6 εντυπωσιακοί τρόποι μεταμόρφωσης του δομημένου περιβάλλοντος

13 09 2018 | 06:42

Το Ίδρυμα Ellen MacArthur δείχνει μέσα από μία έκθεση πώς το να ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε “κυκλικά” μπορεί να αλλάξει τον τρόπο ζωής μας προς το καλύτερο.

Σε μια κυκλική οικονομία, οι άνθρωποι ασχολούνται με την επανεξέταση της κατασκευής και χρήσης πραγμάτων χωρίς να δημιουργούνται απόβλητα. Αλλά στο δομημένο περιβάλλον, δεν πρόκειται μόνο για την ανακύκλωση, αλλά για την ευρύτερη εικόνα του πώς κατασκευάζονται και χρησιμοποιούνται τα κτίριά μας.

Επί του παρόντος πολλοί άνθρωποι απασχολούνται στη γραμμική οικονομία χρησιμοποιώντας πόρους για την παραγωγή προϊόντων που χρειάζονται πολλούς πόρους για να χρησιμοποιηθούν, και εν τέλει χαλάνε και απορρίπτονται.

Σε αυτή την μη βιώσιμη αλυσίδα οι πόροι του πλανήτη ποτέ δεν θα είναι αρκετοί. Πάντα θα πρέπει να κόψουμε περισσότερα δέντρα, να εξορύξουμε κι άλλο άνθρακα και να έχουμε εντατική γεωργία.

Η έκθεση προτείνει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες εναλλακτικές λύσεις για τρόπους δόμησης και -πιο σημαντικό- χρήσης των κτιρίων μας. Μερικά φαίνονται απολύτως λογικά και υλοποιήσιμα ενώ κάποια άλλα λίγο πιο δύσκολα.

  1. Εργοστασιακή παραγωγή και 3D printing
y

Η μετακίνηση της κατασκευαστικής διαδικασίας σε συγκεκριμένες εργοστασιακές διαδικασίες βοηθά τις εταιρείες να μειώσουν το κόστος κατά 30% και το χρόνο παράδοσης κατά 50%. Η έκθεση αναφέρει την Broad Sustainable Buildings, και την DIRTT που κατασκευάζουν γραφεία μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης, ενώ λείπουν κάποιες πιο πρόσφατες καινοτομίες όπως η σουηδική Lindbäcks και η αμερικανική Katerra που υπόσχονται να επηρεάσουν περισσότερο από την εφεύρεση του 3D printing.

  1. Παραγωγή και χρήση ενέργειας
b

Είναι προφανές και γνωστό σε όλους ότι το μεγαλύτερο κομμάτι ενέργειας πηγαίνει στη θέρμανση και την ψύξη ενός κτιρίου. Δύο τρόποι μπορούν να βελτιώσουν την υπάρχουσα κατάσταση: καλύτερη ενεργειακή απόδοση και κατανεμημένη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Οι σημερινές εναλλακτικές μέθοδοι κατασκευής όπως τα παθητικά κτίρια δείχνουν ότι ο σχεδιασμός των κτιρίων μπορεί να επιτύχει εξοικονόμηση ενέργειας θέρμανσης και ψύξης έως και 90%, με μια μέση αρχική επένδυση μόλις 10% περισσότερο από την παραδοσιακή κατασκευή.

Αν εντάξετε και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τότε τα κτίρια θα περάσουν από καταναλωτές σε παραγωγούς ενέργειας.

  1. Κοινόχρηστοι χώροι
i

Τα κρεβάτια μας είναι κενά τα δύο τρίτα του χρόνου. Τα σαλόνια μας είναι κενά επτά-όγδοα του χρόνου. Τα κτίρια γραφείων μας το μισό χρόνο. Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσαμε να μοιραστούμε πολύ περισσότερα από αυτά που έχουμε συνηθίσει να μοιραζόμαστε μέχρι τώρα.

Νέα κτίρια σε όλη την Ευρώπη ακολουθούν αυτή τη γραμμή, προσφέροντας,  σαλόνια για εργασία και κοινωνικοποίηση, βεράντες με υπαίθριες κουζίνες, χώρους στεγνωτηρίου για πλυντήρια - όλοι τους μοιράζονται από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων. Αυτές οι κοινές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος για κάθε νοικοκυριό, καθώς και να ενθαρρύνουν έναν τρόπο ζωής που βασίζεται περισσότερο στην κοινότητα.

  1. Κοινόχρηστοι και εικονικοί χώροι εργασίας
o

Τα γραφεία στην Ευρώπη “υπολειτουργούν”. Καταλαμβάνοντας 1,4 δις τετραγωνικά μέτρα, παραμένουν κενά περισσότερο από το μισό χρόνο. Η λύση σε αυτό φαίνεται να είναι: η ευέλικτη εργασία, η κοινή χρήση γραφείου, η ενοικίαση γραφείου, η τηλε-εργασία και η τηλεδιάσκεψη, που κερδίζουν την αποδοχή μεταξύ των ευρωπαίων εργαζομένων που εκτιμούν την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα.

Για να μην αναφέρουμε επιχειρήσεις με κοινούς χώρους γραφείων όπως η WeWork, όπου τα άτομα και οι εταιρείες ενοικιάζουν όσο διάστημα χρειάζονται όσο χρειάζονται.

  1. Ευελιξία διαμόρφωσης χώρων
a

Ένα βασικό εμπόδιο για την καλύτερη χρήση του χώρου δαπέδου είναι η έλλειψη ευελιξίας στη διαμόρφωση κτιρίων και δωματίων. Έχουμε μιλήσει για αυτό εδώ και χρόνια, παρουσιάζοντας "δωμάτια ταλάντευσης" που μπορούν να αποκολληθούν από ένα διαμέρισμα και να συνδεθούν με το δίπλα σε περίπτωση αλλαγής των αναγκών. Πρόσφατα παρουσιάσαμε ένα βρετανικό σπίτι του μέλλοντος όπου θα μπορούσαν να αλλάξουν όλοι οι εσωτερικοί τοίχοι.

  1. Πολεοδομικός σχεδιασμός
b

Η μεταβολή των μοντέλων χρήσης γης, η αξιοποίηση της κενής γης, και η προώθηση της “συμπυκνωμένης” αστικής ανάπτυξης μπορούν να μειώσουν τη χρήση γης κατά 75% σε σύγκριση με ένα σενάριο ανάπτυξης. Η Βαρκελώνη προσφέρει ένα τέτοιο παράδειγμα. Η συμπαγής ανάπτυξή της, που διαμορφώθηκε από έξυπνο πολεοδομικό σχεδιασμό, κάνει τις εκπομπές CO2 10 φορές χαμηλότερες και την κατανάλωση γης 26 φορές χαμηλότερη από την πόλη της Ατλάντα, η οποία έχει και αυτή πληθυσμό πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων.

Στο χώρο που θα εξοικονομηθεί από το σενάριο της πόλης που εξαπλώνεται, μπορούν αν δημιουργηθούν δημοτικά πάρκινγκ αλλά και χώροι πρασίνου, εξυπηρετώντας περισσότερο τις ανάγκες των κατοίκων.

Όπως καταλήγει η έκθεση, παρά τα σημαντικά εμπόδια, ένα οικοδομικό περιβάλλον που βασίζεται σε κυκλικές αρχές προσφέρει πολλά σημαντικά οφέλη - καλύτερη ποιότητα ζωής, θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και παράλληλα οικονομική ανάπτυξη.

 

17 Αυγούστου 2018

Του Lloyd Alter

Πηγή: treehugger

Περισσότερα:   Cities   Economics   Green Building   Urban Life   Urban Planning