Ακρίβεια: Παγκόσμιο πρόβλημα λέει ο Πρωθυπουργός – για εξτρά κόστος τον κατηγορεί ο Α.Τσίπρας

Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή για την ακρίβεια σε ρεύμα και καταναλωτικά αγαθά. Πρόσκαιρο φαινόμενο χαρακτηρίζει το πρόβλημα ο Πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε μέτρα ενίσχυσης των ευάλωτων ενώ ο αρχηγός της αντιπολίτευσης τον κατηγορεί για απώλεια της επαφής με την πραγματικότητα της πλειοψηφίας.

Η αύξηση της τιμής του ρεύματος οφείλεται στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και αποτελεί την αποκλειστική αιτία της ακρίβειας που αναμένεται να σαρώσει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς το φετινό χειμώνα, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. 

Μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των αρχηγών των κομμάτων στη Βουλή για την ακρίβεια, που λαμβάνει χώρα με πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το φαινόμενο της ακρίβειας έχει πρόσκαιρο χαρακτήρα και υπερασπίστηκε τα μέτρα της κυβέρνησης που έχουν επιτρέψει την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων για τα λαϊκά εισοδήματα, όπως είπε. 

Ο Πρωθυπουργός επικαλέστηκε την αύξηση της ζήτησης μετά την άρση των lockdowns καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εκτιμά ότι η κατάσταση θα είναι παροδική και ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων το πρώτο τρίμηνο του 2022 παγκοσμίως και στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τρεις κοινωνικές πρωτοβουλίες στήριξης των πιο ευάλωτων:

  • Έκτακτη καταβολή μισού μισθού για 100.000 περίπου ενεργούς υγειονομικούς στα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ 
  • πρόσθετο βοήθημα 250 ευρώ προσαυξημένο κατά 50 ευρώ ακόμη για κάθε μέλος της οικογένειάς τους γισ ολους τους χαμηλοσυνταξιούχους
  • Το ίδιο επίδομα για 173.000 πολίτες με αναπηρία.

Ο πρωθυπουργός, είπε ότι το συνολικό ποσό που διατίθεται για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες τιμές ενέργειας αγγίζει τα 680 εκατομμύρια ευρώ. «Η στήριξη αυτή ποσοστιαία είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά.

H πρωτολογία του Πρωθυπουργού

A. Τσίπρας: Οι πολίτες επωμίζονται το πρόσθετο κόστος “Μητσοτάκη”

Για κυβέρνηση των deals, που ευνοούν κάποιους λίγους, στα εξοπλιστικά, στην εργασία με τον ΣΕΒ, στην εκπαίδευση με τους σχολάρχες, στην υγεία για τους κλινικάρχες και στο ασφαλιστικό με το ταμείο που θα διαχειριστεί τις επικουρικές συντάξεις, έκανε λόγο ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας

Ο πρώην Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η στάση της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται από έλλειμμα κατανόησης του μεγέθους της κρίσης, προχειρότητα, εμμονή σε παρωχημένες ιδεοληψίες και αποτυχημένες συνταγές, καθώς και εθισμό στην εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό σημείωσε πως η Ελλάδα έγινε εν μέσω ενεργειακής κρίσης πρωταθλήτρια στην χονδρική ρεύματος προς όφελος γνωστών του fund, την ώρα που η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) δεν βλέπει «ούτε φαινόμενα αισχροκέρδειας, ούτε κάτι μεμπτό στα ολιγοπώλια, ούτε στις παραχωρήσεις φυσικών μονοπωλίων όπως στην περίπτωση της ΔΕΠΑ» όπως είπε.

Η ενεργειακή κρίση είναι παγκόσμια παραδέχτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά χαρακτήρισε έργο Μητσοτάκη το γεγονός ότι είμαστε «πρωταθλητές στις τιμές χονδρικής», όπως αντίστοιχα είπε ότι και η υγειονομική κρίση είναι παγκόσμια αλλά «εδώ είμαστε πρωταθλητές σε θανάτους σε αριθμό θανάτων σε όλη τη Δυτική Ευρώπη σε αναλογία πληθυσμού».

Η συζήτηση στη Βουλή συνεχίζεται

Η πρωτολογία του αρχηγού της αντιπολίτευσης

 

22 Νοεμβρίου 2021

Euractiv