Ο Αίολος δοξάζεται στο Αμβούργο… αλλά οι εκπομπές διοξειδίου συνεχίζουν να αυξάνονται.

Πολιτική, οικονομία, αγορά, μα πάνω από όλα επιστήμη και τεχνολογία προσκύνησαν την συνεισφορά του και ύμνησαν τα οφέλη που μας περιμένουν «… όταν έρθει εν τη βασιλεία του». Στην μεγαλύτερη παγκόσμια εκδήλωση αιολικής ενέργειας, ο Αίολος ήταν ο αδιαφιλονίκητος θεός.

Η  Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για την αιολική ενέργεια ξεκίνησε επίσημα σήμερα στο Αμβούργο.

1

Σύμφωνα με το θέμα της εκδήλωσης "Breaking new ground", (ανοίγοντας νέους δρόμους) η εκδήλωση θα δείξει ότι η αιολική ενέργεια εξελίσσεται ταχύτατα από άποψη μείωσης κόστους, βελτίωσης της τεχνολογίας και νέων τοποθεσιών ανάπτυξής της, καθώς και πώς αρχίζει να στοχεύει πέρα ​​από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και σε άλλους τομείς της ενέργειας, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην απανθρακοποίηση και του υπόλοιπου ενεργειακού συστήματος.

Και αυτοί ήταν οι κύριοι άξονες που απασχόλησαν τις εναρκτήριες ομιλίες των κορυφαίων προσκεκλημένων ομιλητών μεταξύ των οποίων ξεχώριζαν ο Επίτροπος Miguel Arias Cañete, ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA Fatih Birol.

 • Εξηλεκτρισμός της θέρμανσης, ψύξης και των μεταφορών
 • Η συνεργασία με άλλους τομείς της οικονομίας
 • Η ψηφιοποίηση της τεχνολογίας και της οικονομίας
 • Οι νέες υποδομές που απαιτούνται για το εξηλεκτρισμό
 • Η ανάπτυξη του υδρογόνου και της βιοενέργειας
 • Η επίτευξη των νέων στόχων της ΕΕ για το 2030

  5

  Ο Επίτροπος Κανιέτε, υπογράμμισε την επιτυχία της συμφωνίας νέων στόχων ΑΠΕ 32% ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας για το 2030, τονίζοντας ότι αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 55% στην ηλεκτροπαραγωγή και υπογραμμίζοντας έτσι την ανάγκη εξηλεκτρισμού βασικών ενεργοβόρων τομέων όπως η θέρμανση/ψύξη και οι μεταφορές. Έκανε δε ιδιαίτερη μνεία και στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην ενεργειακή αποδοτικότητα.

  Συμπλήρωσε ότι στον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ, 1 στα 4 ευρώ θα πηγαίνει σε τομείς αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και αυτό φυσικά περιλαμβάνει και τις ΑΠΕ και ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός ΕΕ και κρατών μελών πρέπει να στοχεύει στην ικανοποίηση των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού.

  Ο κ. Fatih Birol ξεκίνησε την παρουσίαση του με «τρομακτικά» νέα όπως τα αποκάλεσε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν κατά 1,4% το 2017 και ότι θα του «προκαλούσε πολύ ευχάριστη έκπληξη αν δεν ανεβαίνουν και το 2018»

  4

  Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αιολική ενέργεια.

  «Η αιολική ενέργεια θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα. Αυτή τη στιγμή καλύπτει μόλις το 5% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά το δυναμικό της είναι πολύ μεγαλύτερο. Με τις συνεχιζόμενες μειώσεις κόστους και τις κατάλληλες κυβερνητικές πολιτικές, θα μπορούσε να γίνει η κορυφαία πηγή παραγωγής  σε παγκόσμιο επίπεδο τις επόμενες δεκαετίες », εξήγησε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

  Σύμφωνα με τις προβλέψεις της International Energy Agency η αιολική ενέργεια θα είναι η κορυφαία πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ αρκετά πριν το 2030.

   

  2

  Γ Τσιπουρίδης

  Αμβούργο 25 Σεπτεμβρίου 2018

  Δελτίο τύπου Windeurope