Πώς θα πούμε στα παιδιά μας ότι τα πουλιά Spix Macaws που είδαν στο καρτούν Rio, δεν υπάρχουν πια; 

13 09 2018 | 06:25

Στην ταινία κινουμένων σχεδίων Ρίο του 2011, ο Blu φτάνει στη Βραζιλία για να ζευγαρώσει με το τελευταίο θηλυκό του είδους του, τη Jewel.

Στην πραγματική ζωή όμως άργησε μια δεκαετία.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, ο τελευταίος άγριος Spix Macaw εξαφανίστηκε το 2000 και το είδος θεωρείται τώρα εξαφανισμένο εκτός από ελάχιστα που γεννήθηκαν σε αιχμαλωσία.

Μαζί με το άγριο Spix Macaw, υπάρχουν άλλα επτά είδη πουλιών που είχαν την ίδια τύχη την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τη μελέτη της μη κερδοσκοπικής εταιρείας BirdLife International.

«Τα αποτελέσματά μας επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει ένα αυξανόμενο κύμα εξαφανίσεων ανά τις ηπείρους, με το 90% των εξαφανισμένων ειδών να είναι από τα νησιά, κυρίως λόγω της απώλειας και της υποβάθμισης των οικοτόπων από μη βιώσιμη γεωργία και υλοτομία», δήλωσε ένας από τους επιστήμονες της μελέτης.

Πέντε από τις οκτώ εξαφανίσεις που αναφέρονται στο περιοδικό Biological Conservation αφορούν σε είδη της Νότιας Αμερικής, τέσσερις από τις οποίες εντοπίζονται συγκεκριμένα στη Βραζιλία.

Στον Αμαζόνιο, όπου τα περισσότερα από αυτά τα αφανισμένα είδη κάποτε ήταν άφθονα, χάθηκαν 17 εκατομμύρια εκτάρια δάσους από το 2001 έως το 2012.

Οι συγγραφείς της μελέτης ελπίζουν ότι το έργο τους θα εμπνεύσει ενέργειες για την πρόληψη άλλων εξαφανίσεων.

 

6 Σεπτεμβρίου 2018

Του Tibi Puiu

Πηγή: ZME Science