Πλαστική ρύπανση: μια ακόμη πηγή αερίων του θερμοκηπίου.

03 10 2018 | 07:33

Η νεαρή ερευνήτρια Sarah-Jeanne Royer είχε θέσει ως στόχο τη μέτρηση του αέριου μεθανίου που εκκλύεται από βιολογικές διεργασίες στη θάλασσα.

Αντ 'αυτού, όμως, χάρη σε ένα «ευχάριστο ατύχημα» διαπίστωσε ότι τα πλαστικά μπουκάλια στα οποία που κρατούσαν τα δείγματα, ήταν μια μεγαλύτερη πηγή αυτού του ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου, από ότι οι μικροοργανισμοί στο νερό.

Τώρα δημοσίευσε περαιτέρω λεπτομέρειες σε μια μελέτη σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο στην αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, των αερίων του θερμοκηπίου που εκλύονται από πλαστικά απόβλητα.

«Ήταν μια εντελώς απροσδόκητη ανακάλυψη», δήλωσε η Δρ Royer στο BBC News.

«Ορισμένα μέλη του εργαστηρίου πειραματίζονταν με φιάλες πολυαιθυλενίου υψηλής πυκνότητας όπου παρακολουθούσαν τη βιολογική παραγωγή μεθανίου, αλλά οι συγκεντρώσεις ήταν πολύ υψηλότερες από τις αναμενόμενες. Έτσι συνειδητοποιήσαμε ότι οι εκπομπές δεν προέρχονταν μόνο από τη βιολογική δραστηριότητα, αλλά από την ίδια τη φιάλη που χρησιμοποιούσαμε για το πείραμα».

Η Δρ. Royer δημοσίευσε την έκθεση της μετά από ενάμιση χρόνο δοκιμών διαφορετικών τύπων πλαστικών μέσα και έξω από το θαλασσινό νερό για να δει τι ποσότητες μεθανίου και αιθυλένιου εκπέμπονται, για να εκτιμηθεί η συμβολή τους στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η  Δρ Royer διαπίστωσε ότι το πιο πολυχρησιμοποιημένο πλαστικό, το υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τσαντών για ψώνια, είναι εκείνο που παράγει μεγαλύτερες ποσότητες αυτών των αερίων.

Κατά ειρωνικό τρόπο, όταν τα πλαστικά εκτίθενται στον αέρα, η ποσότητα εκπεμπόμενου μεθανίου ήταν διπλάσια από αυτήν που εκπέμπεται στο θαλασσινό νερό, κάτι που αποδείχτηκε αφού μετά από 212 ημέρες στον ήλιο, το πλαστικό εκπέμπει 176 φορές περισσότερο μεθάνιο από ό, τι στην αρχή του πειράματος.

Αλλά τι προκαλεί αυτές τις εκπομπές μεθανίου;

Η ηλιακή ακτινοβολία, η οποία δρα στην επιφάνεια του πλαστικού και προκαλεί αποσύνθεση, και όταν το πλαστικό αποσυντίθεται εκλύει το αέριο.

Μέχρι τώρα η σχέση μεταξύ πλαστικών και κλιματικής αλλαγής έχει βασιστεί κυρίως στα ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους. Επίσης είναι γνωστό ότι κατά την αποσύνθεσή τους απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα. Αλλά τώρα είναι η πρώτη φορά που έγινε ερευνητική προσπάθεια διαφοροποίησης και ποσοτικοποίησης των αερίων που προέρχονται από τα πλαστικά.

Όσον αφορά στα γενικότερα συμπεράσματα και την περαιτέρω μελέτη, η Δρ.Royer σημειώνει πως εταιρείες πλαστικών αρνήθηκαν κάθε συνεργασία και επαφή με τους ακαδημαϊκούς, ενώ σημειώνει: «Νομίζω ότι η βιομηχανία πλαστικών γνωρίζει ακριβώς τι συμβαίνει, και δεν θέλουν αυτό να το μάθει ο κόσμος»

 

2 Αυγούστου 2018

Πηγή και περισσότερα: BBC