Μεγάλη αύξηση των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από κοινότητες στη Σκωτία.

27 08 2018 | 09:35

Ο αριθμός των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κοινοτικής ιδιοκτησίας έχει αυξηθεί σημαντικά στη Σκωτία μεταξύ 2011 και 2017.

Τα νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες από το Κέντρο Πληροφόρησης του Κοινοβουλίου της Σκωτίας ανέφεραν μια σημαντική αύξηση κατά 62% στην ανάπτυξη αιολικών, ηλιακών και υδροηλεκτρικών έργων, καθώς και έργων αντλιών θερμότητας και βιομάζας.

Από το 2011, 175 επιπλέον κοινότητες έχουν επωφεληθεί ανεβάζοντας τον αριθμό από 281 σε 456 καταγεγραμμένες ενεργειακές κοινότητες το 2017.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας επεσήμανε τις πρωτοβουλίες της όπως το Τοπικό Ταμείο Ενεργειακών Προκλήσεων και το νέο νόμο για την Ενδυνάμωση Κοινοτήτων (Local Energy Challenge Fund and the new Community Empowerment Act), ως αιτίες αυτού του αποτελέσματος.

«Η ταχεία αύξηση των έργων πράσινης ενέργειας που ανήκουν σε κοινότητες, δεν θα βοηθήσει μόνο τις κοινότητες να περιορίσουν το ανθρακικό αποτύπωμα τους, αλλά θα τους εξοικονομήσουν χρήματα, παρέχοντάς τους την ενέργεια που χρειάζονται τώρα και στο μέλλον καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται.», δήλωσε ο Gillian Martin, μέλος της επιτροπής οικονομικών της Holyrood (Κοινοβούλιο Σκωτίας).

«Και καθώς ο πλανήτης συνεχίζει να ζεσταίνεται και ο καταστροφικός αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής πλήττει τις κοινότητες σε ολόκληρο τον κόσμο, η ανάγκη υλοποίησης αυτών των μικρών έργων από τοπικές κοινότητες γίνεται όλο και πιο σημαντική καθώς αναζητούμε ένα βιώσιμο μέλλον».

Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου «ανάστησε» κοινότητες όπως το νησιά Orkney και Shetland, με ένα πακέτο στήριξης για απομακρυσμένη νησιωτική και υπεράκτια αιολική ενέργεια αξίας περίπου 600 εκατομμυρίων λιρών.

Οι νέες Συμβάσεις Διαφορών (Contracts for Difference - CfD) θα επιτρέψουν σε μικρότερα και απομακρυσμένα νησιώτικα έργα να υποβάλουν προσφορές για συμβάσεις ικανές να τροφοδοτήσουν έως και τέσσερα εκατομμύρια νοικοκυριά, ανακοίνωσε η κ. Claire Perry, υπουργός Ενέργειας και Καθαρής Ανάπτυξης του Ην. Βασιλείου.

Οι δημοπρασίες καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας θα πραγματοποιηθούν το 2019 και μετά κάθε δύο χρόνια, με ένα πακέτο υποστήριξης συνολικής αξίας μέχρι και 557 εκατομμύρια λίρες.

 

14 Αυγούστου 2018

του David McPhee

Πηγή ENERGY VOICE

Συνοδευτικα Αρχεια