Oι ΑΠΕ απάντηση στην ενεργειακή ακρίβεια, επιμένει η Κομισιόν

01 10 2021 | 08:34

Η ταχύτερη διάδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, είναι η καλύτερη απάντηση στις πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και της ενέργειας, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ την Τετάρτη, επαναλαμβάνοντας προηγούμενες δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύτηκαν πρόσφατα καθώς η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση «συναντήθηκε» με την περιορισμένη παροχή φυσικού αερίου και άνθρακα, τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αυξήσει την τιμή των αδειών εκπομπών άνθρακα.Το ζήτημα αποτελεί πηγή προβληματισμού για πάρα πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

«Η λύση, μακροπρόθεσμα, είναι η επιταχυνόμενη ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης», δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ολοκλήρωση του ενεργειακού συστήματος, Λούκας Κολίνσκι.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια για να έχουμε περισσότερες ημέρες όταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθορίζουν την τιμή. Η σημερινή κατάσταση υπογραμμίζει ότι πρέπει να περιορίσουμε την εξάρτησή μας από ξένα ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατό», είπε στους ομιλητές σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώθηκε από το ευρωπαϊκό λόμπι ηλεκτρικής ενέργειας Eurelectric.

Καθώς οι τιμές των ορυκτών καυσίμων έχουν αυξηθεί, το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνεχίζει να μειώνεται, δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΕ για το κλίμα πριν από δύο εβδομάδες. «Αντί να παραλύσουμε ή να επιβραδύνουμε τα πράγματα λόγω της αύξησης των τιμών τώρα στον τομέα της ενέργειας, θα πρέπει να επιταχύνουμε τα πράγματα στη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έτσι ώστε οι προσιτές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να είναι διαθέσιμες για όλους», δήλωσε ο Φρανς Τίμερμανς Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. υπεύθυνος για το  Green Deal.

«Αυτό είναι, νομίζω, το μάθημα που πρέπει να αντλήσουμε από την παρούσα κατάσταση», είπε ο Τίμερμανς στους νομοθέτες στις 14 Σεπτεμβρίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει επί του παρόντος μια «εργαλειοθήκη» μέτρων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν τη συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών της ενέργειας χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο την ενιαία αγορά του μπλοκ.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα συζητήσουν την τεταμένη κατάσταση στην επόμενη σύνοδο κορυφής τους στις 21 Οκτωβρίου.

«Πρέπει να σκεφτούμε προσεκτικά ένα σύστημα που προβλέπει σταθερές χαμηλές τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια, έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε τη μετάβαση στον τομέα μας και επίσης να ηλεκτροδοτήσουμε, διατηρώντας τους πολίτες ευχαριστημένους για τις τιμές της ενέργειας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Eurelectric Κρίστιαν Ρούμπι

Η Eurelectric λέει ότι η ανανεώσιμη ενέργεια μπορεί να προσφέρει ευκολότερη και φθηνότερη εξοικονόμηση εκπομπών από αυτές που αναμένονται από τις βιομηχανίες που είναι δύσκολο να απαλλαγούν από τον άνθρακα. Με το πακέτο 2030 των ενεργειακών και κλιματικών νόμων που κατατέθηκε τον Ιούλιο, «η ηλεκτρική ενέργεια της Ευρώπης θα μπορούσε να αποανθρακοποιηθεί πέντε έως δέκα χρόνια νωρίτερα από ό, τι αναμενόταν», δήλωσε ο Jean-Bernard Lévy, Διευθύνων Σύμβουλος της EDF και Πρόεδρος της Eurelectric.

Τα δύο τρίτα της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ ήταν απαλλαγμένα από άνθρακα το 2020 και το ποσοστό αναμένεται να ανέλθει στο 85% το 2030. Για να επιτευχθεί αυτό, οι χρεώσεις για την ηλεκτρική ενέργεια πρέπει να μειωθούν, υποστηρίζει η Eurelectric, λέγοντας ότι οι φόροι και οι εισφορές αυξήθηκαν κατά 29% από το 2010, εμποδίζοντας τους καταναλωτές να υιοθετήσουν πιο καθαρές εναλλακτικές για τις μεταφορές, τη θέρμανση και την ψύξη και τις βιομηχανικές διαδικασίες.

 

 

 

 

30 Σεπτεμβρίου 2021

Euractiv