ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Μπαράζ νέων επενδύσεων στην καθαρή ενέργεια - Οι στόχοι ανάπτυξης ανά τεχνολογία

19 07 2021 | 08:18

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία, στον νέο κύκλο που έχει δρομολογήσει, θέτει ως στόχο αφενός τη διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας στην ελληνική αγορά, αφετέρου την είσοδο σε νέες τεχνολογίες, όπως η αποθήκευση και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Όπως τόνισε ο επικεφαλής της εταιρείας, Γ. Περιστέρης, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή βρίσκεται εδώ και δεκαετίες στην πρωτοπορία της επανάστασης της καθαρής ενέργειας, βλέποντας πλέον ότι η πράσινη ενέργεια, στην οποία δραστηριοποιείται από τη δεκαετία του 1990, αποτελεί πλέον στόχο όλο και περισσότερων επιχειρήσεων. "Έχουμε κατοχυρώσει μια ηγετική θέση στην αγορά της καθαρής ενέργειας και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε να ενισχύσουμε τη θέση αυτή", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Περιστέρης.

Επενδύσεις-μαμούθ

Το 2021 αποτελεί μια χρονιά κατά την οποία η εταιρεία έχει δρομολογήσει την περαιτέρω ανάπτυξή της, με το άμεσα υλοποιήσιμο επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου να φτάνει περίπου στα 2 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη απρόσκοπτα και με εντατικούς ρυθμούς και περιλαμβάνει επενδύσεις σε καίριους τομείς, όπως είναι η παραγωγή και η αποθήκευση καθαρής ενέργειας, η κυκλική οικονομία με πρότυπα έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και η καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες και η ψηφιακή μετάβαση. 

Πού βρίσκεται η εταιρεία ως προς τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ; Στα τέλη της περασμένης χρονιάς διέθετε περισσότερα από 1.800 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα για κατασκευή σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Συγκεκριμένα, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου σε Ελλάδα και εξωτερικό ανέρχεται σε 1.363 MW, ενώ διαθέτει, επίσης, υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 430 MW στην Ελλάδα. Επίσης, ο όμιλος αναπτύσσει επιπλέον έργα συνολικής ισχύος 1.200 MW στην Ελλάδα, τα οποία θα είναι έτοιμα προς κατασκευή μέσα στην επόμενη περίοδο. 

Στόχος του ομίλου παραμένει η συνολική εγκατεστημένη ισχύς από αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά πάρκα και συστήματα αποθήκευσης να προσεγγίσει τα 3.000 MW μέσα στην επόμενη πενταετία. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία πρόσφατα έθεσε σε λειτουργία επιπλέον 30 MW αιολικών πάρκων στην Ελλάδα.

Νέα γενιά

Παράλληλα, η εταιρεία ήδη σχεδιάζει τη νέα γενιά επενδύσεων, που θα ακολουθήσουν πριν καν ολοκληρωθεί το υφιστάμενο επενδυτικό σχέδιο των 2 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογεί ένα διευρυμένο πρόγραμμα επενδύσεων σε νέα αιολικά πάρκα, χερσαία φωτοβολταϊκά, αλλά και σε πλωτά φωτοβολταϊκά και πλωτά θαλάσσια αιολικά πάρκα, καθώς και νέες επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας, πέραν του έργου αντλησοταμίευσης στην Αμφιλοχία και του υβριδικού έργου στο Αμάρι της Κρήτης. 

Πιο αναλυτικά, οι επιδόσεις ανά τεχνολογία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχουν ως εξής:

Αιολικά πάρκα: Η συνολική ισχύς των πάρκων που κατασκευάζονται ή είναι έτοιμα προς κατασκευή ανέρχεται σε 400 MW. Επιπλέον, ωριμάζουν 63 νέα έργα που έχουν ήδη εξασφαλισμένες βεβαιώσεις παραγωγής και η συνολική ισχύς των οποίων ξεπερνά τα 1,8 GW. 

Φωτοβολταϊκά πάρκα: Η συνολική ισχύς των φ/β που προωθεί η εταιρεία ανέρχεται σε περίπου 1,7 GW, εκ των οποίων άνω των 1,1 GW διαθέτουν ήδη άδεια παραγωγής. 

Έργα αποθήκευσης: Το επενδυτικό πλάνο στην αποθήκευση, κυρίως μέσω αντλησοταμίευσης αλλά και μέσω λοιπών τεχνολογιών, φτάνει περίπου τα 2 GW. Πιο ώριμα είναι τα έργα στην Αμφιλοχία και στο Αμάρι. 

Πλωτά θαλάσσια αιολικά πάρκα: Σε κοινοπραξία με την Ocean Winds, σχεδιάζονται πλωτά πάρκα στις ελληνικές θάλασσες συνολικής ισχύος 1,5 GW. 

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι τα νέα έργα της εταιρείας αθροίζουν συνολική ισχύ περίπου 7 GW, εκ των οποίων τα 5 GW έχουν ήδη εξασφαλίσει τις πρώτες άδειες, ωριμάζουν και σταδιακά θα αρχίσουν να υλοποιούνται. 

(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)

 

 

18 Ιουλίου 2021

energypress