Είναι εφικτός ο στόχος 1,5ο Κελσίου και τι μπορώ να κάνω εγώ;

08 10 2018 | 10:05

Οι επιστήμονες της IPCC δεν επιτρέπεται να συνταγογραφήσουν τι πρέπει να γίνει. Μπορούν μόνο να περιγράψουν ποιες είναι οι επιλογές. Όμως, όσοι ασχολήθηκαν με αυτή τη μελέτη πιστεύουν ότι υποδεικνύει ρεαλιστικές διαδρομές για να παραμείνει η λανοδος της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 1.5ο C.

«Είναι εφικτό να βάλουμε όλοι τα δυνατά μας και αυτό είναι ένα βασικό μήνυμα αυτής της έκθεσης, ότι κανείς δεν μπορεί πλέον να λείψει από αυτήν την προσπάθεια», δήλωσε η Δρ Debra Roberts, συμπρόεδρος της IPCC.

«Όλοι πρέπει να αλλάξουμε θεμελιωδώς τον τρόπο που ζούμε, δεν μπορούμε να παραμείνουμε αποστασιοποιημένοι από το πρόβλημα πια

«Η έκθεση είναι πολύ σαφής, ότι αυτό μπορεί να γίνει, αλλά θα απαιτήσει τεράστιες αλλαγές, κοινωνικά και πολιτικά και συνοδευόμενες από τεχνολογική ανάπτυξη».

 

Μήπως όλα αυτά γίνονται για να σώσουμε τα μικρά νησιωτικά κρατίδια;

Η ιδέα να διατηρηθεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 1,5ο Κελσίου είναι στις καρδιές και τα μυαλά των ανθρώπων των μικρών νησιωτικών και χαμηλού υψομέτρου κρατιδίων, οι οποίοι φοβούνται ότι θα αφανιστούν από πλημμύρες εάν οι θερμοκρασία ανέβει κατά 2ο Κελσίου.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των τριών ετών που εκπονήθηκε αυτή η έκθεση, έχουν έρθει στην δημοσιότητα όλο και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι τα οφέλη από τη διατήρηση της ανόδου της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 1,5ο C δεν είναι μόνο για τα νησιωτικά κρατίδια του Ειρηνικού.

«Εάν σώσετε μια μικρή νησιωτική χώρα τότε θα σώσετε και τον κόσμο», δήλωσε ο Δρ Amjad Abdulla, ο οποίος είναι συγγραφέας της IPCC από τις Μαλδίβες. «Κι αυτό επειδή η έκθεση αναφέρει σαφώς ότι κανείς δεν πρόκειται να μείνει ανεπηρέαστος από την κλιματική αλλαγή. Είναι θέμα ηθικής και αφορά όλη την ανθρωπότητα».


Πόσος χρόνος μας έμεινε;


Όχι πολύς.

Αλλά το ζήτημα αυτό βρίσκεται τώρα στα χέρια των πολιτικών ηγετών.

Η έκθεση αναφέρει ξεκάθαρα ότι οι δύσκολες αποφάσεις δεν μπορούν πλέον να μετατεθούν για αργότερα. Αν τα έθνη του κόσμου δεν ενεργήσουν σύντομα, θα πρέπει στη συνέχεια να βασιστούν ακόμη περισσότερο σε μη αποδεδειγμένες τεχνολογίες για να απορροφήσουν τον άνθρακα από τον αέρα. Και αυτός είναι ένας πιο ακριβός και αβέβαιος δρόμος.

«Πρέπει να ανασκουμπωθούν άμεσα. Η έκθεση είναι πραγματικά ξεκάθαρη, ότι εάν οι κυβερνήσεις εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στη συμφωνία του Παρισιού για το 2030, αυτό δεν θα είναι αρκετό. Θα είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κατω από 1,5ο C» είπε ο καθηγητής Jim Skea.

«Εάν διαβάσουν την έκθεση και αποφασίσουν να αυξήσουν τις φιλοδοξίες τους και να ενεργήσουν πιο άμεσα, τότε ο στόχος 1.5ο C παραμένει εφικτός. Αυτή είναι η ουσία της επιλογής που αντιμετωπίζουν».

Οι ακτιβιστές και οι περιβαλλοντολόγοι, που καλωσόρισαν την έκθεση, λένε ότι δεν υπάρχει χρόνος για συζήτηση.

«Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να αποφασίσουμε», δήλωσε η Kaisa Kosonen.

«Θέλουμε να μεταβούμε σε καθαρή ενέργεια και σε βιώσιμο τρόπο ζωής. Θέλουμε να προστατέψουμε τα δάση και όλα τα είδη. Αυτή είναι η στιγμή που θα θυμόμαστε, γιατί αυτή είναι η χρονιά ορόσημο, που έγινε η αλλαγή.»

 

Κι εγώ τι μπορώ να κάνω?

Η έκθεση αναφέρει ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσες και σημαντικές αλλαγές σε τέσσερα μεγάλα παγκόσμια συστήματα

  1. ενέργεια,
  2. χρήση γης,
  3. πόλεις και
  4. βιομηχανία.

«Δεν πρόκειται για κάποια απομακρυσμένη επιστήμη, αλλά για το πού ζούμε και δουλεύουμε, και μας δίνει το έναυσμα για το πώς θα μπορούσαμε να συμβάλουμε κι εμείς σε αυτή τη μαζική αλλαγή που απαιτείται», δήλωσε η Δρ Ντέμπρα Ρόμπερτς.

«Θα μπορούσατε να πείτε ότι δεν έχετε τον έλεγχο της χρήσης γης, αλλά έχετε τον έλεγχο αυτού που τρώτε και αυτό καθορίζει τη χρήση της γης

«Μπορούμε να επιλέξουμε τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε στις πόλεις μας και αν δεν έχουμε πρόσβαση στις δημόσιες συγκοινωνίες, τότε ας εκλέξουμε πολιτικούς που θα φροντίσουν να παρέχουν επιλογές δημόσιων συγκοινωνιών».

8 Οκτωβρίου 2018

BBC

Συνοδευτικα Αρχεια