WWF: Ζήτα τώρα πρόληψη για τα δάση μας!

06 08 2021 | 08:40

Αγαπητή φίλη/ Αγαπητέ φίλε,

 

Πριν τέσσερις μήνες ενώσαμε τη φωνή μας με 6.500 ενεργούς πολίτες και ζητήσαμε από την Πολιτεία να λάβει μέτρα για τη διάσωση των δασών μας από τις πυρκαγιές. Σήμερα, στη σκιά των τραγικών πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα, πρέπει να έρθουμε πάλι μαζί και να φωνάξουμε την απαίτησή μας για λύσεις και επιτέλους για πρόληψη ώστε να μην κάνουμε συνεχώς απολογισμούς στα αποκαΐδια. 

 

Ακόμα ένα καλοκαίρι, γινόμαστε μάρτυρες μεγάλων καταστροφών σε δεκάδες περιοχές στη χώρα, σε ζωτικά οικοσυστήματα που αυτές φιλοξενούν, σε αναρίθμητα χερσαία/ οικόσιτα ζώα, αλλά και σε περιουσίες εκατοντάδων ανθρώπων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Και δυστυχώς, γνωρίζουμε πως όσο ο παράγοντας της κλιματικής κρίσης είναι υπαρκτός, θα βιώνουμε πυρκαγιές ακόμα μεγαλύτερης έντασης, συχνότητας και δριμύτητας στα αμέσως επόμενα χρόνια.

 

Η επένδυση στην πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να θωρακίσουμε πραγματικά τα δάση και τις ζωές μας, για αυτό ζητάμε από την Πολιτεία να δεσμευτεί άμεσα για:

 

  1. Δραστική ενίσχυση των πόρων που επενδύονται αποκλειστικά στην πρόληψη.
  2. Ολοκληρωμένη και διάφανη ανάλυση των αιτιών των πυρκαγιών και προσαρμογή του αντιπυρικού σχεδιασμού.
  3. Σύνταξη κοινών σχεδίων αντιπυρικής προστασίας σε τοπικό επίπεδο, με σκοπό την πρόληψη και τη συμμετοχή της κοινωνίας.
  4. Ενεργοποίηση του συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας.
  5. Άμεση ολοκλήρωση των δασικών χαρτών με σκοπό την αποτροπή αλλαγών χρήσης γης.
  6. Κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης.
  7. Συντονισμένη και ολιστική αποκατάσταση των καμένων φυσικών και αγροδασικών οικοσυστημάτων.

Υπόγραψε τώρα!

 

Όταν χρειάζεται να σβήσουμε τη φωτιά είναι πλέον αργά, για αυτό ζητάμε τη στήριξή σου για να προστατεύσουμε τα δάση μας αυτό και τα επόμενα καλοκαίρια! Υπόγραψε για να υιοθετήσει η Πολιτεία ουσιαστικά μέτρα πρόληψης των δασικών πυρκαγιών.

    

      Ας ενώσουμε όλοι μαζί τις φωνές μας: Πρόληψη τώρα!

 

Δημήτρης Καραβέλλας

 

Γενικός Διευθυντής WWF Ελλάς

 

 

 

WWF