Ερευνα: Η αδράνεια για την κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία μας

07 09 2021 | 09:08 Nick Visser

Προειδοποιούν 220 κορυφαία ιατρικά περιοδικά.

Συνολικά περισσότερα από 220 κορυφαία ιατρικά στον πλανήτη εξέδωσαν μια επείγουσα έκκληση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, λέγοντας ότι η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια υγεία είναι η συνεχής αποτυχία του πλανήτη να περιορίσει τις εκπομπές άνθρακα.

Οι συντάκτες των περιοδικών έγραψαν την κοινή έκκληση, προειδοποιώντας ότι η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει ήδη μη αναστρέψιμες απειλές για τη δημόσια υγεία. Η απειλή είναι τόσο επείγουσα, έγραψαν, που οι χώρες δεν μπορούν να περιμένουν το τέλος της πανδημίας Covid-19 για να αρχίσουν να μειώνουν τις εκπομπές.

«Η παγκόσμια υγεία πλήττεται ήδη από τις αυξήσεις της παγκόσμιας θερμοκρασίας και την καταστροφή του φυσικού τοπίου, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί εδώ και δεκαετίες», λέει η έκκληση, που δημοσιεύτηκε σε περιοδικά, όπως το Lancet, το New England Journal of Medicine και το British Medical Journal. «Η επιστήμη είναι κατηγορηματική: η παγκόσμια αύξηση κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο και η συνεχιζόμενη απώλεια βιοποικιλότητας ενέχει καταστροφικές βλάβες για την υγεία που θα είναι αδύνατο να αναστραφούν», γράφουν.

Η δημοσίευση έρχεται λίγο αφότου ο τυφώνας Άιντα έφτασε στη Λουιζιάνα ως τέρας κατηγορίας 4, με άνεμους 150 μίλια/ώρα και προκαλώντας εκτεταμένο όλεθρο από τον Νότο στις Βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες. Οι επιστήμονες λένε εδώ και καιρό ότι η κλιματική αλλαγή θα πυροδοτεί όλο και πιο έντονα και πιο τακτικά ακραία καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένων καταιγίδων όπως η Άιντα, καθώς και έντονη ξηρασία, πλημμύρες και πρωτοφανείς βροχοπτώσεις.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Μάιο διαπίστωσε ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των θανάτων που σχετίζονται με τη θερμότητα σε πολλά μέρη του κόσμου μπορεί να σχετίζονται με τη αύξηση της θερμοκρασίας που επιδεινώθηκε από την κλιματική αλλαγή και άλλοι έχουν προειδοποιήσει για δραματικές αλλαγές στο περιβάλλον, μαζική εξαφάνιση και συγκρούσεις που σχετίζονται με το φαινόμενο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι η έκθεση είναι «κόκκινος κώδικας για την ανθρωπότητα», καλώντας τις χώρες να ενεργήσουν αποφασιστικά για να αποφύγουν τις χειρότερες επιπτώσεις που σχετίζονται με το κλίμα.

Τα περιοδικά ανέφεραν ότι οι συνέπειες της έλλειψης δράσης θα βαρύνουν δυσανάλογα πολλές κοινότητες και χώρες που έχουν συμβάλει λιγότερο στη δημιουργία τους, αν και καμία χώρα δεν θα μπορέσει να προστατευτεί από τις συνέπειες ενός θερμότερου πλανήτη.

«Η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια δημόσια υγεία είναι η συνεχής αποτυχία των ηγετών να διατηρήσουν την αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από 1,5 °C και να προστατεύσουν τη φύση», γράφουν τα περιοδικά. «Πρέπει να γίνουν επείγουσες αλλαγές σε ολόκληρη την κοινωνία που θα οδηγήσουν σε έναν πιο δίκαιο και υγιή κόσμο».

 

 

7 Σεπτεμβρίου 2021

HuffPost greece