Βεβαίωση Παραγωγού ΑΠΕ: Το «φρένο» της εγγυητικής απομακρύνει την αυστηροποίηση του ιδιοκτησιακού – Μόλις 127 αιτήσεις για 960 Μεγαβάτ στον Κύκλο Οκτωβρίου

24 11 2021 | 09:04

Αναβάλλεται προς ώρας η αυστηροποίηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των υποψήφιων έργων, καθώς το ΥΠΕΝ κρίνει πως το οικονομικό «φίλτρο» της Εγγυητικής Επιστολής των 35 χιλιάδων ευρώ/MW έχει λειτουργήσει ως αποτελεσματικό «αντίδοτο» στην υπερθέρμανση του κλάδου των ΑΠΕ. 

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο δεν θα προχωρήσει σε αλλαγές στον έλεγχο του ιδιοκτησιακού των υποψήφιων έργων, όπως σχεδίαζε να κάνει εντάσσοντας σχετικές ρυθμίσεις στο δεύτερο «κύμα» απλοποίησης της αδειοδότησης νέων μονάδων «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής, όπως είχε γράψει το energypress. Έτσι, το δεύτερο «κύμα» θα τεθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σε δημόσια διαβούλευση, χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την αρχική πρόταση της Επιτροπής Αδειοδότησης ΑΠΕ του ΥΠΕΝ.

Η αποτελεσματικότητα της Εγγυητικής Επιστολής διαφάνηκε από τη συμμετοχή στον Κύκλο Οκτωβρίου για Βεβαιώσεις Παραγωγού, στον οποίο όπως είχε γράψει το energypress, διαφάνηκε η αποκλιμάκωση των αιτήσεων σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα, σε σχέση με τους ρυθμούς ανάπτυξης του κλάδου. 

Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε στο μεταξύ η ΡΑΕ, τον Οκτώβριο υποβλήθηκαν 127 αιτήματα για έργα συνολικής ισχύος 960 Μεγαβάτ. Συγκριτικά, μόλις στον προηγούμενο Κύκλο (του Ιουνίου), είχαν κατατεθεί 743 αιτήσεις για μονάδες συνολικής ισχύος 17,45 Γιγαβάτ, γεγονός που καταδεικνύει πως η Εγγυητική λειτούργησε ως καταλύτης για την κατακόρυφη μείωση των πρότζεκτ που δίνουν το «παρών» στο πρώτο βήμα αδειοδότησης νέων «πράσινων» επενδύσεων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η ΡΑΕ έχει ξεκινήσει ήδη την αξιολόγηση των αιτημάτων του Οκτωβρίου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί προς τις αρχές του επόμενου έτους. Έτσι, στη συνέχεια θα ενημερώσει τους επενδυτές, ώστε να καταβάλουν το Τέλος έκδοσης ώστε να τους χορηγηθούν οι Βεβαιώσεις Παραγωγού. 

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η επίλυση εκκρεμοτήτων (π.χ. επικαλύψεις) σε αιτήσεις από τον Κύκλο Ιουνίου, με συνέπεια να εξακολουθούν να εκδίδονται Βεβαιώσεις Παραγωγού από αιτήματα που υποβλήθηκαν τότε. Επίσης, η ΡΑΕ εξακολουθεί να δέχεται αιτήσεις επενδυτών για την «απόσυρση» Βεβαιώσεων Παραγωγού που κατέχουν, ώστε να τους επιστραφεί το Τέλος έκδοσης, χωρίς ωστόσο ακόμη ο αριθμός των αιτήσεων να κινείται σε υψηλά επίπεδα. Κάτι που εκτιμάται ότι οφείλεται στο γεγονός ότι ακόμη υπάρχει αρκετός χρόνος έως την 31 η Δεκεμβρίου, όταν και εκπνέει η σχετική προθεσμία. 

Όσον αφορά τον Κύκλο Οκτωβρίου, η μερίδα του λέοντος (από την άποψη της ισχύος) αφορούσε νέα φωτοβολταϊκά, με 25 αιτήσεις για έργα συνολικής ισχύος 522 Mεγαβάτ. Ακολούθησαν τα αιτήματα για αιολικά πάρκα (τα οποία ήταν και τα περισσότερα αριθμητικά), με 65 αιτήσεις για 327 Mεγαβάτ. 

Επίσης, υποβλήθηκαν 4 αιτήσεις για ΣΗΘΥΑ συνολικής ισχύος 70,6 Mεγαβάτ, 29 για μικρά υδροηλεκτρικά 33,4 Mεγαβάτ και 4 για υβριδικές μονάδες 7,4 Mεγαβάτ σε μη διασυνδεδεμένα νησιά. Στα υποψήφια έργα συμπεριλαμβάνονται ένα φωτοβολταϊκό της Volton στη Λακωνία 155,5 Μεγαβάτ, και δύο φωτοβολταϊκά των ΕΛΠΕ στο διυλιστήριο Ασπροπύργου, ισχύος 34 και 16 Μεγαβάτ. 

 

 

24 Nοεμβρίου 2021

energypress