Μόνιμο το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης - Πως θα λειτουργεί, ποιους θα επιδοτεί, τι έσοδα θα εχει

Από επιδοματική πολιτική στα τιμολόγια ρεύματος νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέχρι χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης και δράσεις για την ενεργειακή φτώχεια, περιλαμβάνει η πλούσια ατζέντα του νέου Ταμείου για την Ενεργειακή Μετάβαση.

Μόνιμου χαρακτήρα και όχι προσωρινού, ο νέος φορέας προικοδοτείται αρχικά με 150 εκατ ευρώ από τις δημοπρασίες των δικαιωμάτων CO2, αλλά στην πορεία θα αποκτήσει πολλαπλάσια έσοδα, όπως από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και τον προϋπολογισμό, προκειμένου να χορηγεί ακόμη και το επίδομα θέρμανσης.

Έλκει προφανώς την ονομασία του από το γεγονός ότι η μετάβαση από την παλιά εποχή του άνθρακα στην νέα της πράσινης ενέργειας δεν θα είναι ανώδυνη, όπως αποδεικνύει το ράλι των τιμών δικαιωμάτων εκπομπών CO2.

Αναλυτικα, οι λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς θα λειτουργεί, ποιους θα επιδοτεί και τι εσοδα θα έχει το νέο Ταμείο, θα γίνουν γνωστές σήμερα από τον Κ. Σκρεκα, όπως είπε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός.

Έχει ωστόσο τη σημασία του, ότι σε μια συγκυρία σαν αυτή, με τις τιμες να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα στην ΕΕ που δημιουργεί τέτοιο Ταμείο.

"Σε αυτή τη φάση και προκειμένου να επιδοτήσει τα τιμολόγια, το Ταμείο θα εισπράξει τουλάχιστον το 15% των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων", ανέφερε χθες ο υπ. ΠΕΝ Κώστας Σκρεκας σε ημερίδα της ΡΑΕ στην Θεσσαλονίκη. Και εξήγησε ότι ο νέος φορέας θα αποκτήσει μελλοντικά έσοδα από άλλες πηγές, ώστε να "σχεδιάσουμε ολιστικά μέτρα και να πετύχουμε προσιτές και ανταγωνιστικές τιμές".

Το πρώτο στοίχημα

Πρώτο στοίχημα του νεοσύστατου Ταμείου, να επιδοτήσει με τρία λεπτά ανά κιλοβατώρα, δηλαδή 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τις πρώτες 300 kWh που καταναλώνει ένα τυπικό νοικοκυριό ή ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας, για διάστημα από τον Οκτώβριο μέχρι και τουλάχιστον το Δεκέμβριο. Διότι το μέτρο αφορά τοσο τα οικιακά, όσο και τα επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης.

Κίνηση μέσω της οποίας η κυβέρνηση προσδοκά να απορροφήσει το 80% των αυξήσεων που έρχονται. Και επειδή οι υψηλές τιμές δεν πρόκειται να υποχωρήσουν έως τα τέλη Δεκεμβρίου, χθες ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η επιδοματική αυτή πολιτική θα διαρκέσει για όσο χρειαστεί. 

"Σε πρώτη φάση το κάνουμε για ένα τρίμηνο, μετά θα εξετάσουμε την πορεία της αγοράς και αν χρειαστεί να παρέμβουμε συμπληρωματικά, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε», ανέφερε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Κυρ.Μητσοτακης, χαρακτηρίζοντας τη παρέμβαση ως πολύ σημαντική, αφού αφορά όλους τους καταναλωτές και όχι τους πολύ ευάλωτους, όπως είχε προεξοφληθεί αρχικά. «Σαν αποτέλεσμα μιλάμε για πάρα πολύ μικρές αυξήσεις, όχι μόνο μέχρι τις 300 κιλοβατώρες, αλλά και μέχρι τις 600 κιλοβατώρες», είπε.

Το παράδειγμα 

Στην πραξη όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι ένα τυπικό νοικοκυριό που καταναλώνει το μήνα περίπου 300 KWh, δηλαδή 1.600 KWh το τετράμηνο, προ των αυξήσεων, πλήρωνε περίπου 34 ευρώ το μήνα. Με βάση το διεθνές ράλι τιμών και όσες αυξήσεις έχουν ήδη γίνει στην χονδρεμπορική, το παραπάνω ποσό προβλέπεται να εκτιναχθεί κατά 40%, φτάνοντας στα 47 ευρώ. 

Ακριβώς για να αποφευχθεί αυτό, δίνεται επιδότηση τριών λεπτών ανά κιλοβατώρα, ποσό που στην παραπάνω κατανάλωση ισοδυναμεί με περίπου 10 ευρώ. Άρα, η επιδοματική αυτή πολιτική απορροφά, όπως είπε το Σάββατο, ο Κυρ. Μητσοτάκης, το 80% της συνολικής αύξησης των επιπλέον 13 ευρώ. 

«Το μηναίο κόστος ενός μέσου νοικοκυριού από 300 έως 600 κιλοβατώρες δεν θα αυξηθεί πάνω από 2 ευρώ το μήνα, με τα μέτρα αυτά. Εάν δεν συνέβαινε αυτό, οι καταναλωτές θα χρεώνονταν με επιπλέον 20 έως 40 ευρώ», ανέφερε κατά την ομιλία του», όπως ανέφερε κατά την ομιλία του το Σάββατο ο πρωθυπουργός

 

 

13 Σεπτεμβρίου 2021

energypress