Στη Βουλή ίσως και σήμερα η εγγυητική των 35.000 ευρώ για τις ΑΠΕ - Στο ίδιο νομοσχέδιο οι ταρίφες για τα 500άρια και η μεταφορά στον ΑΔΜΗΕ των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ της Κρήτης

Κατατίθεται ίσως και σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τη διαχείριση των αποβλήτων, όπου και συμπεριλαμβάνεται η ρύθμιση για την εγγυητική 35.000 ευρώ ανά MW για όλες τις βεβαιώσεις παραγωγού άνω του 1 MW. 

Μέτρο για παλιούς και νέους επενδυτές, με στόχο την απελευθέρωση για την αγορά των μεγάλων φωτοβολταϊκών, πολύτιμου ηλεκτρικού χώρου -που σήμερα λόγω υπερβολικού όγκου αδειών δεν υπάρχει- και το ξεσκαρτάρισμα ανάμεσα στα εφικτά να ξεκινήσουν projects και σε εκείνα που δεν πρόκειται να υλοποιηθούν ποτέ.

Στην πράξη, η εγγυητική των 35.000 ευρώ σημαίνει ότι για ένα έργο 50MW, ο επενδυτής θα πρέπει να καταθέσει ποσό ύψους 1,75 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα για ένα έργο 100MW, ποσό 3,5 εκ. ευρώ, κ.ό.κ. Μια υποχρέωση που θα αφορά στο διάστημα προτού οι επενδυτές λάβουν οριστικούς όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ, όπως ισχύει σήμερα.

Η παρέμβαση κινείται στην κατεύθυνση να αντιμετωπιστεί η «υπερθέρμανση» στην αγορά των ΑΠΕ και ειδικότερα στην αγορά των φωτοβολταϊκών που έχει ως αποτέλεσμα τη συμφόρηση σε διάφορα στάδια της αδειοδοτικής ωρίμανσης και ως μέτρο έχει βρει σύμφωνους τους φορείς της αγοράς. 

Ποιες άλλες ενεργειακές ρυθμίσεις θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Δίχως να είναι σίγουρο αν θα περιλαμβάνονται στο σώμα του νομοσχεδίου ή θα κατατεθούν σε αυτό στην πορεία ως τροπολογίες, το ΥΠΕΝ έχει αποφασίσει να συμπεριλάβει στο εν λόγω νομοθέτημα και τα παρακάτω : 

  • Επαναφορά της δυνατότητας κατακύρωσης ταρίφας εκτός διαγωνισμών, για φωτοβολταϊκά έως 500 κιλοβάτ. Στην πράξη, όπως έχει γράψει το Energypress, πρόκειται για τη δυνατότητα σε πολίτες που έως σήμερα δεν έχουν κανένα έργο ΑΠΕ και θέλουν να αναπτύξουν μέχρι και ένα φωτοβολταϊκό πάρκο αυτής της ισχύος.
  • Ρύθμιση για τη διάθεση ηλεκτρικού «χώρου» στην κορεσμένη Πελοπόννησο για την εγκατάσταση νέων «μικρών» φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 86 Μεγαβάτ. Δικαίωμα αξιοποίησης αυτού του χώρου θα έχουν μόνον έργα μικρής ισχύος, έως 400 Κιλοβάτ έκαστο. Εδώ και καιρό το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται, για την αποζημίωσή τους, να προχωρήσει στον καθορισμό Τιμών Αναφοράς εκτός ανταγωνιστικής διαδικασίας, ειδικά για τα έργα της συγκεκριμένης περίπτωσης. Επικρατούσα άποψη να γίνουν οι αιτήσεις ηλεκτρονικά (κατά κάποιο τρόπο όπως στα προγράμματα «Εξοικονομώ») και να διασφαλίζεται με αυτό τον τρόπο η σειρά προτεραιότητας. Τα 86 Μεγαβάτ προκύπτουν από τα αδιάθετα περιθώρια, με βάση την απόφαση της ΡΑΕ.
  • Ρύθμιση για τη μεταβίβαση στον ΑΔΜΗΕ των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ στην Κρήτη. Σαν θέμα έχει συμφωνηθεί και «κλειδώσει» εδώ και καιρό, χωρίς ωστόσο να ισχύει το ίδιο και για το τίμημα στο οποίο θα γίνει η μεταβίβαση. Στο συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει διαφωνία μεταξύ ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ που δεν επιλύεται με τη εν λόγω ρύθμιση, παρά έχει αφεθεί να διευθετηθεί με μεταξύ τους συνεννόηση. Στην πράξη, η επιχείρηση έχει προτείνει στον ΑΔΜΗΕ, η απόκτηση των παγίων της θυγατρικής της στην Κρήτη να γίνει σε τιμές αγοράς, δηλαδή με βάση τις προσφορές που θα δεχτεί για το ΔΕΔΔΗΕ. Και αυτό, καθώς η πώληση του 49% της θυγατρικής της βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, επομένως το όποιο εμπορικό τίμημα προκύψει, αλλάζει προφανώς και τα δεδομένα για τα πάγια της Κρήτης. Σήμερα η αξία τους περιορίζεται στο ποσό που αναγράφεται λογιστικά, το οποίο όμως δεν θα ανταποκρίνεται στην πραγματική τους αξία όταν «κλείσει» και επίσημα η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ. Στον αντίποδα, ο ΑΔΜΗΕ φέρεται να έχει ζητήσει η απόκτηση των παγίων στο νησί να γίνει στην λογιστική τους αξία, όπως αυτή καταγράφεται στα βιβλία.

 

 

8 Iουλίου 2021

energypress