Total και Eni: Ποντάρουν στη Λιβύη για ενεργειακά έργα δισεκατομμυρίων δολαρίων

23 11 2021 | 18:14

Μεγάλα projects πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλιακής ενέργειας στην ατζέντα των δύο ευρωπαϊκών κολοσσών

Η γαλλική TotalEnergies SE και η ιταλική Eni SpA δήλωσαν έτοιμες να επενδύσουν δισεκατομμύρια δολάρια στη Λιβύη καθώς η χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ αναδύεται από μια δεκαετία συγκρούσεων και εμφυλίου πολέμου.

«Θέλω να συνεισφέρω στην επιστροφή της Λιβύης», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της TotalEnergies Patrick Pouyanne χθες, Δευτέρα, σε ένα ενεργειακό συνέδριο που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα Τρίπολη, όπως αναφέρει το Bloomberg.

«Μερικοί μπορεί να δουν περισσότερη τόλμη παρά σοφία στην απόφαση της TotalEnergies να συνεργαστεί με τη Λιβύη. Δεν είναι έτσι. Όπου αυτοί βλέπουν κινδύνους, εγώ βλέπω τις ευκαιρίες» πρόσθεσε.

 

Η εταιρεία με έδρα το Παρίσι θα διαθέσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια στο πετρελαϊκό έργο Waha της Λιβύης, το οποίο θα ενισχύσει την παραγωγή κατά περίπου 100.000 βαρέλια την ημέρα, όπως είπε. Θα αναλάβει δράση επίσης για να αυξήσει την παραγωγή στο πεδίο Mabruk, ενώ θα συνδράμει στην κατασκευή mega project ηλιακής ενέργειας, ισχύος 500 MW για την τροφοδοσία του τοπικού δικτύου.

Η Λιβύη έχει βυθιστεί σε εμφύλιο πόλεμο για μεγάλο μέρος της περιόδου από το 2011, όταν ανατράπηκε ο Μουαμάρ Καντάφι. Οι εμπόλεμες πλευρές έκλεισαν εκεχειρία στα μέσα του 2020, οδηγώντας σε περισσότερη σταθερότητα και επιτρέποντας η παραγωγή αργού να αυξηθεί από σχεδόν τίποτα σε περίπου 1,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Η κυβέρνηση της χώρας έχει δηλώσει ότι χρειάζεται πολλές ξένες επενδύσεις για να διατηρήσει αυτό το επίπεδο παραγωγής, πόσο μάλλον να επιτύχει τον στόχο της μεταξύ 2 και 2,5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα εντός έξι ετών.

 

Μια προσωρινή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού Abdul Hamid Dbeibah πρόκειται να αναλάβει τα ηνία της χώρας μέχρι λίγο μετά τις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου. Ο Dbeibah δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα θέσει υποψηφιότητα για το αξίωμα, συμμετέχοντας σε ένα μέτωπο που περιλαμβάνει τον Saif al-Islam Qaddafi, γιο του πρώην δικτάτορα και τον Χαλίφα Χάφταρ.

Το διήμερο συνέδριο είναι το πρώτο σημαντικό ενεργειακό φόρουμ που λαμβάνει χώρα στη Λιβύη εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια. Ο Pouyanne και ο Chief Operating Officer της Eni, Alessandro Puliti ήταν τα υψηλότερα στελέχη του εξωτερικού που παρευρέθηκαν την πρώτη μέρα.

Η Eni θα προχωρήσει με έργα πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλιακής ενέργειας, σύμφωνα με τον Puliti.

 

«Η Λιβύη έχει σημαντικές δυνατότητες στους τομείς του πετρελαίου και φυσικού αερίου», είπε. «Η Eni είναι έτοιμη να υποστηρίξει αυτή την εξέλιξη».

Η ιταλική εταιρεία ήταν μια από τις πρώτες που εξερεύνησαν στη Λιβύη και χτύπησαν πετρέλαιο εκεί στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Αυτή τη στιγμή αντλεί περίπου 400.000 βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου την ημέρα, γεγονός που την καθιστά τη μεγαλύτερη ξένη ενεργειακή εταιρεία στη χώρα, είπε ο Puliti. «Παρά την περίπλοκη κατάσταση, συνεχίσαμε να επενδύουμε», συμπλήρωσε.

1