Market Reform Plan: Τεράστια ζημιά για τη ΔΕΗ από τη λειτουργία των λιγνιτών – Θεμελιώνεται το αίτημα για μηχανισμό Strategic Reserve

Μελέτη με αναλυτικά στοιχεία για τα έσοδα και τα έξοδα όλων των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων της χώρας κατά το τελευταίο εξάμηνο, έχει ενταχθεί στο προσχέδιο του Market Reform Plan που εστάλη στις Βρυξέλλες και βρίσκεται σε διαβούλευση με τα στελέχη της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η ζημιά που έχει υποστεί η ΔΕΗ για κάθε ώρα λειτουργίας των μονάδων λιγνίτη είναι πολύ μεγάλη, γεγονός που θεμελιώνει το αίτημά της να βγάλει πρόωρα τις μονάδες αυτές σε εφεδρεία.

Η εμπροσθοβαρής απόσυρση των λιγνιτικών έχει ζητηθεί από τη ΔΕΗ λόγω της αντιοικονομικής λειτουργίας των σταθμών, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υιοθετηθεί λόγω των αναγκών του ηλεκτρικού συστήματος, όπως φάνηκε και κατά τις πρόσφατες ημέρες του καύσωνα.

Γι΄ αυτό τον λόγο, βρίσκεται στο τραπέζι το εναλλακτικό σχέδιο, της εφαρμογής του Strategic Reserve για τη διετία 2021-2022, ώστε έτσι μερικές λιγνιτικές μονάδες να περάσουν σε καθεστώς στρατηγικής εφεδρείας. Στη συνέχεια, με βάση το ελληνικό σχέδιο, θα τεθεί σε λειτουργία από το 2023 ο Μηχανισμός Αποζημίωσης Ισχύος (CRM) δίνοντας κίνητρο για νέες επενδύσεις (όπως σε θερμοηλεκτρικές μονάδες, αποθήκευση και ευέλικτη ζήτηση) που δεν θα πραγματοποιούνταν αλλιώς. 

Μέσω του σχήματος Strategic Reserve, η ΔΕΗ θα μπορεί να διεκδικήσει αποζημιώσεις για να διατηρήσει σε «επιφυλακή» τις λιγνιτικές της μονάδες έως το 2023 για λόγους ασφάλειας τροφοδοσίας, τη στιγμή που η λειτουργία τους είναι ζημιογόνα για την επιχείρηση. Παράλληλα, δυνατότητα συμμετοχής στον μηχανισμό προβλέπεται να έχει και το demand response, όπως και οποιαδήποτε μονάδα φυσικού αερίου. 

Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο, ότι η συμμετοχή μονάδων φυσικού αερίου στο μηχανισμό στρατηγικής εφεδρείας δεν είναι μια απλή υπόθεση, δεδομένου ότι όποια μονάδα μπεί στο μηχανισμό αυτό δεν μπορεί να επανέλθει σε κανονική λειτουργία, ούτε βεβαίως να συμμετάσχει, στη συνέχεια, στο CRM.

ΥΠΕΝ και Κομισιόν φέρονται να έχουν καταλήξει σε ένα ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα για την πορεία υποβολής και εξέτασης της ελληνικής πρότασης για τη δημιουργία του Μηχανισμού Στρατηγικής Εφεδρείας. Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα, οι δύο πλευρές προβλέπεται να καταλήξουν στην οριστική εκδοχή του σχήματος έως τα τέλη του έτους, ώστε να ενεργοποιηθεί από τις αρχές του 2022. 

 

 

 

9 Ιουλίου 2021

energypress