Γ. Παπακωνσταντίνου: Γιατί είναι πρωτοποριακή η ομολογιακή έκδοση των 300 εκατ. ευρώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ως η πρώτη έκδοση ομολόγου στην Ελλάδα με «ρήτρα αειφορίας» και στοιχεία που δεν σχετίζονται απλά και μόνο με διοχέτευση κεφαλαίων «πράσινες» επενδύσεις αλλά υποχρεώνουν τον ίδιο τον εκδότη να αναλάβει και να προχωρήσει σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, χαρακτηρίζεται το σημαντικό, όσο και πρωτοποριακό εγχείρημα του ισχυρού κατασκευαστικού ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Μάλιστα, σε περίπτωση μη επίτευξης του «Στόχου Αειφορικής Επίδοσης» προβλέπεται και η σχετική… «ποινή», μέσω προσαύξησης του επιτοκίου κατά 0,2%.  

Νωρίτερα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοίνωσε ότι προχωρά στην έκδοση 7ετούς ομολόγου έως 300 εκατ. ευρώ συνδεδεμένου με ρήτρα αειφορίας  σύμφωνα με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας που συνεδρίασε στις 29 Νοεμβρίου 2021, επιβεβαιώνοντας σχετικά ρεπορτάζ του insider. Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική παράμετρος που το κάνει να ξεχωρίζει από άλλες ομολογιακές εκδόσεις. Επί της ουσίας, η επικείμενη έκδοση «περιγράφει» και δεσμεύει τον ίδιο τον εκδότη, ήτοι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ως «πράσινο» καθώς ο όμιλος θα αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις (π.χ. μείωση αποτυπώματος άνθρακα κ.α.) στο πλαίσιο της έκδοσης με ρήτρα αειφορίας. Δηλαδή, η έκδοση δεν θα περιορίζεται στο να χρηματοδοτήσει συγκεκριμένες επενδύσεις, κυρίως «πράσινου» αποτυπώματος, αλλά θα σχετίζεται με συγκεκριμένες δεσμεύσεις της ίδιας της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ οι οποίες εάν δεν τηρηθούν προβλέπεται η προσαύξηση του επιτοκίου του Ομολογιακού Δανείου κατά 0,20%.

 

Πιστοποιημένος εξωτερικός εμπειρογνώμονας θα παρακολουθεί τις πληροφορίες και το πλαίσιο της έκδοσης και των στόχων αειφορίας ενημερώνοντας την αγορά και τους ομολογιούχους.

Όπως έχει αποκαλύψει το insider, η έκδοση (θα εισαχθεί και στο ΧΑ το ομόλογο προς διαπραγμάτευση) και οι λεπτομέρειές της αναμένονται μέσα στον Δεκέμβριο με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να δηλώνει ότι περαιτέρω πληροφορίες για την Εταιρεία, τους όρους του Ομολογιακού Δανείου και τη Δημόσια Προσφορά θα περιληφθούν στο Πρόγραμμα του Ομολογιακού Δανείου και στο Ενημερωτικό Δελτίο που συντάσσεται για την έγκριση του οποίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την διάθεσή του, το επενδυτικό κοινό θα ενημερωθεί με νεότερη ανακοίνωση. Το χρονοδιάγραμμα της έκδοσης του Ομολογιακού Δανείου και της Δημόσιας Προσφοράς των Ομολογιών θα διαμορφωθεί το προσεχές διάστημα, αναλόγως των συνθηκών που επικρατούν στις χρηματιστηριακές αγορές. 

Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προχωρά σε μια τέτοια κίνηση με σκοπό τη χρηματοδότηση projects όπως η Εγνατία Οδός, το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, το Καζίνο στο Ελληνικό κ.α., ενώ υπενθυμίζεται ότι έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου. Άλλωστε, αφενός το γκρουπ ολοένα και εντάσσει νέα έργα στο χαρτοφυλάκιό του, διεκδικώντας πλήθος άλλων διαγωνισμών (υποδομές, ενέργεια, απορρίμματα, ιδιωτικοποιήσεις, ΣΔΙΤ κ.α.), αφετέρου σπεύδει να εκμεταλλευθεί την ευνοϊκή συγκυρία που έχει δημιουργηθεί για τέτοιου είδους εκδόσεις που επιτυγχάνουν ικανοποιητικές αποδόσεις και σχετικά χαμηλά επιτόκια.

(insider.gr)

 

1