Κακά μαντάτα: η Αρκτική αρχίζει να αποκτά βλάστηση!

05 10 2018 | 10:07

Οι επιστήμονες μόλις έκαναν μια φαινομενικά θετική ανακάλυψη όσον αφορά τη γη της Αρκτικής, που όμως θα μπορούσε να σηματοδοτεί τον όλεθρο στη ζωή ανθρώπων και ζώων σε όλο τον κόσμο.

140 ερευνητές πραγματοποίησαν μελέτη σχετικά με τα φυτά στην Αρκτική, χρησιμοποιώντας δεδομένα δεκαετιών. Η Αρκτική είναι ένα πολύ δύσκολο μέρος για να επιβιώσει κανείς, είτε φυτό είτε ζώο

Αλλά αυτό πλέον αλλάζει.

Δεδομένου ότι η κλιματική αλλαγή καθιστά την Αρκτική θερμότερη, στην περιοχή άρχισαν να ευδοκιμούν πλέον νέα είδη. Για παράδειγμα, το vernal sweetgrass, ένα φυτό που βρίσκεται συνήθως στη νότια Ευρώπη, έρχεται τώρα στη Σουηδία. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το ύψος των φυτών της Αρκτικής θα διπλασιαστεί μέχρι το τέλος του αιώνα.

«Αυτό κατ' αρχάς δεν φαίνεται να είναι μια πολύ δραματική αύξηση. Αλλά, αν το συγκρίνετε με τα οικοσυστήματα γύρω από το σπίτι σας, όπως ένα κοντινό δάσος και φανταστείτε αυτό το δάσος να διπλασιάζεται, τότε αυτό σίγουρα είναι μια δραματική αλλαγή», λέει ο Isla Myers-Smith , ένας από τους ερευνητές.

Βλέπει κανείς λοιπόν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη, δεν φέρνει μόνο τυφώνες και δασικές πυρκαγιές, αλλά και αλλαγές στα φυτά στην Αρκτική, κάτι που θα μπορούσε πραγματικά να προκαλέσει περισσότερες αναταραχές και από τις πιο «συναρπαστικές» καταστροφές.

Θα γίνουμε μάρτυρες μιας μαζικής μετανάστευσης σε μέρη που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί στο παρελθόν, όπως είναι η Αρκτική, της οποίας η θερμοκρασία πρόκειται να ανέβει τόσο, ώστε να γίνει πιο φιλόξενη για τα φυτά  και τους ανθρώπους.

 «Αισθάνομαι ότι η συριακή μεταναστευτική κρίση μπορεί να είναι το πρώτο παράδειγμα αυτού», υποστηρίζει ο καθηγητής του London School Of Economics, Michael Muthukrishna. «Οι ξηρασίες στη Συρία οδήγησαν τους ανθρώπους μακριά από την ύπαιθρο όπου προηγουμένως καλλιεργούσαν, στις πόλεις για να βρουν δουλειές».

«Αυτό άσκησε πίεση στις πόλεις της Συρίας. Οι άνθρωποι δεν έπαιρναν αυτό που ήθελαν, εξεγέρθηκαν και η κατάσταση μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο, και μάζες ανθρώπων που προσπαθούν να βρουν ένα νέο σπίτι», δήλωσε ο Muthukrishna.

Προς το παρόν, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις αναπτυσσόμενες χώρες περισσότερο από τις πλούσιες.

Αλλά αν οι πλούσιες χώρες δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα που οι ίδιες ξεκίνησαν, θα το βρουν σύντομα μπροστά τους.

 

1 Οκτωβρίου 2018

Της Ilana Strauss

Πηγή: treehugger

Περισσότερα: