται στην δημιουργία ενός πράσινου φυτεμένου τοίχου, ενός  κήπου με λαχανικά, σκιαζόμενων κομματιών, καθώς και στραγγιστικών επιφανειών που θα απορροφούν το νερό της βροχής. Εκτός από την τοπική συνεισφορά, ίσως φέρει αποτελέσματα και μέσα στην πόλη, καταφέρνοντας να ρίξει λίγο τη θερμοκρασία.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, τότε 800 σχολεία του Παρισιού θα μετατραπούν σε χώρους πρασίνου μέχρι το 2040. Το έργο προέκυψε μετά από 18μηνη μελέτη με τον οργανισμό 100 Resilient Cities, και φέρει επίσης την υποστήριξη του Guardian Cities.

Πηγαίνοντάς το ένα βήμα παρακάτω, ο Maire έχει οραματιστεί την ανοιχτή δημόσια είσοδο των κατοίκων της πόλης σε αυτούς τους χώρους εκτός σχολικών ωρών. Στο Παρίσι, το οποίο έχει την υψηλότερη πληθυσμιακή πυκνότητα στην Ευρώπη, κανείς δεν ζει περισσότερο από 200 μέτρα από ένα σχολείο, πράγμα που σημαίνει ότι το σχέδιο θα μπορούσε να αυξήσει δραματικά την πρόσβαση σε χώρους πρασίνου.

Η Λίνα Λιάκου, περιφερειακή διευθύντρια του 100 Resilient Cities για την Ευρώπη, αναφέρει για αυτούς τους πράσινους χώρους: «Δεν αντιμετωπίζουν μόνο τις περιβαλλοντικές προκλήσεις, αλλά βελτιώνουν και την κοινωνική συνοχή και δημιουργούν ένα καλύτερο περιβάλλον για τους ανθρώπους».

 

2

Παρόλα αυτά, το άνοιγμα των σχολείων του Παρισιού σε όλους, δεν είναι εύκολο βήμα για μια πόλη που παραμένει σε υψηλό επίπεδο συναγερμού λόγω τρομοκρατικών επιθέσεων. Τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας δυσκολεύουν ακόμη και τους γονείς να έχουν πρόσβαση στα σχολεία. Η κ. Λιάκου αναφέρει ότι αυτό το μέρος του έργου δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. «Πρόκειται για μια πρόκληση για την πόλη του Παρισιού και θέλουμε να συνεργαστούμε μαζί τους και να τους πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση», λέει.

Ο Maire φαίνεται να είναι κάθετος ως προς την πρότασή του, αφού όπως υποστηρίζει ο καύσωνας αποτελεί μεγαλύτερο εχθρό από την τρομοκρατία, αφού έχει σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους στη Γαλλία: 580 άνθρωποι πέθαναν σε μόλις μια εβδομάδα ακραίου καύσωνα πέρυσι.

2

Επίσης ο Maire φέρνοντας σαν επιτυχημένο το παράδειγμα της Αθήνας όπου τα σχολεία ανοίγουν εκτός σχολικών ωρών για να φιλοξενήσουν μετανάστες, υποστηρίζει πως το ίδιο μπορεί να καταφέρει και το Παρίσι, με μεγαλύτερη ευκολία μάλιστα, λόγω της καλύτερης οικονομικής κατάστασης της πόλης.

Τέλος, αρκετά ερωτήματα παραμένουν ως προς το κατά πόσο αυτό το έργο μπορεί πράγματι να φανεί ευεργετικό σε κλίμακα πόλης, με αντικρουόμενες απόψεις. Υπάρχουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η συνολική επιφάνεια των σχολικών αυλών είναι πολύ μικρή για να φέρει αποτέλεσμα, υπάρχουν και οι πιο αισιόδοξοι που υποστηρίζουν ότι, «η βλάστηση στα σχολεία είναι ένα βήμα για τη αύξηση της βλάστησης σε όλη την πόλη».

4

 

16 Αυγούστου 2018

Της Megan Clement

Πηγή: Guardian

Περισσότερα: Cities   resilient cities   France   Europe   news