Νέα τροφή αγελάδων για να ρεύονται και να αερίζονται λιγότερο, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

05 10 2018 | 10:19

Οι αγελάδες όταν ρεύονται και αερίζονται απελευθερώνουν περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από ό, τι πραγματικά χρειάζονται, υποστηρίζει μια ελβετική εταιρεία που έχει αναπτύξει μια τροφή που μειώνει τις εκπομπές μεθανίου - βοηθώντας στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Μια μόνο αγελάδα παράγει το ισοδύναμο περίπου τριών τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, λέει ο Agolin. Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Kurt Schaller δήλωσε στο Reuters ότι η ειδική τροφή που προτείνουν μπορεί να μειώσει αυτή την ποσότητα κατά 10%.

«Η τροφή μας καταναλώνεται από περίπου 1 εκατομμύριο αγελάδες. Υπάρχουν 25-28 εκατομμύρια αγελάδες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επομένως επιτυγχάνουμε ένα καλό ποσοστό», ανέφερε. «Αυτό αντιπροσωπεύει σήμερα μείωση κατά 300.000 τόνους CO2».

Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι μόνο η κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για το 18% των αερίων του θερμοκηπίου που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Σχεδόν το ένα τέταρτο αυτού προέρχεται από βοοειδή που αερίζονται.

Ο Agolin υποστηρίζει ότι οι δοκιμές πεδίου έχουν δείξει ότι το προϊόν της εταιρείας συμβάλλει επίσης στην αύξηση της απόδοσης γάλακτος και της αποτελεσματικότητας των ζωοτροφών, τα οποία είναι οφέλη εύκολα μετρήσιμα από τους αγρότες.

«Ένας αγρότης δεν κερδίζει ούτε ένα σεντ αν μειώσει την παραγωγή μεθανίου», δήλωσε η τεχνική διευθύντρια, Beatrice Zweifel.

«Αυτό όμως, αρχίζει να αλλάζει λίγο, αφού για παράδειγμα στην Καλιφόρνια οι αγρότες πρέπει να μειώσουν την παραγωγή μεθανίου κατά 40%.»

 

4 Οκτωβρίου 2018

Πηγή: EURACTIV

Περισσότερα: